Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 32 van de 56.
donderdag 28 augustus 2008

Advies 322

Een advocaat was raadsman van de ouders van de hoofdaandeelhouder van een vennootschap – door overlijden van deze aandeelhouder gaan zijn aandelen over op zijn minderjarige zoon – advocaat kon niet optreden voor de vennootschap. Een advocaat die rechtstreeks onderhandelt met een tegenpartij over een EOT is niet meteen de raadsman van deze partij.

Meer lezen
dinsdag 19 augustus 2008

Advies 317

Geen absolute regel dat een advocaat de belangen van een gerechtsdeskundige in diens privaat geschil niet zou mogen behartigen wanneer diezelfde advocaat ook de raadsman is van een partij in een zaak waarin de gerechtsdeskundige is belast met een deskundigenopdracht – transparantie is in bepaalde gevallen aan te raden, doch geval per geval te bekijken.

Meer lezen
donderdag 08 mei 2008

Advies 315

Een advocaat kan zich laten betalen door een cliënt die in de voorwaarden verkeert om te genieten van kosteloze juridische tweedelijnsbijstand maar daarvan met kennis van zaken afziet – een advocaat die in het kader van de juridische bijstand belast is met een zaak voor een cliënt kan voor diezelfde cliënt gelijktijdig een andere zaak behartigen tegen betaling op voorwaarde dat de cliënt met kennis van zaken en volledig vrij afziet van de kosteloze juridische bijstand.

Meer lezen
maandag 05 mei 2008

Advies 312

Eerherstel in tuchtzaken voor advocaten ingevoerd door de wet van 21 juni 2006 – eerherstel kan niettegenstaande de bewoording van artikel 472 § 2 Ger. W. toegepast worden op schorsingen uitgesproken door de raad van de Orde voor de inwerkingtreding van de wet van 21 juni 2006 – verzoek richten aan de tuchtraad / tuchtraad van beroep.

Meer lezen
donderdag 13 december 2007

Advies 309

Een advocaat was gedupeerde van een staking op de luchthaven. Volgens de pers zou hij als raadsman van de gedupeerden, die zich daartoe wilden aansluiten, een collectieve vordering instellen tegen de stakers – geen gebrek aan onafhankelijkheid: de advocaat vordert zelf geen schadevergoeding en behartigt dus minstens in rechte zijn eigen belangen niet – niet bewezen dat de advocaat zijn schade zou verhalen door via de collectieve vordering een aanzienlijke som aan ereloon binnen te halen – geen schending van het reglement publiciteit: de advocaat heeft publiciteit gevoerd omtrent een bepaalde zaak, maar heeft geen gepersonaliseerd dienstenaanbod gedaan – de advocaat moet in zijn contacten met de media duidelijk een onderscheid maken tussen zijn rol als advocaat van potentiële gedupeerden en zijn eigen betrokkenheid.

Meer lezen
woensdag 12 december 2007

Advies 307

De vraag rijst of de stafhouder een advocaat kan verplichten in te stemmen met de laattijdige neerlegging van een conclusie – stafhouder kan bewarende maatregelen opleggen om een deontologische inbreuk te voorkomen of de voortzetting ervan tegen te gaan – is het niet instemmen met de laattijdige neerlegging van een conclusie een deontologische inbreuk? – geen absolute regel dat een advocaat steeds moet instemmen met de laattijdige neerlegging van een conclusie – afweging tussen de rechtmatige belangen van de cliënt en de algemene regels van confraterniteit – niet voldaan aan de grondvoorwaarde om bij wijze van bewarende maatregel de advocaat te verplichten in te stemmen met een laattijdige conclusie.



Meer lezen
woensdag 12 december 2007

Advies 609

Op vraag van een cliënt mag een advocaat een notariële zorgvolmacht op zijn naam aanvaarden teneinde een buitengerechtelijke bescherming voor de cliënt te organiseren wanneer die ooit onbekwaam zou worden verklaard. De advocaat van de lastgever moet wel te allen tijde onafhankelijk zijn in zijn verdediging van de lastgever en niet gehinderd worden door zijn mandaat.


Meer lezen
woensdag 12 december 2007

Advies 643

De advocaat mag zijn cliënt niet inlichten over het vermoeden van witwassen en de aangifte bij de CFI.
Door het opnemen van een passage over het vermoeden van witwassen en de aangifte bij de CFI in conclusies, schendt de advocaat zijn beroepsgeheim. Artikel 70, § 1 van de Codex sluit de modalisering van het beroepsgeheim uit.

Meer lezen
woensdag 12 december 2007

Advies 652

De stafhouder beperkt zich tot het mededelen van het beschikkend gedeelte van de tuchtuitspraak aan de klager. Hij mag desgevallend bijkomende informatie verschaffen. Het is niet opportuun om de klager in kennis te stellen van de integrale sententie.

Meer lezen
dinsdag 20 november 2007

Advies 305

Advocaat heeft in het kader van een gerechtelijke vereffening-verdeling kennis van een buitenlandse rekening van de tegenpartij – geen meldplicht in het kader van de witwaswetgeving.

Meer lezen
vrijdag 09 november 2007

Advies 301

Ontwerp van dading stemt niet overeen met het voorstel van de tegenpartij - raadsman van deze partij beantwoordt de brief met de dading niet maar laat uitvoerend beslag onder derden leggen en omzetting van bewarend roerend beslag in uitvoerend beslag zonder de confrater vooraf te verwittigen - geen deontologische inbreuk.
Advocaat A contacteert griffier dat hij later ter zitting zal zijn - advocaat B verzocht inmiddels beslagrechter conclusietermijnen en pleitzitting vast te stellen en vertrok - pleitdatum na geplande verkoop - advocaat B weigert terug te keren ten einde dit te regulariseren - advocaat A begaat deontologische fout door onvoldoende voorzorgen te nemen om tijdig aanwezig te zijn en om de zaak te weerhouden - advocaat B handelde onconfraterneel door de zaak te laten uitstellen wetende dat de confrater op komst was.

Meer lezen
vrijdag 09 november 2007

Advies 304

Advocaat X als partij in echtscheidingsprocedure – weigering ereloonsaldo te betalen – zijn raadsman Y wil hem dagvaarden in betaling - mr. X wil tegenvordering instellen – artikel 13 reglement confraterniteit - geen toelating van stafhouder nodig bij tegenvordering.

Meer lezen