Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 67

Briefwisseling - vertrouwelijke mededeling aanvaard - voorstel impliciet en voorwaardelijk maar zeker gedaan in naam van de cliënt - officiële briefwisseling - regel van de loyaliteit

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Ik verwijs naar uw brief van 25 januari ll. met aangehechte stukken in deze zaak en kan U als volgt van advies dienen :

1. De situatie is de volgende :

er worden onderhandelingen gevoerd tussen advocaten met het oog op een minnelijke verbreking van de huurovereenkomst ten gevolge waarvan Mr X. aan Mr Z. met fax van 8 oktober een ontwerp van overeenkomst stuurt.

In deze brief schrijft hij dat hij met dezelfde post dit ontwerp ook overmaakt aan zijn cliënten en de brief vermeldt reeds :

"Ik neem aan dat uw cliënten met dit ontwerp kunnen akkoord gaan."

en:

"U zal mij hieromtrent wel zo spoedig mogelijk willen berichten mocht dit niet het geval zijn."

Het initiatief gaat dus uit van Mr X. en blijkbaar is het een gevolg van besprekingen die reeds plaats hebben gevonden, want de eerste zin is :

"U gelieve in bijlage het ontwerp te vinden van de beëindiging van de huurovereenkomst - dading."

Bijgevoegd is er een volledig ontwerp van een dading - huurbeëindiging met een volledig berekeningsblad toegevoegd.

Mr Z. antwoordt op14 oktober meldend dat met betrekking op artikel 3 om alle latere betwistingen te vermijden, een aanpassing zou dienen te geschieden en meldt ook :

"Voor het overige schijnen mijn cliënten geen opmerkingen te formuleren."

De bedoeling is het ontwerp, vermits het om een handelshuurovereenkomst gaat, te doen opnemen in een vonnis of althans minstens de beëindiging van de huur vast te doen stellen bij vonnis van de Vrederechter.

Daarom houdt de brief van 14 oktober ook een vraag in van Mr Z. om af te spreken op de zitting van 15 oktober.

Er werd op deze brief een schriftelijk antwoord gesteld met bij wijze van handtekening, de stempel van het kantoor en de handgeschreven vermelding "gelieve ter zitting aanwezig te zijn omstreeks 10.00 uur" .

Bij fax van 15 oktober wordt verwezen naar een telefonisch onderhoud van zonet en in bijlage wordt de overeenkomst gevoegd zoals aangepast aan de wens van Mr Z..

Blijkbaar is er dan een probleem ontstaan op de zitting van 15 oktober waar het akkoord niet werd omgezet in een vonnis.

2. In deze is zonder enige twijfel artikel 2, 4° van het Nationaal Reglement - Briefwisseling - het overleggen van briefwisseling tussen advocaten van 6 juni 1970, 6 maart 1980, 8 mei 1980 en 22 april 1986 van toepassing, luidend als volgt :

"elke mededeling, zelfs vertrouwelijk gedaan uit naam van een partij, wanneer ze bepaalde voorstellen behelst die onvoorwaardelijk uit naam van de andere partij worden aangenomen."

De Nationale Orde in haar commentaar geeft als voorbeeld : een brief houdende formeel aanbod tot transactie wanneer die brief gevolgd is door onvoorwaardelijk aanvaarding van genoemd voorstel, en waardoor dus de twee brieven automatisch een officieel karakter krijgen.

Het Hof van Cassatie heeft toepassing gemaakt van deze regel in zijn arrest van 12 december 1985 (J.T., 1986, 334 ; Pas., 1986, I, 462).

Artikel 2, 4° zegt niet dat de onvoorwaardelijke aanvaarding van de voorstellen schriftelijk dient te geschieden, noch zelfs dat ze uitdrukkelijk dient te geschieden.

Hetzelfde kan ook gezegd worden over het akkoord dat kan blijken uit de uitvoering zoals ook kan blijken dat het voorstel in opdracht werd gemaakt van de cliënt door de impliciete vermeldingen van de briefwisseling.

Dat ter zake het voorstel opgenomen in de dading niet expliciet gedaan is uit naam van de cliënt, wordt m.i. uitgebalanceerd door het feit dat met de eerste brief (deze van 8 oktober 1999) het ontwerp aan de cliënt van Mr X. werd overgemaakt, zoals hij vermeldt, wat twee dingen kan inhouden :

  1. dat het reeds met de cliënt besproken is,
  2. dat het nog niet besproken is en dat zijn akkoord nog moet bekomen worden.

Maar vermits uit de twee mededelingen van 15 oktober 1999 en de afspraak voor de zitting van dezelfde dag een volledig akkoord blijkt, kan moeilijk anders dan aangenomen worden dat dit in overeenstemming met de cliënt is gebeurd.

Dit vermoeden is in elk geval voldoende om te kunnen spreken van een officiële briefwisseling.

Of er werkelijk een opdracht van de cliënt is geweest, kan steeds door de cliënt worden betwist bij middel van een ontkenning van een proceshandeling of een ontkenning van mandaat in welk geval de advocaat zich vanzelfsprekend uit de zaak moet terug trekken, zoals steeds wanneer zijn mandaat door de cliënt onder vuur wordt genomen.

Mij blijkt het in elk geval zo te zijn dat wij hier staan voor briefwisseling die volgens het reglement officieel is en die kan overgelegd worden in rechte.

Tenslotte moet gewezen worden op artikel 5 van het reglement dat stelt dat het recht de briefwisseling over te leggen niets wijzigt aan het bestaan en de draagwijdte van de ingeroepen overeenkomst.

Het overleggen van de briefwisseling is slechts dienstig om met toepassing van de plichten van de loyaliteit de rechtbank op de hoogte te stellen van wat uit de officiële briefwisseling blijkt.

De conclusies die daaruit moeten getrokken worden en welke invloed deze briefwisseling op de rechten van de cliënten heeft, worden aan de rechter overgelaten.

Met oprechte groeten,

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie.


Ook interessant

Advies 251

Meer lezen

Advies 622

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen