Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 624

Het faillissementsvonnis heeft uitwerking van de dag van het vonnis. Dat strookt met artikel 160ter van de Codex, volgens hetwelk de advocaat die failliet is verklaard ambtshalve wordt weggelaten van het tableau of de lijst van stagiairs of de lijst bedoeld in artikel 58 van de Codex.
De intrekking van het faillissement werkt slechts voor de toekomst en wist niet noodzakelijk alle gevolgen van het faillissementsvonnis uit. Bijgevolg lijkt artikel 160quinquies van de Codex onverkort van toepassing. De betrokken advocaat dient aan de raad van de Orde de inschrijving op het tableau of de lijst van stagiairs of de lijst bedoeld in artikel 58 te vragen. In voorliggend geval komt het niet onbillijk over als de raad van de Orde zou overwegen om de betrokken advocaat de rang van zijn eerste inschrijving te laten hernemen, in afwijking op de tweede zin van artikel 160quinquies van de Codex.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

U vraagt welke stappen de balie al dan niet dient te ondernemen met betrekking tot een ambtshalve weggelaten advocaat, ten gevolge van een faling, wanneer het faillissement wordt ingetrokken.

Advies

In dat kader kan men zich afvragen in hoeverre de intrekking van het faillissement terugwerkt tot op de dag dat het werd uitgesproken.

  • Over constitutieve vonnissen, en het faillissementsvonnis in het bijzonder

Een vonnis van faillietverklaring is een constitutief vonnis. Constitutieve vonnissen doen een bestaande rechtsbetrekking teniet, veranderen ze of scheppen een nieuwe rechtstoestand. Constitutieve vonnissen hebben ex nunc (voor de toekomst) effect. De rechtstoestand die een constitutief vonnis schept, verandert of te niet doet, gaat in principe in vanaf het ogenblik dat het vonnis definitief is. De rechter of de wetgever kan evenwel voor een constitutief vonnis een eerder ogenblik bepalen waarop het vonnis inwerkt op de rechtsorde. Soms bepaalt de wet aldus zelf dat een constitutief vonnis uitwerking heeft vanaf de dag van het vonnis; zie bijvoorbeeld voor het faillissementsvonnis artikel XX.110 WER:

Ҥ 1. Te rekenen van de dag van het vonnis van faillietverklaring verliest de gefailleerde van rechtswege het beheer over al zijn goederen evenals over de goederen die hij tijdens de procedure verkrijgt op grond van een oorzaak die het faillissement voorafgaat.
§ 2. Alle betalingen, verrichtingen en handelingen van de gefailleerde en alle betalingen aan de gefailleerde gedaan vanaf de dag van het vonnis van faillietverklaring, kunnen niet aan de boedel worden tegengeworpen.
§ 3. De goederen bedoeld in artikel 1408 van het Gerechtelijk Wetboek, met uitzondering van de goederen die de beslagene volstrekt nodig heeft voor zijn beroep, bedoeld in het 3° van dit artikel, worden uit het actief van het faillissement gesloten en blijven onder het beheer en ter beschikking van de gefailleerde.
Uit het actief van het faillissement worden eveneens uitgesloten de goederen, de bedragen, sommen en uitkeringen die de gefailleerde ontvangt sinds de faillietverklaring op grond van een oorzaak die dateert van na het faillissement.
Uit het actief van het faillissement wordt eveneens uitgesloten, de vergoeding voor schade die aan de persoon is verbonden en die aan de gefailleerde toekomt uit onrechtmatige daad.
De gefailleerde beheert eveneens de in het tweede en derde lid bedoelde goederen en bedragen en beschikt erover “
(eigen markering)

Daarnaast bepaalt artikel XX.108, §1 WER dat ieder vonnis van faillietverklaring of ieder vonnis waarbij het tijdstip van staking van betaling wordt vastgesteld, bij voorraad en op de minuut vanaf de uitspraak uitvoerbaar is. Uitvoerbare kracht betekent eigenlijk dat het vonnis kan worden afgedwongen met de door de wet voorziene dwangmiddelen, wat dus vooral van belang is voor condemnatoire vonnissen. Een constitutief vonnis daarentegen kan zich reeds in de rechtsorde manifesteren, zonder dat de door de wet voorziene dwangmiddelen moeten worden uitgeoefend.

