Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 505

De stafhouder woont niet alleen de zitting van de tuchtrechtbank van de magistraten bij, maar neemt nadat de zaak in beraad is genomen, ook deel aan het beraad, weliswaar zonder een beslissende stem te kunnen uitbrengen. Hij kan wel alle passende opmerkingen maken gedurende het beraad. Er is geen enkel bezwaar dat een adviserende overheid (stafhouder) die aan het beraad heeft deelgenomen zonder beslissende stem deze beslissing mee ondertekent mits duidelijke vermelding van de hoedanigheid (=zonder beslissende stem).

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Hoever strekt de adviserende rol van de stafhouder in de tuchtrechtbank van de magistraten?

Advies

Vanuit mijn ervaring als advocaat die regelmatig pleit in tuchtzaken in hoger beroep kan ik u meedelen dat het gewoonlijk magistraten zijn die assessor zijn met raadgevende stem in eerste aanleg.

Deze assessoren hebben zitting tijdens de behandeling van de zaak in eerste aanleg en beraadslagen mee om tot de beslissing te komen van de tuchtrechtbank in eerste aanleg.

Zij maken dan ook integraal deel uit van de zetel en maken alle deliberaties mee, maar op het punt van de deliberatie gekomen waar de voorzitter van oordeel is dat eenieder behoort te stemmen wordt de assessor overgeslagen, aangezien hij geen beraadslagende stem heeft, maar slechts een adviserende stem. Dit is dan ook de praktijk in de diverse Orden waar juridische assessoren zitting hebben met adviserende stem.

Tot voor kort hadden deze assessoren ook een recht van hoger beroep. Voormeld recht is door de rechtspraak van het Hof van Cassatie afgeschaft en de wetgever heeft in overeenstemming met deze rechtspraak de diverse wetten van de diverse Orden aangepast (vgl. Le droit disciplinaire dans la jurisprudence, une analyse des arrêts de la Cour de Strasbourg, de la Cour constitutionnelle et de la Cour de Cassation, Larcier, 2014, p. 150 en 151).

Eenzelfde stelling wordt verdedigd door de heer Jean de Codt, toen als afdelingsvoorzitter van het Hof van Cassatie, thans Eerste Voorzitter van voormeld Hof in zijn commentaar over de hervorming van de tuchtprocedure voor de rechterlijke orde (J. de Codt, La réforme de la discipline judiciaire: jamais deux sans trois, J.T. 2014, 101 e.v.). Hij bespreekt de rol van de Stafhouder1 en schrijft uitdrukkelijk: “un bâtonnier d’un conseil de l‘Ordre, lequel participe au délibéré, mais seulement avec une voix sonsultatieve” (J. de Codt, op. cit, p. 103).

Het komt mij dan ook voor – na nazicht van de parlementaire bescheiden die terzake niets bijbrengt - dat de stafhouder niet alleen de zitting bijwoont, maar nadat de zaak in beraad is genomen, ook deelneemt aan het beraad en dit tot het bittere einde, maar zonder een beslissende stem te kunnen uitbrengen. Hij kan wel alle passende opmerkingen maken gedurende het beraad.

Dan stelt zich de vraag naar de ondertekening van de beslissing. Nazicht in tuchtdossiers van andere beroepen leert dat de ene rechtskundig assessor wel de beslissingen tekent de andere niet. Er is evenwel geen enkel bezwaar dat een adviserende overheid die aan het beraad heeft deelgenomen zonder beslissende stem deze beslissing mee ondertekent mits duidelijke vermelding van de hoedanigheid (=zonder beslissende stem).

De ondertekening door degene die advies uitbracht behept de beslissing niet met enige nietigheid, terwijl de afwezigheid van ondertekening door degene die advies verleende het tot stand komen van de beslissing niet verhindert, zodat er geen sprake kan zijn van noodzakelijke ondertekening door degene die advies verleende. Het komt mij wel noodzakelijk voor dat de adviserende overheid wordt vermeld als zijnde deelgenomen hebbend aan het beraad met adviserende stem.

Een hogere rechter moet immers in de mogelijkheid zijn na te gaan of de zetel regelmatig werd samengesteld en of de adviserende overheid daarvan deel uitmaakte en aan het beraad heeft deelgenomen. De deelname aan het beraad lijkt mij wel een noodzakelijk gegeven te zijn voor een geldig tot stand komen van de beslissing.

Jacques Van Malleghem
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 697

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen