Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 530

Door het inhouden van pro-Deogelden door de stafhouder wordt in casu de beweerde schending van de deontologie niet vermeden en wordt de begonnen mogelijke schending niet beëindigd, daar het mogelijke ‘kwaad’ was geschied. Het inhouden van pro-Deogelden in afwachting van het voeren van een tuchtonderzoek kan aldus niet als een bewarende maatregel in de zin van artikel 473 Ger. W. worden beschouwd. De maatregel kan evenmin opgevat worden als bewarend beslag in de zin van artikel 1413 e.v. Ger. W. Hierover moet de beslagrechter oordelen en niet de stafhouder en is er hoogdringendheid vereist.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Kan het inhouden van pro-Deogelden door de stafhouder in afwachting van een tuchtonderzoek beschouwd worden als een bewarende maatregel in de zin van artikel 473 Ger. W.?

Advies

De wettelijke grondslag van de bewarende maatregel door de stafhouder is terug te vinden in artikel 473 Ger. W.:

Wanneer het wegens de aan een advocaat ten laste gelegde feiten te vrezen is dat zijn latere beroepswerkzaamheid nadeel kan toebrengen aan derden of aan de eer van de Orde, kan de stafhouder de bewarende maatregelen nemen die de voorzichtigheid eist en met name aan de advocaat verbieden het gerechtsgebouw te betreden gedurende ten hoogste drie maanden. Deze termijn kan op verzoek van de stafhouder worden verlengd bij een met redenen omklede beslissing van de raad van de Orde, nadat de betrokken advocaat werd gehoord. De betrokken advocaat kan tegen het verbod het gerechtsgebouw te betreden en tegen de verlenging van de termijn ervan, beslissingen die bij voorraad uitvoerbaar zijn, beroep aantekenen bij de tuchtraad van beroep. Dit beroep wordt bij een ter post aangetekende brief ter kennis gebracht van de voorzitter van deze raad, die de raad onmiddellijk bijeenroept. De tuchtraad van beroep neemt een beslissing na de stafhouder en de betrokken advocaat te hebben gehoord.

Met deze maatregel – waarbij nog niet gesproken wordt van tucht – beoogt de stafhouder de schending van de deontologie te vermijden, dan wel een begonnen schending zo snel mogelijk te laten ophouden (J. STEVENS, Advocatuur. Regels & Deontologie, Mechelen, Kluwer, 2015, 1213, nr. 1477.).

Hoewel artikel 473 Ger. W. alleen het paleisverbod expressis verbis opneemt als bewarende maatregel, blijkt uit onder meer de Cassatie- en tuchtrechtspraak dat dit slechts één van de vele bewarende maatregelen is die de stafhouder kan nemen. Voor een exemplatieve opsomming ben ik zo vrij te verwijzen naar J. STEVENS, Advocatuur. Regels & Deontologie, Mechelen, Kluwer, 2015, 1214-1216, nr. 1479.

In casu rijst de vraag of het inhouden van pro-Deogelden door de stafhouder in afwachting van een tuchtonderzoek kan beschouwd worden als een bewarende maatregel in de zin van artikel 473 Ger. W.

Door het inhouden van gelden wordt de beweerde schending van de deontologie niet vermeden. Evenmin wordt de begonnen mogelijke schending beëindigd, daar het dossier reeds afgesloten was en het mogelijke ‘kwaad’ was geschied.

Het komt mij dan ook voor dat het inhouden van pro-Deogelden in afwachting van het voeren van een tuchtonderzoek niet als een bewarende maatregel in de zin van artikel 473 Ger. W. kan beschouwd worden.

De maatregel kan evenmin opgevat worden als bewarend beslag in de zin van artikel 1413 e.v. Ger. W. Hierover moet immers de beslagrechter oordelen en niet de stafhouder. Bovendien is er hoogdringendheid vereist. Hiervan is sprake wanneer de schuldeiser ernstig kan vrezen dat de invordering van zijn schuldvordering gevaar loopt omwille van omstandigheden die aantonen dat de solvabiliteit van de schuldenaar gevaar loopt (Cass. 23 december 2010, JLMB 2012, 872.).

Ik besluit dat er geen grond is om de pro-Deogelden in te houden en ze derhalve dienen teruggegeven te worden aan de betrokken advocaat.

Jacques Van Malleghem
Bestuurder departement deontologie

Download

Ook interessant

Advies 682

Meer lezen

Advies 614

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen