Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 642

Indien op advies van de bankinstelling en de stafhouder aangifte wordt gedaan bij de CFI dienen de gelden die werden ontvangen op de derdenrekening te worden overgeschreven op een rubriekrekening in afwachting van de verdere gerechtelijke procedure (artikel 446quater, §4, lid 2 Ger. W. en artikel 134, derde lid van de Codex).
De discussie over de afgifte van het schilderij, dan wel de teruggave van de gestorte gelden dient niet te worden beoordeeld door de stafhouder, maar het is aan het gerecht om zich daarover uit te spreken. De advocaat kan zich ook richten tot de CFI om te vernemen of deze gelden al dan niet kunnen vrijgegeven worden.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Graag verwijs ik naar uw e-mail d.d. 10 mei jl. - geschreven in uw hoedanigheid van witwas verantwoordelijke van balie x - aan de heer A.

U en uw stafhouder worden met de volgende zaak geconfronteerd.

Het gaat om de verkoop van een schilderij, mogelijk van Edgar Degas, door de heer B (bijgestaan door mr. X) en mevrouw C (bijgestaan door mr. Y) aan een Amerikaanse vennootschap (vertegenwoordigd door mr. Z), opgericht in Delaware, ten bedrage van € 250.000.

Gelet op de echtscheiding van de heer B en mevrouw C, ontvingen hun respectieve raadslieden elk de helft van de koopsom op hun derdenrekening.

De bankinstelling van mr. X deelde hem mee aangifte te doen aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Mr. X vroeg daarop advies aan stafhouder D.

Op 15 februari 2019 adviseerde stafhouder D om aangifte te doen bij de CFI. Op grond van een aantal vaststellingen is het volgens stafhouder D niet uitgesloten dat het gaat om een witwastransactie via de derdenrekening van de advocaten.

Mr. Y ging niet akkoord met dat advies. Op 26 maart 2019 liet stafhouder D weten te volharden in zijn advies om aangifte te doen bij de CFI.

Op 29 maart 2019 schreef mr. Z stafhouder D aan. Hieruit blijkt dat ondanks de betaling van de koopsom de koper nog niet in het bezit werd gesteld van het schilderij.

Mrs. X en Y hebben respectievelijk op 10 en 6 september 2018 een ‘Déclaration de Sequestre’ ondertekend. Hierin werd bepaald dat wanneer de verkoop niet gerealiseerd was op 1 oktober 2018 de gelden gestort op de derdenrekeningen van de raadslieden, teruggestort zouden worden. Dit is nog niet gebeurd.

De cliënt van mr. Z vroeg waarom de afgifte van het schilderij, dan wel de terugstorting van de gelden niet kan gerealiseerd worden.

Uit de brief van mr. X aan stafhouder D d.d. 18 april ll. blijkt dat een procedure hangende is voor de rechtbank betreffende het bewuste schilderij.

U vraagt nu of er mag worden overgegaan tot afgifte van het schilderij. En wat er dient te gebeuren met de gelden op de derdenrekening.

Advies

Ik verleen u volgend advies.

De beslissing van stafhouder D treed ik volledig bij. Er diende inderdaad aangifte te worden gedaan bij de CFI.

Ik merk verder op dat mij geen concrete informatie werd meegedeeld over de hangende gerechtelijke procedure. Ik meen uit de brief van mr. X aan stafhouder D d.d.18 april 2019 te kunnen afleiden dat het gaat over de afgifte van het schilderij, dan wel de teruggave van de gestorte gelden.

Het is niet aan de stafhouder, maar aan het gerecht om zich uit te spreken. De advocaat kan zich ook richten tot de CFI om te vernemen of deze gelden al dan niet kunnen vrijgegeven worden.

Ik kan u wel meedelen dat de gelden moeten worden overgeschreven naar een rubriekrekening in afwachting van de verdere gerechtelijke procedure. Hiervoor verwijs ik naar de artikelen 446quater, §4, lid 2 Ger. W. (“Ingeval de advocaat om gegronde redenen de gelden niet binnen de bij het reglement van de Orde van Vlaamse Balies en de Ordre des barreaux francophones et germanophone bepaalde termijn en uiterlijk binnen twee maanden na ontvangst ervan aan de bestemmeling kan overmaken, stort hij ze op een rubriekrekening.”) en artikel 134, derde lid van de Codex Deontologie voor Advocaten (“Als de advocaat om redenen onafhankelijk van zijn wil, derdengelden niet spoedig aan de bestemmeling kan of mag overmaken, schrijft hij die gelden over op een rubriekrekening, waarvan de netto-rente aan de bestemmeling toekomt.”).

Alex Tallon
Bestuurder deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 718

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen