Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 525

Wanneer een advocaat al zijn activiteiten als advocaat heeft ondergebracht in zijn (eenpersoons)vennootschap en aldus geen werkzaamheden meer uitoefent als advocaat-natuurlijk persoon, heeft hij deze activiteit als het ware stopgezet en kan hij zijn zelfstandige activiteit als natuurlijke persoon uitschrijven uit de KBO. Wanneer de advocaat daarentegen enkele activiteiten niet heeft ondergebracht in zijn vennootschap, zijn deze niet-ingebrachte activiteiten als advocaat-natuurlijk persoon aldus niet beëindigd en dient hij zijn inschrijving in de KBO te behouden.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

In ... krijgen advocaten voor ieder ondernemingsnummer waarmee ze zijn ingeschreven in de KBO een aanslag voor huisvuilophaling. Zo krijgt mr. X een aanslag op zijn naam als zelfstandig advocaat met inschrijving op zijn privéadres, evenals op zijn vestigingseenheid. Hetzelfde geldt voor zijn EBVBA met zetel op zijn privéadres en voor zijn vestigingseenheid.

Mr. X meent dat de oplossing om het aantal aanslagen voor de huisvuilophaling te verminderen, bestaat in het schrappen van de inschrijving op zijn persoonlijke naam. Hij vraagt of de inschrijving van de EBVBA in het KBO volstaat en of hij de inschrijving op zijn persoonlijke naam retroactief kan schrappen vanaf de datum van oprichting van de vennootschap.


Advies

1.
Vooreerst deel ik u mee dat de commissie deontologie op 4 december 2014 de vraag heeft besproken of de advocaat (deontologisch) verplicht kan worden om een ondernemingsnummer te hebben. Dit is het uittreksel uit het goedgekeurd verslag:

“Stafhouder Alex TALLON wijst erop dat iedereen die diensten verleent, een ondernemingsnummer moet hebben. De advocaat valt inderdaad onder de KBO-wet (thans opgenomen in het WER). Ofwel heeft de individuele advocaat een ondernemingsnummer, ofwel heeft hij een rechtspersoon die een KBO-nummer heeft.

Indien de advocaat een samenwerkingsverband heeft, zonder rechtspersoonlijkheid, dan kan de feitelijke vereniging ook een inschrijving in de KBO hebben, maar de advocaat zal alleszins een eigen ondernemingsnummer hebben die hij kan opgeven in het DPA.

De commissie meent dat een deontologische verplichting inzake niet nodig is, gezien de wet de advocaat reeds verplicht om in de KBO te zijn ingeschreven.”

2.
De mogelijkheid bestaat om te werken met het ondernemingsnummer van de vennootschap wanneer men vennoot is in een eenpersoonsvennootschap.

Wanneer mr. X al zijn activiteiten als advocaat heeft ondergebracht in zijn eenpersoonsvennootschap en aldus geen werkzaamheden meer uitoefent als advocaat-natuurlijk persoon, heeft hij deze activiteit als het ware stopgezet.

Artikel III.52 van het Wetboek economisch Recht van 28 februari 2013 luidt als volgt:

In geval van beëindiging van de activiteiten of sluiting van één van de vestigingseenheden, moet de handels-, ambachtsonderneming of niet-handelsonderneming naar privaat recht of haar rechtsopvolgers, binnen één maand na de beëindiging van de activiteiten, om de doorhaling van de inschrijving verzoeken.
Wanneer de in het eerste lid vermelde beëindiging voortvloeit uit een overdracht van de bedrijvigheid van een onderneming, om niet of onder bezwarende titel, onder levenden of ingevolge overlijden, dan moet de doorhaling gebeuren binnen een termijn van één maand na de overdracht of de aanvaarding van de nalatenschap.”
(eigen markering)

De advocaat-natuurlijke persoon moet aldus zijn zelfstandige activiteit uitschrijven uit de Kruispuntbank van Ondernemingen en doet dit bij een ondernemingsloket naar keuze. Volgens de geciteerde bepaling doet hij dit binnen de maand na beëindiging van de activiteiten. In casu betekent dit binnen de maand na de oprichting van de vennootschap waarin de advocaat al zijn activiteiten heeft ondergebracht.

Hierna deelt hij deze stopzetting mee aan het BTW-kantoor.

Wanneer mr. X daarentegen enkele activiteiten niet zou ondergebracht hebben in zijn vennootschap (zoals bijvoorbeeld curatele, voorlopige bewindvoering, ...), zijn deze niet-ingebrachte activiteiten als advocaat-natuurlijk persoon aldus niet beëindigd en dient hij zijn inschrijving in de KBO te behouden.

Jacques Van Malleghem
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 631

Meer lezen

Advies 426

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen