Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 620

Een curator kan zich niet beroepen op zijn beroepsgeheim van advocaat. De curator heeft veeleer ee n zekere discretieplicht. Wanneer de curator betreffende die informatieplicht in het kader van artikel 29 Sv. in gebreke blijft, zondigt de curator tegen de regel van de loyaliteit - die deel uitmaakt van zijn statuut als advocaat- tegenover de gerechtelijke overheden.


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

U vraagt mijn advies in volgende kwestie.

Stafhouder X is samen met mr. Y – beiden advocaat aan uw balie- aangesteld als curator in een faillissementsdossier. Lastens mr. Y loopt momenteel een strafonderzoek met betrekking tot dit faillissement.

Mr. X heeft nu een uitnodiging ontvangen van de politiediensten om op 24 oktober as. als getuige verhoord te worden in dit strafdossier. Hij meent dat hij zich op zijn beroepsgeheim kan / moet beroepen om geen verdere uitleg te verschaffen over dit dossier.

U vraagt of mr. X dit kan of moet doen.

Advies

Ik verleen u volgend advies.

1.
Vooreerst merk ik op dat mr. X zich in zijn hoedanigheid van curator niet kan beroepen op zijn beroepsgeheim van advocaat. Artikel 18 van de Codex bepaalt:

“De advocaat gehouden is tot het beroepsgeheim. Het beroepsgeheim strekt zich uit tot alle vertrouwelijke informatie die de advocaat in de uitvoering van zijn opdracht verneemt of vaststelt en geldt onbeperkt in de tijd.” (eigen markering)

Als curator (gerechtelijk mandataris) handelt de advocaat buiten zijn kerntaken en treedt hij niet op als advocaat. Hij is dus niet gedekt door het beroepsgeheim dat kleeft aan de kerntaken van de advocaat, en kan er zich derhalve ook niet op beroepen.

Dit betekent echter niet dat een curator helemaal geen beroepsgeheim zou hebben. Hij heeft veeleer een zekere discretieplicht waardoor hij niet zomaar alles mag rondbazuinen wat hij in het kader van zijn mandaat heeft vernomen (zie advies 459 van het departement deontologie).

Verder breng ik u artikel 162 van de Codex in herinnering, volgens hetwelk “De advocaat belast met een gerechtelijk mandaat [onderworpen blijft] aan de deontologie van de advocaat, tenzij de deontologische regel onverenigbaar is met dat mandaat.” De ‘gewone’ deontologische regels van de advocaat zijn dus het gemene recht voor de gerechtelijke mandataris, behalve indien die onverenigbaar zijn met de regels van het gerechtelijk mandaat. In dat geval primeren deze laatste deontologische regels. Van een dergelijke onverenigbaarheid tussen de deontologische regels van de advocaat, respectievelijk de curator is sprake op het vlak van het beroepsgeheim. (J. STEVENS, Advocatuur. Regels & Deontologie, Mechelen, Kluwer, 2015, 505, nr. 700.)

2.
Hoewel de curator een zekere discretieplicht heeft, is hij ook een ‘openbaar officieer’ in de zin van artikel 29, lid 1 Sv. Deze bepaling luidt als volgt:

“Iedere gestelde overheid, ieder openbaar officier of ambtenaar [en, voor de sector van de gezinsbijslag, iedere meewerkende instelling in de zin van de wet van 11 april 1995 tot invoering van het handvest van de sociaal verzekerde] die in de uitoefening van zijn ambt kennis krijgt van een misdaad of van een wanbedrijf, is verplicht daarvan dadelijk bericht te geven aan de procureur des Konings bij de rechtbank binnen wier rechtsgebied die misdaad of dat wanbedrijf is gepleegd of de verdachte zou kunnen worden gevonden, en aan die magistraat al desbetreffende inlichtingen, processen-verbaal en akten te doen toekomen.”

Dit betekent dat als mr. X kennis heeft van bepaalde strafrechtelijke feiten in het kader van het faillissementsdossier – ook al is dat in hoofde van een andere curator in dat dossier -, hij uit zichzelf reeds de procureur des Konings had moeten inlichten.

Wanneer hij betreffende die informatieplicht in het kader van artikel 29 Sv. in gebreke blijft, zondigt de curator tegen de regel van de loyaliteit - die deel uitmaakt van zijn statuut als advocaat- tegenover de gerechtelijke overheden. Bovendien is er conform Boek XX van het WER een transparantieverplichting in hoofde van de curator bij vragen om inlichtingen doo r de procureur des Konings en in zijn verslaggeving aan de rechtbank en aan de rechter-commissaris. Deze plicht tot transparantie maakt dat er geen sprake kan zijn van een beroepsgeheim tegenover de betrokken magistraten. Hoogstens kan er op gewezen worden dat gezien de regels van respect en hoffelijkheid die nageleefd worden tussen magistratuur en balie, de curator desgevallend ondervraagd kan worden door de onderzoeksrechter of een parketmagistraat en niet door een lid van de gerechtelijke politie. (J. STEVENS, o.c., 509, nr. 705.)

Alex Tallon
Bestuurder deontologie

Ook interessant

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen