Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 12 van de 56.
maandag 27 februari 2017

Advies 587

Een advocaat handelt onkies wanneer hij ten aanzien van de tegenpartij in beslag genomen goederen wil laten verkopen goed wetende dat de opbrengst hiervan zelfs de kosten niet zal dekken, laat staan dat ze aan zijn cliënt kan toekomen.

Meer lezen
maandag 27 februari 2017

Advies 432

Wat mag een advocaat wel en niet doen op het vlak van reclame? - verboden inbreuken te plegen op de eer van de Orde en op de beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid die aan het beroep van advocaat ten grondslag liggen – de advocaat dient in alle onafhankelijkheid op te treden en onder meer de regels van het beroepsgeheim zeer strikt dient na te leven – er dient rekening gehouden te worden met de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen.


Meer lezen
donderdag 09 februari 2017

Advies 586

Procedure conform art. 335 W. Venn. - kan de advocaat van de eisers ook optreden voor de gedaagde vennootschap? Ogenschijnlijk is de vennootschap tegenpartij omdat de vennootschap formeel betrokken moet worden. Evenwel is de vennootschap geen “partij” in de wezenlijke procesrechtelijke zin van het woord. – geen tegenstrijdige belangen.

Het bevel van de stafhouder om zich te deporteren uit een zaak bij wijze van bewarende maatregel, wordt slechts gegeven in geval van strijdige belangen of van een onverschoonbare fout, wanneer de persoonlijke integriteit van de advocaat in opspraak is gebracht, wanneer er een vertrouwensbreuk is tussen de advocaat en zijn cliënt of wanneer een advocaat dergelijke blijk heeft gegeven van persoonlijke animositeit en betrokkenheid bij het dossier van zijn cliënt dat het verder handhaven van de advocaat op de zaak problemen zou kunnen meebrengen voor een verdere normale, rustige en confraternele rechtsgang in de betrokken zaak.

Meer lezen
zaterdag 04 februari 2017

Advies 585

De beoordeling van de onafhankelijkheid van de advocaat t.a.v. de eigen partij komt niet toe aan de raadsman van de tegenpartij. Het is in de eerste plaats de advocaat zelf en nadien in overleg met de cliënt die moet oordelen of hij de verdediging op een onafhankelijke wijze kan waarnemen wanneer hij persoonlijk geviseerd wordt in de processtukken van de wederpartij. De cliënt kan zich over een gebrek aan onafhankelijkheid van zijn advocaat beklagen, niet de tegenpartij of de raadsman van de tegenpartij.


Meer lezen
donderdag 02 februari 2017

Advies 583

Het verlenen van prestaties gedurende 32 uur per week (8 uur per dag, 4 dagen per week) tijdens de hele detachering (niet op sommige ‘piekmomenten’) kan niet beschouwd worden als een ‘beperkte’ terbeschikkingstelling in de zin van artikel 90 van de Codex. Bovendien moet de advocaat voldoende bereikbaar en beschikbaar zijn voor haar cliënten.
Een detacheringsovereenkomst van ‘onbepaalde duur’ is strijdig met een ‘beperkte’ terbeschikkingstelling.

Omdat de gedetacheerde advocaat optreedt als advocaat, moet hij de documenten die hij opstelt bijhouden als dossier.

Meer lezen
donderdag 02 februari 2017

Advies 573

Op grond van de kiesheid kan de stafhouder de omzetting van een handelsvennootschap in een burgerlijke vennootschap (zonder vereffening van de handelsvennootschap) voor het uitoefenen van advocatenactiviteiten, verbieden.

De bepalingen van artikel V.1.2.6 van de Codex (eenpersoonsvennootschappen) zijn niet van toepassing op een gewone commanditaire vennootschap.

Meer lezen
donderdag 02 februari 2017

Advies 584

Zowel de OVB- als de OBFG-Codex laten samenwerkingsverbanden tussen Vlaamse en Franstalige advocaten toe. Maar beide deontologieën verbieden lidmaatschap van meer dan één associatie. Een Vlaamse advocaat mag dan ook als lid van een associatie binnen een Vlaamse balie, geen lid worden van een Waalse associatie.



Meer lezen
vrijdag 25 november 2016

Advies 582

De advocaat die gebruik maakt van het e-mailadres van zijn opdrachtgever, in zijn digitale handtekening de contactgegevens van de opdrachtgever vermeldt en duidelijk maakt dat alle briefwisseling aan de opdrachtgever moet gericht zijn, schept verwarring en schendt artikel 92 van de Codex. Detachering die niet beantwoordt aan artikel 92 is onverenigbaar met het beroep van advocaat.

Meer lezen
maandag 07 november 2016

Advies 581

1. De uitzonderingen op de vertrouwelijkheid van briefwisseling zijn limitatief opgesomd in artikel 114 van de Codex en moeten restrictief toegepast worden. Als een uitzondering in artikel 114 van de Codex enkele cumulatieve voorwaarden voorschrijft, moeten deze allemaal zonder meer vervuld zijn.

Uitzondering van artikel 114, § 3: volgens deze bepaling moet de mededeling niet-vertrouwelijk zijn. Hoewel hiervoor geen ‘sacramentele bewoordingen’ vereist zijn, moet het officieel karakter duidelijk uit de mededeling blijken. De context van de brief kan niet in aanmerking genomen worden om daaruit af te leiden dat hij niet-vertrouwelijk bedoeld was.
‘Ten verzoeke van een partij’ (art. 114, § 3): de inhoud van de brief moet bestemd zijn voor de tegenpartij zelf en mag niet gericht zijn aan de tegenstrever persoonlijk. Brieven waarin een advocaat zijn tegenstrever persoonlijk aanspreekt, blijven vertrouwelijk. Bovendien kan in een dergelijke brief de advocaat niet zijn persoonlijk standpunt weergeven.

2. Artikel 115 van de Codex: de stafhouder moet erop toezien dat een advocaat geen misbruik maakt van het feit dat bepaalde briefwisseling vertrouwelijk moet blijven. Het betekent niet dat de stafhouder om billijkheids- of opportuniteitsreden zou kunnen afwijken van de regels volgens dewelke brieven vertrouwelijk dan wel niet-vertrouwelijk zijn.

Meer lezen
maandag 03 oktober 2016

Advies 578

Wanneer een advocaat mogelijk een fout heeft begaan in een echtscheidingsdossier en een aansprakelijkheidsonderzoek op dit dossier betrekking heeft, gaat het om een andere zaak en is er geen sprake van een opvolging.

Meer lezen
donderdag 15 september 2016

Advies 580

Niet-gepubliceerde rechtspraak moet meegedeeld worden indien het als stuk wordt aangewend. Zelfs gepubliceerde rechtspraak moet meegedeeld worden wanneer het verschenen is in derwijze gespecialiseerde vakbladen die in normale bibliotheken niet kunnen geraadpleegd worden.

Meer lezen
dinsdag 06 september 2016

Advies 579

Indien de raad van de Orde ingaat op de vraag van een advocaat tot weglating, moet hij niet opgeroepen worden. Indien de raad van de Orde zou weigeren in te gaan op het verzoek van de advocaat tot weglating, moet hij wel de mogelijkheid krijgen om zijn vraag toe te lichten en zich te verantwoorden.
Artikel 196 van de Codex - verzoek tot heropname kan behandeld worden via een procedure zoals in tucht.

Meer lezen