Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 30 van de 56.
dinsdag 14 juli 2009

Advies 351

Twee eenpersoonsvennootschappen van advocaten (BVBA’s) kunnen samen een samenwerkingsverband maken onder de vorm van een vennootschap (VOF).

Meer lezen
vrijdag 03 juli 2009

Advies 342

Een advocaat kan niet optreden voor de ex-echtgenote van de partner van een cliënt – minstens schijn van strijdigheid van belangen.


Meer lezen
donderdag 18 juni 2009

Advies 348

Er kan juridisch geen belangenconflict bestaan tussen het behandelen van een zaak tegen persoon X, directeur van een vennootschap, en het behandelen van een andere zaak voor die vennootschap. Het zijn onderscheiden (rechts)personen.

Meer lezen
donderdag 18 juni 2009

Advies 347

Algemeen wordt aangenomen dat het vertrouwelijk karakter van besprekingen tussen advocaten en dus a fortiori van onderhandelingen tussen partijen in aanwezigheid van hun advocaten betekent dat de inhoud van deze bespreking vertrouwelijk moet blijven, maar niet noodzakelijk het feit zelf van de bespreking. De loyaliteit gebiedt zelfs dat in bepaalde gevallen de advocaat erkent dat er vertrouwelijke besprekingen zijn geweest.

Meer lezen
woensdag 03 juni 2009

Advies 346

Artikel 10 van het reglement confraterniteit is van toepassing voor wat betreft de betekening van de beschikking in het kader van een beslagprocedure. Ook van de inleiding van de zaak bij verzoekschrift dient de confrater overeenkomstig artikel 2 van het reglement verwittigd te worden.

Meer lezen
woensdag 03 juni 2009

Advies 338

De regels van confraterniteit gebieden de advocaat om de stukken over te maken aan zijn tegenstrever. Hoewel de kandidaat tussenkomende partij in een procedure voor de Raad van State nog geen partij is, is de raadsman van de eiser gehouden om op eerste verzoek de stukken mee te delen
aan de raadsman van een toekomstige tussenkomende partij. Het feit dat de tussenkomst later misschien onontvankelijk kan worden verklaard, doet niets af aan deze regel.

Meer lezen
maandag 16 maart 2009

Advies 329

De adviserende bevoegdheid van de raad van de Orde in een ereloongeschil is een onderzoeksmaatregel die steunt op een gebruik, verwant is aan een deskundigenonderzoek maar hiermee niet kan worden gelijkgesteld – de raad van de Orde kan niet verplicht worden om een advies op te stellen in een andere taal dan deze van de Orde van Advocaten waarvan zij de raad is (zij is wel vrij dit te doen in een andere taal) – de raad van de Orde maakt het advies rechtstreeks over aan het rechtscollege, zodat de partijen niet de mogelijkheid hebben het te laten vertalen – een buitenlands rechtscollege kan (technisch) advies vragen aan de raad van de Orde omtrent de begroting van een kosten- en ereloonstaat, waarbij het de raad in principe vrij staat de taal van zijn advies te kiezen.

Meer lezen
maandag 16 maart 2009

Advies 345

Er zijn geen specifieke deontologische regels met betrekking tot de inrichting van het kantoor van een advocaat, maar dat dit kantoor moet beantwoorden aan de vereisten van een behoorlijke beroepsuitoefening en, voor wat het lokaal betreft waarin cliënten worden ontvangen, aan de vereisten van zakelijkheid en vertrouwelijkheid.

Meer lezen
dinsdag 10 februari 2009

Advies 341

Een vertrouwelijke brief mag enkel worden overgelegd mits akkoord van de betrokken advocaten én met toestemming van de betrokken stafhouders - het opstellen van een protocol door de betrokken stafhouders waarin de kwestieuze brief integraal zou worden geciteerd, zou een omzeiling en een ontwijking zijn van deze regel.

Meer lezen
maandag 26 januari 2009

Advies 337

Een advocaat maakt geen deontologische fout als hij meewerkt aan door de overheid georganiseerde verkiezingen wanneer de geldigheid daarvan in twijfel kan worden getrokken. Ook de advocaat die in eer en geweten meent niet te moeten meewerken aan de organisatie van deze verkiezingen, pleegt evenmin een deontologische inbreuk.

Meer lezen
maandag 26 januari 2009

Advies 339

Als een advocaat een formele klacht wenst neer te leggen tegen een advocaat van een andere balie, moet hij dit rechtstreeks doen bij de stafhouder van de betrokken confrater – grondslag: het Gerechtelijk Wetboek – van belang voor de ontvankelijkheid en de termijnen van de tuchtprocedure

Meer lezen
woensdag 07 januari 2009

Advies 335

Het omvormen van een handelsvennootschap tot een burgerlijke vennootschap van advocaten creëert de potentiële mogelijkheid dat de advocatenvennootschap zich alsnog op het terrein van de vroegere handelsactiviteit moet begeven en dit voornamelijk in het kader van geschillen (burgerlijke of strafrechtelijk aansprakelijkheid, belastingproblematiek) – de kiesheid vereist dat dergelijke problemen worden vermeden door de omvorming niet toe te laten.

Meer lezen