Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 49

Disciplinaire informatie en disciplinair onderzoek - bijstand van een derde (expert, accountant of bedrijfsrevisor) mogelijk - beroepsgeheim van deze derde.


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

De vraag is of wanneer in het raam van een disciplinaire informatie of een disciplinair onderzoek een lid van de raad daartoe afgevaardigd door de stafhouder zich naar een advocatenkantoor moet begeven om daar de boekhouding na te kijken om na te gaan of er geldstromen zijn tussen het advocatenkantoor en bepaalde derden, er een deontologisch of juridisch bezwaar zou bestaan tegen het feit dat met het oog op dit onderzoek het lid van de raad wordt bijgestaan door een expert, accountant of bedrijfsrevisor.

* * *

1. Zoals terecht door U aangeduid, gaat het hier niet om een bewarende maatregel maar om een maatregel van informatie of onderzoek.

Deze materie is dus enigszins verwant met het disciplinair onderzoek in strafzaken, wat steun vindt in een arrest van 26 mei 1995 van het Hof van Cassatie, waarbij wordt gesteld dat de regels van het deskundig onderzoek in tuchtzaken deze zijn van het Wetboek van Strafvordering.

Het Hof oordeelde niet dat alle regels van het Wetboek van Strafvordering van toepassing zijn, doch oordeelde dat de artikelen 978 en 979 Ger.W. niet toepasselijk zijn op deskundige onderzoeken in tuchtzaken “in zoverre zij bepalen dat na afloop van de verrichtingen de deskundigen kennis geven van hun bevindingen aan de partijen wiens opmerkingen zij aantekenen, en dat het verslag de tegenwoordigheid van de partij bij de verrichtingen, hun mondelinge verklaringen en hun vorderingen vermeldt”.

De overige bepalingen van bedoelde artikels blijven wel van toepassing (Cass., 26 mei 1995, R.W., 1995-96, 102, met conclusie van advocaat-generaal G. Bresseleers ; Rec. Cass., 1996-37 ; BATAILLE, H., De toepassing van artikel 978-979 van het Gerechtelijk Wetboek in tuchtzaken, ib. ; voor een bespreking en kritiek op dit arrest, Regels en gebruiken, nr. 1136, punt 1 tot 1136, punt 6).

Intussen heeft het Arbitragehof bij arrest van 30 april 1997 (J.T., 1997, 494, J.L.M.B., 1997, 788) beslist dat de regel van niet-toepasselijkheid in strafzaken met het contradictoir karakter van het expertise-onderzoek strijdig is met de grondwet, althans voor dat gedeelte van het expertise-onderzoek of deze expertiseverrichtingen die niet plaatsvinden in de voorbereidende fase van het strafonderzoek, maar die het gevolg zijn van beslissingen van de bodemrechter.

2. Eerder dan als een expertise zou bijstand van een deskundige inzake boekhouding kunnen begrepen worden als deel uitmakend van de onderzoeksdaad zelf bevolen door de stafhouder en zich beperkend tot bijstand aan de onderzoeker of dit nu de stafhouder is of een door hem gemandateerd lid van de raad of oud-stafhouder.

Het lijkt mij perfect denkbaar dat dit zou gebeuren omdat het onderzoek gevoerd wordt volgens het eigen inzicht van de stafhouder en hij derhalve kan bepalen wie het onderzoek in zijn plaats doet en wie daar hulp moet toe verlenen.

Het lijkt mij dus wel mogelijk dat tijdens dit onderzoek ingevolge een beslissing van de stafhouder diegene die gelast is met het onderzoek wordt bijgestaan door een expert, accountant of een bedrijfsrevisor.

3. Er blijft dan enkel nog de kwestie van het beroepsgeheim en de mogelijke schending ervan door de toegevoegde onderzoeker.

Het is evident dat de stafhouder en de leden van de raad die het onderzoek doen, door beroepsgeheim zijn gebonden.

Men neemt aan dat hetzelfde beroepsgeheim of minstens een discretieplicht ook moet gelden voor bv. het personeel van het secretariaat van de stafhouder of het personeel van de stafhouder op zijn kantoor, die kennis krijgen bv. als dactylo’s van de inhoud van vertrouwelijke briefwisseling en van vertrouwelijke standpunten.

Ik mag dus aannemen dat dezelfde regel van beroepsgeheim zich uitstrekt tot de derde boekhoudkundig expert die door de stafhouder wordt toegevoegd tot een disciplinair onderzoek.

Overigens zijn zowel de boekhouders als de accountants of de bedrijfsrevisoren zelf tot een beroepsgeheim gehouden.

Wat betreft de accountants en de belastingconsulenten werd dit recent nog bevestigd door de wet van 22 april 1999, wet betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen (B.S., 1999, 16290) waar de strafbaarstelling onder artikel 458 van het Strafwetboek (betrekking hebbende op het beroepsgeheim) uitdrukkelijk in artikel 48 van deze wet is opgenomen, en waar wordt gezegd dat dit artikel van toepassing is op externe accountants, externe belastingconsulenten, externe boekhouders, erkende boekhouders-fiscalisten, stagiairs en de personen voor wie zij instaan.

Ik meen dus dat positief op uw vraag kan worden geantwoord.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 665

Meer lezen

Advies 653

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen