Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 26 van de 56.
dinsdag 02 augustus 2011

Advies 401

Een advocaat kan bij een fiscale controle tegenover de fiscale administratie het beroepsgeheim niet inroepen om zichzelf in te dekken tegen rechtmatige aanspraken van de fiscus, maar dit sluit niet uit dat hij de plicht blijft behouden om in zijn contact met de fiscale administratie zijn beroepsgeheim ten aanzien van zijn cliënten te behouden - de namen van de cliënten dienen verborgen te worden - artikel 334 WIB 92 plaatst het beroepsgeheim boven de verplichting van de belastingplichtige om bepaalde gegevens en documenten aan de belastingadministratie mee te delen

Meer lezen
woensdag 27 juli 2011

Advies 399

Een eenpersoons-BVBA waarvan 100% van de aandelen in het bezit van een advocaat zouden zijn en waarvan zijn echtgenote, die geen advocaat is, administratief zaakvoerder zou worden, is in strijd met artikel 6.5.d van het reglement betreffende de samenwerkingsverbanden tussen advocaten en betreffende eenpersoonsvennootschappen van advocaten, dat stelt dat de zaakvoerder van de eenpersoonsvennootschap de enige vennoot moet zijn. Gezien de enige vennoot van een eenpersoonsvennootschap van advocaten ook enkel de advocaat kan zijn, kan de zaakvoerder enkel een advocaat zijn.

Meer lezen
woensdag 27 juli 2011

Advies 396

Geen deontologisch bezwaar tegen het voeren van de vennootschapsbenaming “…recht” - het is niet verboden om een specialiteit op het briefpapier te vermelden, mits dit overeenstemt met de werkelijkheid

Meer lezen
woensdag 27 juli 2011

Advies 355

Volgens artikel 2.15 van het reglement samenwerkingsverbanden moet de naam uit de benaming van een samenwerkingsverband worden geschrapt wanneer de betrokken advocaat wordt weggelaten om een beroep uit te oefenen dat onverenigbaar is met dat van advocaten zoals bedoeld in artikel 437 Ger. W.

De verwarring die zou kunnen ontstaan door het opnemen van de naam in de benaming van een samenwerkingsverband geldt a fortiori voor het opnemen van naam en voornaam op het briefpapier, onder de vermelding “ere-advocaat”. De vermelding van een ere-advocaat kan de verkeerde indruk geven dat deze nog op een of andere wijze samenwerkt met het kantoor.

Het beroep van magistraat zoals bedoeld in artikel 437, 1° Ger. W. moet in de ruime zin worden geïnterpreteerd.

Meer lezen
dinsdag 19 juli 2011

Advies 400

De stafhouder kan als hoofd van de Orde van Advocaten (artikel 447 Ger. W.) de Orde in rechte vertegenwoordigen (in de veronderstelling dat de Orde niet vertegenwoordigd is door een raadsman), behoudens afwijkende bepaling in een reglement van orde - de raad van de Orde kan, op grond van de bevoegdheden die haar worden toegewezen bij artikel 455 Ger. W., de beslissing nemen een vordering in te stellen



Meer lezen
maandag 13 juni 2011

Advies 86

Mandaat van een advocaat - betwisting - artikel 848 Ger. W. - bekrachtiging van de proceshandeling - procedureregels - beroep op Stafhouder vereist - schadevergoeding geëist van de advocaat tegen wie een procedure in ontkentenis wordt gevoerd - niet in overeenstemming met de beroepsregels - advocaat waarvan mandaat betwist wordt dient in casu zich niet te deporteren uit de zaak : zijn persoonlijke integriteit wordt niet in opspraak gebracht

Meer lezen
dinsdag 31 mei 2011

Advies 397

Overheid legt verplichting op om in het kader van aanbestedingen voor overheidsopdrachten voor juridische dienstverlening referenties voor te leggen van cliënten en van dossiers waarin men als advocaat reeds heeft gewerkt - reglement publiciteit - indien de cliënt er geen bezwaar tegen heeft dat hij als referentie wordt gebruikt, dan behoort dit niet langer tot het beroepsgeheim, althans niet binnen de context waarvoor de cliënt zijn instemming geeft.

Meer lezen
maandag 14 maart 2011

Advies 393

Het is niet verboden dat een cliënt de keuze van de advocaat overlaat aan een derde, maar het moet transparant gebeuren. De cliënt moet weten hoe en op welke basis de advocaat wordt gekozen.

Het delen van ereloon of het betalen van commissies voor doorverwijzing is traditioneel verboden.

Meer lezen
maandag 14 maart 2011

Advies 404

Het samenbrengen van advocaten met mogelijke cliënten is als dusdanig niet verboden. Het feit dat een vergoeding wordt gevraagd voor dergelijke ontmoetingen verandert hier in beginsel niets aan

Meer lezen
maandag 14 maart 2011

Advies 395

Toepassing van artikel 2, eerste lid, 3° van het reglement betreffende het overleggen van briefwisseling tussen advocaten: brieven tussen advocaten verliezen hun vertrouwelijk karakter verliezen, zodat ze zonder toelating van de stafhouder mogen overgelegd worden wanneer ze bevatten: “elke mededeling en zonder voorbehoud en niet-vertrouwelijk gedaan, ten verzoeke van een partij, om er kennis van te geven aan een andere partij, op voorwaarde dat de geadresseerde ze uitdrukkelijk aanvaardt als zijnde niet-vertrouwelijk” - in principe is de toelating van de stafhouder niet vereist om niet-vertrouwelijke brieven neer te leggen, voor zover deze brieven een niet-vertrouwelijk karakter hebben overeenkomstig het reglement. Het is slechts wanneer discussie ontstaat tussen de betrokken advocaten dat de stafhouder(s) moet tussenkomen om te beslissen.



Meer lezen
vrijdag 18 februari 2011

Advies 394

Uit artikel 2 en artikel 5 van het reglement briefwisseling wordt afgeleid dat de stafhouder enkel nagaat of formeel voldaan is aan de voorwaarden van artikel 2, eerste lid, 4°, met name of de ene advocaat een voorstel gedaan heeft uit naam van een partij en de andere advocaat dit voorstel onvoorwaardelijk heeft aanvaard uit naam van een andere partij. De stafhouder oordeelt daarbij niet over de civielrechtelijke gevolgen van de brieven die op die wijze een niet-vertrouwelijk karakter krijgen. De partijen behouden dus de vrijheid om voor de rechter te argumenteren dat er geen akkoord tot stand kwam, dat het voorstel berustte op een materiële vergissing of dat het akkoord op een andere wijze zou moeten worden geïnterpreteerd.

Meer lezen
zaterdag 12 februari 2011

Advies 391

Een Nederlandse advocaat kan in België een vennootschap oprichten waarvan hijzelf samen met zijn Nederlandse advocatenvennootschap aandeelhouder is op voorwaarde dat minstens één van de vennoten ingeschreven is aan een Vlaamse balie. Die vennoot kan een Belgische of een Nederlandse advocaat zijn. Het volstaat niet dat een advocaat-medewerker van het advocatenkantoor ingeschreven is aan een Vlaamse balie - indien een Nederlandse advocaat zich inschrijft aan een Vlaamse balie, dient hij te voldoen aan de bepalingen van de artikelen 477bis-nonies Ger. W.

Meer lezen