Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 22 van de 56.
dinsdag 22 januari 2013

Advies 448

Artikel 2.4, 4° van het reglement betreffende het overleggen van briefwisseling tussen advocaten bepaalt dat elke mededeling, zelfs vertrouwelijk gedaan uit naam van een partij, wanneer ze bepaalde voorstellen behelst die onvoorwaardelijk uit naam van de andere partij worden aangenomen, officieel is - door de mededeling ‘ik kan u hierbij bevestigen dat ik akkoord ga met uw afrekening van …’ antwoordde de advocaat in zijn persoonlijke naam en niet namens zijn cliënt – vertrouwelijke brief



Meer lezen
donderdag 17 januari 2013

Advies 454

Een advocaat zal geen zaak aannemen van een nieuwe cliënt indien de geheimhouding van de inlichtingen die hij van een vroegere cliënt heeft verkregen, dreigt te worden aangetast. Zelfs indien deze inlichtingen irrelevant zouden zijn, gaat het niet op dat de advocaat nog langer de belangen behartigt van de nieuwe cliënt. Het feit dat geen enkel dossier werd bezorgd door de vroegere cliënt, wijzigt hier niets aan. De consultatie verstrekt aan de vroegere cliënt waarbij over de zaak werd gesproken is voldoende om de advocaat te beletten nog op te treden voor één van de partijen in de zaak.

Meer lezen
donderdag 17 januari 2013

Advies 456

Het is bijzonder moeilijk voor een advocaat om onder het stelsel van de collectieve schuldenregeling te vallen. Beroeps- en/of privéschulden kunnen de onafhankelijkheid van de advocaat ernstig in het gedrang brengen.

Meer lezen
donderdag 17 januari 2013

Advies 452

Het is onmogelijk voor een OCMW-voorzitter of lid van de OCMW-raad, burgemeester of schepen op te treden als advocaat-schuldbemiddelaar van een inwoner van de stad of gemeente waarvan de schuldbemiddelaar voorzitter, lid van de OCMW-raad, burgemeester of schepen is - voor “gewone” gemeenteraadsleden geldt deze onmogelijkheid om op te treden wellicht minder, tenzij zij zich in een positie bevinden waarin zij invloed kunnen uitoefenen op het dossier.

Meer lezen
woensdag 09 januari 2013

Advies 451

Een Belgisch advocatenkantoor wil een netwerk aangaan met een Nederlands advocatenkantoor – voorlegging van de ontwerpovereenkomst aan de stafhouder:
- de vermelding op het briefpapier van de respectieve kantoren “i.s.m. advocatenkantoor X” (Belgisch kantoor) enerzijds en anderzijds “i.s.m. Y” (Nederlands kantoor) wekt niet de indruk dat de advocatenkantoren een associatie of groepering vormen;
- de doorverwijzing is preferentieel zodat er absoluut geen sprake is van exclusiviteit.


Meer lezen
vrijdag 14 december 2012

Advies 445

Door het e-mailadres van een gewezen stagiair te vermelden op de website wordt de indruk gewekt dat hij nog tot het kantoor van de eigenaar van de website behoort. Zodoende misleidt het advocatenkantoor de (mogelijke) cliënt in de zin van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen - het blijven vermelden van gegevens / een e-mailadres van een gewezen stagiair kan een inbreuk uitmaken op de rechtschapenheid en de kiesheid - elke verwijzing naar een naam van een vroegere kantoorgenoot is volgens artikel 2.15 van het reglement van 8 november 2006 betreffende de samenwerkingsverbanden tussen advocaten en betreffende de eenpersoonsvennootschappen van advocaten, niet gepast onder meer wanneer hij het beroep in een ander kantoor verder blijft uitoefenen.

Meer lezen
donderdag 13 december 2012

Advies 449

Een mogelijk overdreven ereloon werd reeds door de cliënt betaald, maar wordt nu door hem betwist - de raad van de Orde heeft conform artikel 446ter Ger. W. de bevoegdheid tot het reduceren van het ereloon dat niet voldoet aan de billijke gematigdheid en houdt hierbij rekening met een aantal criteria - taxateur kan het dossier onderzoeken, de cliënt en de advocaat horen en een verslag opstellen, waarna de raad van de Orde kan oordelen over het ereloon en desgevallend het ereloon herleiden.

Meer lezen
dinsdag 27 november 2012

Advies 446

Opsomming van de stukken / documenten die (niet) mogen worden teruggegeven bij een gewone opvolging – idem voor de advocaat die wordt opgevolgd door een gerechtelijk mandataris – idem voor de advocaat die een gerechtelijk mandataris opvolgt - vertrouwelijke briefwisseling gevoerd tussen partijen en de raadslieden kan niet meegedeeld worden aan de opvolgende curator

Meer lezen
woensdag 21 november 2012

Advies 447

Een mogelijk overdreven ereloon werd reeds door de cliënt betaald, maar wordt nu door hem betwist - de raad van de Orde heeft conform artikel 446ter Ger. W. de bevoegdheid tot het reduceren van het ereloon dat niet voldoet aan de billijke gematigdheid en houdt hierbij rekening met een aantal criteria - taxateur kan het dossier onderzoeken, de cliënt en de advocaat horen en een verslag opstellen, waarna de raad van de Orde kan oordelen over het ereloon en desgevallend het ereloon herleiden.

Meer lezen
donderdag 25 oktober 2012

Advies 438

De bepalingen van de witwaspreventiewet zijn van toepassing op de advocaat die als gerechtelijk mandataris is aangesteld. Artikel 174 van de Programmawet van 29 maart 2012 maakt de witwaspreventiewet van toepassing op curatoren en voorlopige bewindvoerders. Over andere gerechtelijke mandatarissen, zoals de pandverzilveraar, is niets specifiek bepaald - voor zover de pandverzilveraar kennis neemt van feiten die het voorwerp kunnen uitmaken van een melding, is er niets dat zich verzet tegen een eventuele melding.

Meer lezen
woensdag 17 oktober 2012

Advies 440

Het principe van de vertrouwelijkheid moet strikt worden toegepast. Dit betekent onder meer dat een vertrouwelijke brief niet mag worden bijgebracht en tevens in besluiten of pleidooien er niet in concreto naar mag worden verwezen, noch met vermelding van de datum, noch in algemene bewoordingen. Evenmin mag uit de brief worden geciteerd of de inhoud ervan worden weergegeven of omschreven, zowel met betrekking tot hetgeen in de brief vermeld staat als tot hetgeen er niet in zou vermeld staan - de loyaliteitsverplichting betekent dat de advocaat in zijn besluiten en pleidooi niets mag beweren dat strijdig is met de pertinente en onbetwiste inhoud van een vertrouwelijke brief.

Meer lezen
woensdag 17 oktober 2012

Advies 442

Het gebruik maken van bewijsmateriaal waarvan de advocaat weet of redelijkerwijze kan vermoeden dat het onrechtmatig werd verkregen of dat het bezit ervan precair is, kan vanuit deontologisch oogpunt worden beschouwd als een tekortkoming aan de beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid - een bijzonder mandaat van de cliënt tot het aanwenden van de overhandigde stukken kan de positie en eigen verantwoordelijkheid van de advocaat niet opheffen of vergoelijken - door het louter gebruik van twijfelachtige stukken op zich wordt de advocaat geen mededader in de zin van de strafwet. Evenmin kan een advocaat vervolgd worden voor heling van documenten aangezien de advocaat de stukken niet ten persoonlijke titel maar als advocaat bezit, op precaire wijze en voor rekening van de cliënt.

Meer lezen