Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 662

Een cliënt verhuist naar het buitenland en wil een referentieadres bij zijn advocaat om zijn uitkering te kunnen behouden. Hoewel op grond van een wet en een KB de cliënt niet in aanmerking komt om een referentieadres te nemen, kan de advocaat absoluut niet meewerken aan een omzeiling van de voorwaarden voor het bekomen van een uitkering of tegemoetkoming door op zijn adres de post van de betrokkene te laten toekomen (mocht een van de toekenningsvoorwaarden voor de uitkering het hebben van een officiële woonplaats in België zijn).

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Vraag

Een cliënt van een advocaat ontvangt een sociale tegemoetkoming / uitkering. Hij wil verhuizen naar een ander werelddeel en wenst om die uitkering te kunnen behouden een referentieadres te nemen, bij voorkeur op het kantoor van zijn raadsman.

De advocaat vraagt of dit kan.

Advies

Vooreerst verwijs ik naar de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten (BS, 3 september 1991) (hierna: ‘de wet’) waarin het begrip ‘referentieadres’ als volgt wordt omschreven:

Onder referentieadres wordt verstaan het adres van ofwel een natuurlijke persoon die is ingeschreven in het bevolkingsregister op de plaats waar hij zijn hoofdverblijfplaats heeft gevestigd, ofwel een rechtspersoon en waar, met de toestemming van deze natuurlijke persoon of deze rechtspersoon, een natuurlijke persoon zonder vaste verblijfplaats is ingeschreven. De natuurlijke persoon of de rechtspersoon die de inschrijving van een andere persoon aanvaardt als referentieadres, verbindt zich ertoe daar alle voor die persoon bestemde post of alle administratieve documenten te laten toekomen. Hierbij mag de natuurlijke persoon of de rechtspersoon geen winstbejag nastreven. Enkel verenigingen zonder winstoogmerk, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk die minstens vijf jaar rechtspersoonlijkheid genieten en die zich in hun statuten tot doel hebben gesteld onder meer de belangen van één of meer rondtrekkende bevolkingsgroepen te behartigen of te verdedigen, kunnen optreden als rechtspersoon bij wie een natuurlijk persoon een referentieadres kan hebben.
— (artikel 1, §2, tweede alinea van de wet)

Volgende categorieën van Belgen of vreemdelingen die toegelaten of gemachtigd zijn om langer dan drie maanden in België te verblijven of die gemachtigd zijn zich er te vestigen, komen in aanmerking om ingeschreven te worden op een referentieadres:

  • personen die in een mobiele woning verblijven;
  • personen die om beroepsredenen geen verblijfplaats (meer) hebben;
  • personen die bij gebrek aan voldoende bestaansmiddelen geen verblijfplaats (meer) hebben.

Zij moeten hun aanvraag indienen bij de gemeente waar zij gewoonlijk vertoeven. (artikel 1, § 2 van de wet). Dit laatste betekent dat de aanvrager – mocht hij tot één van de drie categorieën behoren – gewoonlijk in België moet verblijven. Gelet op een verhuis naar een ander werelddeel, kan de betrokkene hiervoor niet in aanmerking komen en is de vraag of hij een referentieadres kan nemen bij zijn advocaat niet meer aan de orde.

Volledigheidshalve (en gelet op het bovenstaande eigenlijk overbodig) geef ik nog mee dat ik uit uw vraag niet kan afleiden welke sociale tegemoetkoming / uitkering de betrokkene in casu precies ontvangt. Indien dit maatschappelijke bijstand zou zijn in de zin van de OCMW-wet of het bestaansminimum, zou hij (indien hij geen verblijfplaats (meer) heeft) zich kunnen inschrijven op het adres van het OCMW van een gemeente wegens een gebrek aan voldoende bestaansmiddelen. Hij moet zich dan wel minstens één keer per trimester aanmelden bij het OCMW. Dit is uiteraard niet mogelijk bij een verhuis naar een ver oord. (artikel 20, § 3 van het KB van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister (hierna: het KB).

Hoewel op grond van de wet en het KB de betrokkene niet in aanmerking lijkt te komen om een referentieadres te nemen, merk ik tot slot op dat mocht een van de toekenningsvoorwaarden voor de uitkering het hebben van een officiële woonplaats in België zijn, de advocaat absoluut niet kan meewerken aan een omzeiling van de voorwaarden voor het bekomen van een uitkering of tegemoetkoming door op zijn adres de post van de betrokkene te laten toekomen.

Besluitend, mijn antwoord is dus negatief.

Alex Tallon

Bestuurder deontologie

Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 692

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen