Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 88

Betrekkingen met zaakwaarnemers - voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de overheden van de Orde - rechtstreekse band met cliënt - advocaat geen ondermandataris van de zaakwaarnemers - mits de cliënt zelf waar nodig rechtstreeks wordt op de hoogte gehouden kan de (meeste) correspondentie via de zaakwaarnemer geschieden


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Ik dank U voor uw brief van 21 juni 2000 met bijlagen en kan U als volgt van advies dienen :

1. Uw balie heeft geen eigen reglement i.v.m. de betrekkingen met zaakwaarnemers, zodat wij hier dienen terug te vallen op het Nationaal Reglement “Betrekkingen tussen de zaakwaarnemers en de advocaten” van 28 juni 1990.

Dat voorziet o.m. in de noodzaak van een voorafgaandelijke uitdrukkelijke en tijdelijke toelating vanwege de overheid van de Orde (artikel 3), dus hetzij de Stafhouder hetzij de raad van de Orde.

Hoewel P. Lambert (Règles et usages de la profession d’avocat du Barreau de Bruxelles, 3de uitg., 717) stelt dat de aanduiding in dat artikel 3 i.v.m. de verdediging van de belangen “die voordien toevertrouwd waren aan een zaakwaarnemer” inhoudt dat de zaakwaarnemer dus uit de zaak moet verdwijnen eens de advocaat is aangesteld en, dat dus niet verder met de zaakwaarnemer mag gecorrespondeerd worden nadien bv., lijkt mij deze interpretatie verkeerd.

Indien zulks de regel was, diende er immers geen Nationaal Reglement te bestaan, omdat het onverschillig is wie de cliënt bijstond voor de advocaat optreedt.

Met een tijdelijke toelating wordt bedoeld dat ze ten allen tijde kan ingetrokken worden, mochten zich problemen voordoen.

2. De Stafhouder (of raad van de Orde) zal in zijn onderzoek voorafgaandelijk de toelating, het bona fide karakter van de zaakwaarnemer onderzoeken (dat hier blijkbaar geen probleem oplevert) en toezicht houden op de gemaakte afspraken.

Een deling van de erelonen of no cure no pay systeem (pactum de quota litis) is niet toegelaten, maar volgens het Antwerps reglement (24 oktober 1988 - Reglement op de verhouding tot cliënteel verwezen door “derden”) mag de derde wel instaan voor uitvoering der betaling i.p.v. en voor de cliënt.

3. Een belangrijke regel die in de diverse reglementen - doch niet in dat van de Nationale Orde - voorkomt, is dat de advocaat zijn mandaat moet krijgen van de cliënt of minstens van hem de bevestiging ervan moet krijgen (wat op impliciete en stilzwijgende wijze kan geschieden door bv. een bevestigingsbrief van de advocaat rechtstreeks aan de cliënt, met kopie aan het incassokantoor), en dat hij de cliënt zelf “telkens wanneer nodig of dienstig” op de hoogte moet houden, ook schriftelijk.

De cliënte blijft dominis litis, de advocaat behoudt ten allen tijde de leiding van het proces, en wordt dus geen ondermandataris of uitvoeringsagent van de derde - incassovennootschap.

Het zou immers strijdig zijn met de openbare orde, mocht de advocaat geen rechtstreekse band van verantwoording en verantwoordelijkheid hebben met zijn cliënt met het oog op zijn mandaat ad litem (Brussel, 1 oktober 1987, Jur. Liège, 1987, 1453).

4. Personen mogen in opdracht van de cliënt deze bijstaan in zijn verhouding tot de advocaat naar aanleiding van een proces, doch ze worden geen hoofdmandataris, en de advocaat geen ondermandataris.

Het mandaat at litem en wat daarbij hoort is een rechtstreeks mandaat tussen advocaat en cliënt.

Waar de zaakwaarnemer schrijft dat zij ook voor de opdrachten van vennootschappen die geen deel uitmaken van de groep wenst dat het contact tussen de advocaat en de cliënt schuldeiser via haar verloopt, is dat aanvaardbaar (en gebeurt dat ook algemeen zo in dergelijke opdrachten met bona fide zakenkantoren), voor zover deze relatie wordt gezien als een verhuring van diensten tussen de cliënt en dat zakenkantoor.

Ook de Nederlandse gedragsregel 35 (niet enkel voor zaakwaarnemers geldend) stelt immers :

“De advocaat mag een opdracht van een tussenpersoon, die niet als advocaat is ingeschreven, uitsluitend aanvaarden indien hij ervan overtuigd is dat de opdracht met instemming van de cliënt is gegeven en hij zich bovendien het recht heeft voorbehouden zich ten allen tijde rechtstreeks met de cliënt te verstaan.”

5. De vertegenwoordiging in rechte kan zoals gezegd niet geschieden “via het mandaat waarover de zaakwaarnemer zelf vanwege haar opdrachtgever beschikt”.

Maar dit betekent geenszins dat, zoals de zaakwaarnemer blijkt te veronderstellen, de opdracht en de correspondentie formeel steeds via haar cliënten dienen te lopen.

Ik heb reeds aangeduid dat de advocaat er zowel naar Nederlandse als Belgische deontologische begrippen enkel dient voor zorg te dragen dat hij rechtstreeks verantwoording en verantwoordelijkheid draagt t.o.v. de cliënt, en hem dus eventueel door een dubbele correspondentie, telkens waar nodig of dienstig, op de hoogte houdt (STEVENS, J., Regels en gebruiken van de advocatuur te Antwerpen, nr 583).

Indien daarop wordt acht geslagen, is er geen enkel bezwaar tegen de U gevraagde toelating.

Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 295

Meer lezen

Advies 89

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen