Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 478

Een advocaat kan geen brieven/stukken overhandigen aan de curator indien ze vertrouwelijk zijn of een confidentieel karakter hebben, met name: vertrouwelijke briefwisseling tussen raadslieden, briefwisseling met de cliënt, memories, notities van de advocaat over vertrouwelijke gesprekken met derden, tegenstrevers of tegenpartijen, gegevens uit strafdossiers, persoonlijkheidsdossiers, medische dossiers, alle stukken die de advocaat bekwam onder uitdrukkelijke of stilzwijgende voorwaarde ze ook tegenover zijn cliënt als vertrouwelijk te beschouwen.

De advocaat zou kunnen overwegen aan de curator wel de officiële briefwisseling over te maken.

Briefwisseling met een Nederlandse advocaat wordt– gelet op het grensoverschrijdend karakter - beheerst door artikel 5.3 van de Gedragscode voor de advocaten van de Europese gemeenschap van 18 oktober 1998 en gewijzigd op 28 november 1998, 6 december 2002 en 19 mei 2006.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

U vraagt advies met betrekking tot volgend probleem:

“A = Advocaat van de balie X
B = cliënt van A
C = een Nederlandse firma die failliet werd verklaard
D = de moedervennootschap van C
E = ‘Stichting Beheer derdengelden’ van een Nederlands advocatenkantoor F = Nederlandse curator van C

Vóór het faillissement van C werd een vaststellingsovereenkomst gesloten tussen A, B, C, D en E waarbij door A een bedrag werd overgemaakt aan E.

Na de overmaking van dit bedrag werden een aantal geldstromen uitgevoerd.

Curator (F) voert, in het kader van de faillietverklaring, een onderzoek uit naar deze geldstromen. De curator zou informatie moeten bekomen van gefailleerde C, maar deze weigert samenwerking.

F vraagt daarom aan A om alle briefwisseling over te maken die, voorafgaand aan de vaststellingsovereenkomst, gevoerd werd tussen A, B, C, D en E.

A vraagt of er vanuit deontologische overwegingen / beroepsgeheim eventuele bezwaren zijn om deze informatie over te maken.”

Ik ga ervan uit dat advocaat A enkel en alleen optrad als raadsman van B (in de vraagstelling laat u enigszins uitschijnen dat advocaat A ook partij is in de vaststellingsovereenkomst. Ik neem aan dat advocaat A geen partij is, maar dat de overeenkomst misschien wel een rol toebedeeld heeft aan advocaat A, bijvoorbeeld het overmaken van gelden).

Advies

Ik verleen u volgend advies.


Vooreerst dient de vraag gesteld of confrater A nog geraadpleegd is en/of de zaak niet beëindigd is. Confrater A kan uiteraard slechts nog optreden voor zover hij nog gemandateerd is door cliënt B.


Advocaat A zou – voor zover hij nog gemandateerd is en voor zover zulks strookt met de belangen van zijn cliënt (B) – kunnen overwegen bepaalde brieven/documenten mee te delen aan de curator. Evenwel kunnen geen brieven/stukken worden overhandigd indien deze vertrouwelijk zijn of een confidentieel karakter hebben (bijvoorbeeld omdat zij gehecht zijn aan een vertrouwelijke brief).

Aldus:

  • vertrouwelijke briefwisseling tussen raadslieden (briefwisseling tussen Belgische advocaten wordt geregeld door het reglement op het overleggen van briefwisseling tussen advocaten);
  • briefwisseling met de cliënt (B);
  • memories, notities van de advocaat over vertrouwelijke gesprekken met derden, tegenstrevers of tegenpartijen;
  • gegevens uit strafdossiers, persoonlijkheidsdossiers, medische dossiers;
  • alle stukken die de advocaat bekwam onder uitdrukkelijke of stilzwijgende voorwaarde ze ook tegenover zijn cliënt als vertrouwelijk te beschouwen.

De advocaat zou kunnen overwegen aan de curator wel de officiële briefwisseling over te maken, m.a.w de brieven die overeenkomstig het reglement betreffende het overleggen van briefwisseling tussen advocaten als officieel kunnen worden beschouwd. Ik vestig de aandacht erop dat de briefwisseling met een Nederlandse advocaat (de advocaat van C) – gelet op het grensoverschrijdend karakter - beheerst wordt door de Gedragscode voor de advocaten van de Europese gemeenschap van 18 oktober 1998 en gewijzigd op 28 november 1998, 6 december 2002 en 19 mei 2006, waarvan artikel 5.3 als volgt luidt:

5.3.1. De advocaat, die aan een advocaat van een andere Lidstaat mededelingen wenst te doen, die hij als ‘vertrouwelijk’ of als ‘without prejudice’ beschouwd wil zien, dient dit voornemen duidelijk kenbaar te maken vóór het verzenden van de eerste mededelingen.
5.3.2. Indien de toekomstige geadresseerde aan deze mededelingen geen ‘vertrouwelijk’ of ‘without prejudice’ karakter kan verlenen, dient hij de afzender daarover onverwijld te informeren.

Volledigheidshalve vestig ik ook uw aandacht op het feit dat de briefwisseling tussen de Nederlandse curator enerzijds en confrater A anderzijds wel een officieel karakter heeft, tenzij anders werd overeengekomen.

Edward Janssens

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 344

Meer lezen

Advies 251

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen