Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 709

Met het begrip ‘administratieve procedure’ zoals bedoeld in artikel 477 Ger. W., worden de procedures voor administratieve rechtscolleges bedoeld en niet de administratieve procedure zoals in tucht. Het verbod om melding te maken van een tuchtprocedure of van elementen daarvan (artikel 477 Ger. W.) geldt dan ook niet bij het onderzoek door de raad van de Orde zoals bedoeld in artikel 30bis van de Codex en bij uitbreiding voor de procedure zoals in tucht conform artikel 30quinquies van de Codex. Het tegendeel zou strijdig zijn met de bepaling van artikel 455 Ger. W.

De stagecommissie zetelt in de schoot van de Orde van Advocaten. De leden van die commissie zijn dan ook gebonden door hun beroepsgeheim bij kennisname van alle informatie die zij verwerven in dit verband, zoals het administratief en tuchtdossier. Gelet op dit beroepsgeheim is er geen beletsel voor de stagecommissie om kennis te nemen van die dossiers of informatie, wat nuttig kan zijn voor de formulering van het advies bedoeld in artikel 30quinquies van de Codex.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Vraag

Naar aanleiding van tussentijdse rapporteringen van de stagemeesters en controles door de raad van de Orde vraagt u ons advies betreffende de conformiteit van de artikelen 30bis en quinquies van de Codex met artikel 477 Ger. W.

Indien stagemeesters niet langer beantwoorden aan de voorwaarden van artikel 30bis van de Codex en worden opgeroepen voor de raad van de Orde in een administratieve procedure zoals in tucht, rijst de vraag of niet enkel de raad maar ook de stagecommissie kennis kan krijgen van het administratief en tuchtdossier van de betrokken advocaten.

U vraagt hoe het criterium ‘afwezigheid van tuchtinbreuken’ concreet mag/kan worden beoordeeld door de stagecommissie (en de raad) en mag zij eveneens een opportuniteitsoordeel over het behoud van de stage in het licht van een vastgestelde tuchtinbreuk vellen?

Advies

Uw eerste vraag betreft de kennisneming van het administratief en tuchtdossier van de betrokken stagemeester door enerzijds de raad van de Orde en anderzijds de stagecommissie.

Raad van de Orde

Volgens artikel 30bis van de Codex gaat de raad van de Orde naar aanleiding van de jaarlijkse evaluatie van de stagemeester na of hij onder meer geen tuchtinbreuken heeft begaan of het voorwerp is geweest van bewarende maatregelen genomen door de stafhouder of de raad van de Orde.

Wanneer de raad van de Orde vaststelt dat de stagemeester hieraan niet meer voldoet, kan hij de stagemeester weglaten van de lijst van stagemeesters, na advies van de stagecommissie (artikel 30quinquies van de Codex) en dit in een procedure zoals in tucht.

Wat de conformiteit van de artikelen 30bis en quinquies van de Codex aan artikel 477 Ger. W betreft, dient te worden opgemerkt dat met het begrip ‘administratieve procedure’ zoals bedoeld in artikel 477 Ger. W., procedures voor administratieve rechtscolleges wordt bedoeld en geenszins de administratieve procedure zoals in tucht.

Artikel 477 Ger. W. werd bij amendement ingevoegd in de wet van 21 juni 2006 tot wijziging van een aantal bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de balie en de tuchtprocedure voor haar leden (BS, 20 juli 2006) en werd als volgt gemotiveerd:

(…) Dit wetsvoorstel heeft de rol van de benadeelde partij, zijnde de klager, aanzienlijk verruimd. Zulks mag er evenwel niet toe leiden dat de klager middelen ter beschikking worden gesteld om een burgerrechtelijke dan wel strafrechtelijke procedure te kunnen inleiden, terwijl zulks uiteraard niet de bedoeling is van een tuchtvordering. Die moet volkomen los blijven staan van de strafvordering en van de burgerlijke vordering, zoals bepaald bij artikel 417 van het Gerechtelijk Wetboek. (…)
— (Parl. St. Kamer 2005-2006, nr. 1724/003, p. 14.)

Hoewel in deze motivering geen gewag wordt gemaakt van de administratieve procedure, dient die procedure ons inziens bij uitbreiding wel in dezelfde zin te worden begrepen, met name als een procedure voor een rechtscollege. Gelet op de plicht van de raad van de Orde om te waken over de eer van de Orde en de handhaving van de integriteitsbeginselen zoals bedoeld in artikel 455 Ger. W., kan moeilijk worden beweerd dat een (mogelijk) tuchtrechtelijk antecedent volledig moet losstaan van de administratieve procedure zoals in tucht.

Het komt ons dan ook voor dat het verbod om melding te maken van een tuchtprocedure of van elementen daarvan aldus niet geldt bij het onderzoek door de raad van de Orde zoals bedoeld in artikel 30bis van de Codex en bij uitbreiding voor de procedure zoals in tucht conform artikel 30quinquies van de Codex. Het tegendeel zou strijdig zijn met de bepaling van artikel 455 Ger. W.

Daarnaast mag niet uit het oog worden verloren dat de stafhouder zijn beroepsgeheim deelt met de leden van de raad van de Orde.

Volledigheidshalve merken wij nog op dat volgens artikel 30bis van de Codex de raad niet alleen nagaat of de stagemeester tuchtinbreuken zou hebben begaan, maar ook of er bewarende maatregelen werden genomen door de stafhouder of de raad van de Orde.

Zoals u weet zijn bewarende maatregelen geen tuchtsancties en werden zij niet opgelegd in het kader van een tuchtprocedure. Hierover kan hoegenaamd dan geen twijfel bestaan dat dit buiten het toepassingsgebied van artikel 477 Ger. W. valt.

Stagecommissie

Wat uw vraag betreffende de kennisname van het administratief en tuchtdossier door de stagecommissie betreft, merken wij op dat de stagecommissie advies geeft aan de raad van de Orde, waarna de raad - die op grond van bovenstaande uiteenzetting volledige kennis moet kunnen hebben van een mogelijk administratief of tuchtdossier van de stagemeester - beslist over de weglating van de lijst van stagemeesters.

Aangezien de stagecommissie zetelt in de schoot van de Orde van Advocaten, zijn ook de leden van die commissie gebonden door hun beroepsgeheim bij kennisname van alle informatie die zij verwerven in dit verband.

Gelet op dit beroepsgeheim komt het ons voor dat er geen beletsel lijkt te zijn voor de stagecommissie om kennis te nemen van de bedoelde dossiers of informatie. Het kan mogelijk nuttig zijn voor de formulering van het advies.

Verder vraagt u of de stagecommissie een opportuniteitsoordeel over het behoud van de stage kan vellen in het licht van een vastgestelde tuchtinbreuk. Zoals u weet hebben advocaten inzage in het register van de schorsingen en schrappingen op het secretariaat van de balie (artikel 461, § 1 Ger. W.). Het is dan ook nogal evident dat leden van de stagecommissie hiertoe eveneens toegang hebben. De mildere sancties daarentegen worden vooralsnog niet opgenomen in een openbaar consulteerbaar register, doch gelet op de mogelijkheid om kennis te nemen van het tuchtrechtelijk dossier van de stagemeester, kunnen de commissieleden lang deze weg er kennis van nemen ten einde hun advies te verlenen.

Jan Meerts

Bestuurder deontologie, tucht en regulering

Stefan Pieters

Bestuurder toegang tot het recht en het beroep

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 717

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen