Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 560

Brieven van en met een gerechtsdeskundige zijn nooit vertrouwelijk. Alle handelingen van de expert moeten het voorwerp kunnen uitmaken van een tegensprekelijk debat voor de rechter. Een partij kan geen vertrouwelijke mededeling doen aan de deskundige omdat de rechter elke handeling van de expertise moet kunnen controleren. Ook wanneer de expert zelf een als vertrouwelijk bestempeld minnelijk regelingsvoorstel doet, geldt de regel van de niet-vertrouwelijkheid.

Redenering per analogie met de regels van bemiddeling, geldt niet voor de verzoeningsopdracht van de deskundige. Volgens artikel 1728, § 1 Ger. W. zijn de documenten die worden opgemaakt en de mededelingen die worden gedaan in de loop en ten behoeve van een bemiddelingsprocedure, vertrouwelijk. De wet kent daarentegen geen vertrouwelijkheid in het kader van de verzoening.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

U brengt een vonnis van de vrederechter van … van 13 januari 2016 voor waarin wordt geoordeeld dat correspondentie gevoerd door en met een gerechtsdeskundige in het kader van een voorafgaande verzoeningspoging van partijen, vertrouwelijk is. De vrederechter redeneert hiervoor per analogie met de regels die van toepassing zijn op de bemiddeling.

U meent dat de verzoeningspoging moet onderscheiden worden van de bemiddeling en dat er geen reden is om aan correspondentie van en met gerechtsdeskundigen een vertrouwelijk karakter toe te kennen.

U vraagt of ik hierover andere informatie heb.

Advies

Ik ben het volledig eens met uw visie.

Brieven van en met een gerechtsdeskundige zijn nooit vertrouwelijk. De rechter stelt een deskundige aan met een officiële opdracht. Alle handelingen van de expert moeten het voorwerp kunnen uitmaken van een tegensprekelijk debat voor de rechter. Gelet op deze tegensprekelijkheid, kan een partij geen vertrouwelijke mededeling doen aan de deskundige. De rechter moet elke handeling van een expertise kunnen controleren.

Ook wanneer de expert zelf een als vertrouwelijk bestempeld minnelijk regelingsvoorstel zou doen, moet dezelfde regel inzake het officieel karakter gelden. Soms meldt het vonnis uitdrukkelijk de taak van verzoening in de opdracht van de expert. Ook hier moet de rechter na een tegensprekelijk debat kunnen nagaan of de expert zich van zijn verzoeningstaak heeft gekweten en op welke wijze. (J. STEVENS, Advocatuur. Regels & deontologie, Mechelen, Kluwer, 2015, 913, nr. 1183.)

De deskundige kan overigens geen beroep doen op een beroepsgeheim: hij is niet de vertrouwensman van de partijen, maar een medewerker van het gerecht die verantwoording moet afleggen van al zijn handelingen met het oog op het gerechtelijk debat. Hij heeft dan ook geen recht op vertrouwelijkheid van zijn eigen brieven en geschriften. Hij heeft wel een discretieplicht en is aldus tot vertrouwelijkheid verplicht ten aanzien van derden die geen partij zijn in het geschil. (J. STEVENS, Advocatuur. Regels & deontologie, Mechelen, Kluwer, 2015, 913, nr. 1183.)

Wat de redenering per analogie met de regels van de bemiddeling betreft, volg ik de vrederechter evenmin. De bemiddeling is geregeld in het Gerechtelijk Wetboek. Artikel 1728, § 1 Ger. W. in het bijzonder bepaalt expressis verbis dat de documenten die worden opgemaakt en de mededelingen die worden gedaan in de loop en ten behoeve van een bemiddelingsprocedure vertrouwelijk zijn. De wet kent daarentegen geen vertrouwelijkheid in het kader van de verzoening die tot de opdracht van een deskundige behoort.

Gelet op hetgeen ik hierboven in punt 1 heb uiteengezet, meen ik dat, hoewel de gerechtsdeskundige een opdracht tot verzoening heeft gekregen van de rechter, hij niet gehouden is tot vertrouwelijkheid ten aanzien van de partijen en de rechter. Bij gebreke aan een wettelijke regeling, laat het tegensprekelijk debat geen confidentiële briefwisseling toe.

Volledigheidshalve voeg ik ter informatie advies 76 van het departement deontologie toe.

Jacques Van Malleghem
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 251

Meer lezen

Advies 429

Meer lezen