Constitutieve vonnissen die ‘uitvoerbaar’ bij voorraad zijn, hebben uitwerking vanaf de dag van de uitspraak (of een latere dag indien de rechter dat bepaalt). Het gaat immers eerder om een onmiddellijke intreding van de gewijzigde rechtstoestand op het moment bepaald door de wetgever; er is namelijk geen initiatief van één van de partijen nodig opdat de rechtstoestand zou intreden. De gewijzigde rechtstoestand vloeit rechtstreeks voort uit de materiële rechtskracht van de uitspraak, zijnde de door het vonnis teweeggebrachte verandering in de rechtsverhouding tussen de partijen of de rechtsorde in het algemeen.

Kortom, o.i. heeft het faillissementsvonnis uitwerking van de dag van het vonnis (in afwijking op het principe dat constitutieve vonnissen ingaan op het ogenblik dat het vonnis definitief is). Dat strookt naar onze mening met artikel 160ter van de Codex Deontologie voor Advocaten, dat stelt dat de advocaat die failliet is verklaard -vanaf de datum van het vonnis dat zijn faillissement uitspreekt- ambtshalve wordt weggelaten van het tableau of de lijst van stagiairs of de lijst bedoeld in artikel 58 van de Codex Deontologie voor Advocaten.

  • Over de intrekking van het faillissementsvonnis

Men kan beargumenteren dat ook de beslissing tot intrekking van het faillissement een constitutieve rechterlijke uitspraak is, die de rechtstoestand dus ex nunc wijzigt. Het ligt namelijk in de rede om op de intrekking van het faillissementsvonnis de gewone regels inzake constitutieve uitspraken toe te passen. De intrekking werkt dus enkel ex nunc, dit is vanaf de datum van de beslissing die het faillissement intrekt zonder terug te werken tot op de datum van het hervormde vonnis in eerste aanleg. De materiële rechtskracht van het eerste vonnis wordt niet retroactief teruggedraaid. Het is immers een wijziging van de toestand voor de toekomst, zonder dat noodzakelijk alle gevolgen van het eerste vonnis retroactief worden uitgewist. De intrekking van het faillissementsvonnis heeft dus slechts materiële rechtskracht vanaf de uitspraak van de intrekking. En, zoals we weten, gaat de rechtstoestand die een constitutieve uitspraak schept, verandert of te niet doet, in principe in vanaf het ogenblik dat de uitspraak definitief is.

Kortom, volgens ons kan beargumenteerd worden dat de faillissementstoestand van een gefailleerde voortduurt tot op het moment dat de uitspraak waarmee de faillietverklaring werd ingetrokken kracht van gewijsde heeft verkregen.

  • Conclusie

Uit het bovenstaande kan naar onze mening afgeleid worden dat de intrekking van het faillissement slechts werkt voor de toekomst en niet noodzakelijk alle gevolgen van het faillissementsvonnis uitwist. Bijgevolg lijkt artikel 160quinquies van de Codex Deontologie voor Advocaten onverkort van toepassing. De betrokken advocaat dient, overeenkomstig artikel 160quinquies van de Codex Deontologie voor Advocaten, aan de raad van de Orde de inschrijving op het tableau of de lijst van stagiairs of de lijst bedoeld in artikel 58 te vragen.

De tweede zin van artikel 160quinquies van de Codex Deontologie voor Advocaten bepaalt echter dat de advocaat dan de rang opneemt op het tableau of de lijst van stagairs of de lijst bedoeld in artikel 58 op datum van de nieuwe inschrijving. In voorliggend geval (doch onder het voorbehoud dat de Orde van Vlaamse Balies niet beschikt over de concrete gegevens van het dossier) komt het de Orde van Vlaamse Balies prima facie niet onbillijk over als de raad van de Orde zou willen overwegen om de betrokken advocaat de rang van zijn eerste inschrijving te laten hernemen, in afwijking op de tweede zin van artikel 160quinquies van de Codex Deontologie voor Advocaten.

Alex Tallon
Bestuurder deontologie

Ook interessant

Advies 695

Meer lezen

Advies 625

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen