Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 27 van de 56.
donderdag 03 februari 2011

Advies 386

Een advocaat mag zichzelf of een kantoorgenoot in een verzoekschrift tot aanstelling van een gerechtelijk mandataris voordragen als gerechtelijk mandataris – advocaat moet cliënt voldoende informeren over de draagwijdte en de houding van de gerechtelijk mandataris.

Meer lezen
dinsdag 01 februari 2011

Advies 390

De advocaat mag zaken behandelen voor een cliënt wanneer hij de opdracht daartoe ontvangt van een derde, mits hij conform het reglement betreffende het mandaat dat de advocaat niet rechtstreeks van zijn cliënt ontvangt, een aantal zaken in acht neemt: hij moet er zich o.m. van vergewissen dat hij een mandaat heeft van de cliënt en eens hij dit mandaat heeft, moet hij ook daadwerkelijk optreden als raadsman en niet als een naamlener - een advocaat kan enkel een andere advocaat vervangen en niet een zakenkantoor dat krachtens art.728 §4 Ger. W. immers niet kan optreden

Meer lezen
maandag 31 januari 2011

Advies 389

Er bestaat geen absoluut verbod om op te treden tegen een vroegere cliënt of tegen iemand uit de vriendenkring. Voor elke zaak afzonderlijk moet in concreto worden nagegaan of dit optreden een potentiële schending van het beroepsgeheim met zich meebrengt, of de advocaat volledig onafhankelijk kan optreden en of het optreden van de advocaat niet als onkies kan worden beschouwd.

Meer lezen
maandag 31 januari 2011

Advies 384

De advocaat mag zijn opdracht slechts uitvoeren indien hij een mandaat van de cliënt bekomt, dan wel indien de opdrachtgever door de cliënt behoorlijk werd gemandateerd om een advocaat aan te wijzen -de advocaat moet zich vergewissen van de goede trouw van de derde en of er met betrekking tot de zaak waarvoor hij wordt aangesteld geen strijdige belangen bestaan tussen de opdrachtgever en de cliënt

Meer lezen
maandag 31 januari 2011

Advies 388

Voor de beoordeling van de vraag of bepaalde briefwisseling tussen advocaten niet-vertrouwelijk is bij toepassing van art. 2, eerste lid, 4° van het reglement moet de stafhouder enkel formeel nagaan of er tussen de betrokken advocaten, handelende namens hun respectieve cliënten, een akkoord tot stand kwam, met name een voorstel of aanbod en een onvoorwaardelijke aanvaarding. Eens deze vaststelling is gemaakt, moet de stafhouder beslissen dat de desbetreffende briefwisseling niet-vertrouwelijk is. Het is niet de taak van de stafhouder om zich uit te spreken over de draagwijdte van het akkoord, noch over de vraag of de cliënt gebonden is door het akkoord afgesloten via de advocaten. Dit is de betekenis van art. 5 van het reglement.


Meer lezen
dinsdag 07 december 2010

Advies 385

Het gebruik van faxen voor specifiek aan een natuurlijke persoon gerichte reclame is verboden zonder de voorafgaande, vrije, specifieke en geïnformeerde toestemming van de geadresseerde van de boodschap. Er is geen algemeen verbod van reclame via fax aan rechtspersonen (waaronder bv. een advocatenvennootschap)


Meer lezen
maandag 30 augustus 2010

Advies 382

Een rechter kan de advocaat bevelen vertrouwelijke brieven voor te leggen, maar een advocaat mag zijn beroepsgeheim niet schenden, ook niet wanneer een rechter hem dit zou bevelen – mogelijke tuchtrechtelijke vervolging - een voogd ad hoc handelt niet in de hoedanigheid van advocaat. Om die reden is het beroepsgeheim van de voogd ad hoc niet gelijk aan het beroepsgeheim van de advocaat en is briefwisseling tussen een advocaat en een voogd ad hoc in principe niet vertrouwelijk. Een advocaat kan zijn beroepsgeheim dus niet delen met een voogd ad hoc.

Meer lezen
maandag 30 augustus 2010

Advies 383

Wanneer een raadsman in een procedure twee partijen bijstaat en er in de loop van de procedure een tegenstrijdigheid van belangen ontstaat tussen beide partijen, dan moet hij zich als raadsman van beide partijen terugtrekken.

Meer lezen
dinsdag 08 juni 2010

Advies 381

Het optreden als consultant in een bedrijf gedurende minstens vier dagen per week onder de voorwaarden zoals opgenomen in een overeenkomst lijkt niet verenigbaar met de uitoefening van het beroep van advocaat - het komt aan de raad van de Orde toe om hierover te beslissen en eventueel op grond van de onverenigbaarheid de advocaat weg te laten

Meer lezen
maandag 07 juni 2010

Advies 378

De plaats waar een advocatenkantoor is gevestigd moet in overeenstemming zijn met de regels van kiesheid, waardigheid en onafhankelijkheid die aan het beroep van advocaat ten grondslag liggen - er bestaan met betrekking tot de vestiging van het kantoor geen meer precieze regels - de vraag of een advocatenkantoor zich mag vestigen in een gebouw waarin ook een andere onderneming gevestigd is dient telkens in concreto te worden beoordeeld.

Meer lezen
maandag 07 juni 2010

Advies 380

Een niet-vertrouwelijke brief kan geen aangetekende ingebrekestelling vervangen - het mandaat ad litem van de advocaat houdt niet in dat de advocaat een mandaat heeft om in naam van zijn cliënt ingebrekestellingen te ontvangen - indien de wet of het contract een aangetekende brief vereist, dan moet deze aangetekende brief worden verzonden door de ene partij aan de andere partij.

Meer lezen
maandag 12 april 2010

Advies 377

Een kantoorgenoot van een advocaat is nog steeds de raadsman van de huidige tegenpartij van deze advocaat in een “slapende zaak” - vraag rijst of de advocaat kan optreden tegen een partij voor dewelke een kantoorgenoot nog steeds optreedt in een andere zaak – in algemene regel niet toegelaten dat een advocaat in de ene zaak optreedt voor een bepaalde partij en in de andere zaak tegen die partij, zelfs wanneer beide zaken in het geheel niets met elkaar te maken hebben – uitzonderingen: institutionele cliënten die de gewoonte hebben te werken met verschillende advocaten en die mede daarom ook aanvaarden dat advocaten soms optreden voor hen, maar ook tegen hen. Voor privé cliënteel zijn geen uitzonderingen op de algemene regel mogelijk, zonder het uitdrukkelijk akkoord van de cliënt

Meer lezen