Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 476

De vraag rijst of het beheren van gelden van een cliënt tevens een taak is van de advocaat.
1. Een advocaat kan buiten zijn mandaat ad litem en de gerechtelijke mandaten, ook bijzondere gemeenrechtelijke mandaten van zijn cliënten ontvangen. Hij is dan als gewoon lasthebber onderworpen aan de regels van de advocatuur, althans voor zover hij dit bijzonder mandaat uitoefent in het kader van zijn beroepsactiviteit als advocaat
2. Indien het uitsluitend gaat om het beheer van gelden, gaat het om een activiteit die verbonden is met de uitoefening van een burgerlijk beroep (advocatuur). In dat geval verliest deze activiteit zijn commercieel karakter en is het niet onverenigbaar met het beroep van advocaat. Indien tevens het bewaren en beheren van waarden, effecten, aandelen en stukken worden geregeld, verliest deze activiteit zijn commercieel karakter niet en is het derhalve verboden volgens artikel 437, 3° Ger. W.
3. De wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme is van toepassing (artikel 3, 5°).

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Mr. X van uw balie zou op 5 juli 2010 een lastgevingsovereenkomst hebben gesloten met een cliënte van hem voor wie hij in het kader van een procedure vereffening – verdeling ongeveer € 87.000 heeft gerecupereerd.

U vraagt in welke mate het toevertrouwen van een dergelijke lastgeving deontologisch toelaatbaar is, los van de vraag of het beheer effectief correct werd uitgevoerd.


Advies

Ik verleen u volgend advies.

1.
Waar de rol van de advocatuur in het verleden veelal werd gelijkgesteld met het pleiten, het mondeling verdedigen van de cliënt, is het actiegebied van de moderne advocatuur uitgebreider geworden. Zo wordt thans aanvaard dat het verstrekken van mondelinge of geschreven juridische adviezen, het opstellen van contracten, het onderhandelen in conflictsituaties of bij het tot stand

komen van contracten, de bemiddeling en dergelijke meer tot het takenpakket van de advocaat behoren (J. STEVENS, Regels en gebruiken van de advocatuur te Antwerpen, Antwerpen, Kluwer, 1997, 16-17, nrs. 13 en 15.).

De vraag rijst of het beheren van gelden van een cliënt tevens een taak is van de advocaat.

Een advocaat kan buiten zijn mandaat ad litem en de gerechtelijke mandaten, ook bijzondere gemeenrechtelijke mandaten van zijn cliënten ontvangen. Hij is dan als gewoon lasthebber onderworpen aan de regels van de advocatuur, althans voor zover hij dit bijzonder mandaat uitoefent in het kader van zijn beroepsactiviteit als advocaat (J. STEVENS, o.c., 220, nr. 263.1.).

2.
Artikel 2 Wb. Kh. definieert ‘daad van koophandel’ onder meer als ‘elke bank-, wissel-, commissie- of makelaarsverrichting’.

Artikel 437, 3° Ger. W. bepaalt dat “het beroep van advocaat onverenigbaar [is] met het drijven van handel en nijverheid.”

Volgens het Hof van Cassatie heeft deze absolute onverenigbaarheid niet alleen betrekking op de handel in enge zin, maar ook op alle soortgelijke werkzaamheden die uitlopen op een geestesgesteldheid die niet strookt met de geestesgesteldheid die de beroepsethiek van de advocaat moet beheersen (Cass. AR 9460, 14 januari 1993, Pas. 1993, I, 42; R.W. 1992-93, 1269).

De doctrine is het erover eens dat winstbejag een essentieel karakter is van een daad van koophandel en dat bij het ontbreken van ‘de geest van winstbejag en speculatie’ niet van een daad van koophandel kan gesproken worden. Daarom worden de vrije beroepen traditioneel buiten de daden van koophandel geplaatst.

De daden van koophandel verliezen hun commercieel karakter wanneer ze slechts accessoir zijn aan een burgerlijke handeling of nauw verbonden zijn met de uitoefening van een burgerlijk beroep. (J. STEVENS, o.c., 221, nr. 263.1 met verwijzing naar andere auteurs.).

3.
Uit uw brief van 15 november 2013 leid ik af dat de overeenkomst van lastgeving betrekking heeft op de gelden die mr. X heeft gerecupereerd in het kader een procedure van vereffening – verdeling.

Indien het effectief uitsluitend zou gaan om het beheer van deze gelden, gaat het mijns inziens om een activiteit die verbonden is met de uitoefening van een burgerlijk beroep (advocatuur). In dat geval verliest deze activiteit zijn commercieel karakter en is het niet onverenigbaar met het beroep van advocaat.

Ik stel evenwel vast dat artikel 1 van de lastgevingsovereenkomst vermoedelijk verder gaat:

“De lastgever stelt de lasthebber aan om in haar naam en voor haar rekening de volgende daden te stellen:

Hij belegt de gelden die de lastgever hem toevertrouwt door storting op een daartoe geopende depositorekening bij een Belgische bank.
(...)
De lasthebber kan waarden, effecten, aandelen en stukken, eigendom van de lastgever in bewaring nemen en beheren en dividenden, intresten en coupons innen.
(...)”
(eigen markering)

Hieruit blijkt niet dat het voorwerp van de overeenkomst alleen betrekking heeft op het beheer van de gelden verkregen uit een vereffening-verdeling. Integendeel, het bewaren en beheren van waarden, effecten, aandelen en stukken wordt tevens geregeld.

Ik meen dan ook dat de voorliggende lastgevingsovereenkomst een activiteit betreft die losstaat van de uitoefening van het beroep van advocaat. Aldus verliest het zijn commercieel karakter niet en is het derhalve verboden volgens artikel 437, 3° Ger. W. Mr. X zou kunnen voorhouden dat dit een eenmalige commerciële activiteit uitmaakt. Evenwel komt het mij voor dat zulks in combinatie met de uitoefening van de advocatuur niet strookt met minstens het beginsel van kiesheid.

4.
Tot slot wil ik u erop wijzen dat – voor zover u toch zou toestaan dat mr. X de lastgevingsovereenkomst uitvoert (bij uitsluitend beheer van de uit de vereffening-verdeling bekomen gelden) - de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme in casu van toepassing is. Artikel 3, 5° bepaalt:

“Voor zover zij daarin uitdrukkelijk voorzien, zijn de bepalingen van deze wet eveneens van toepassing op de hierna vermelde personen:
(...)
5° de advocaten:

a) wanneer zij hun cliënt bijstaan bij het voorbereiden of uitvoeren van verrichtingen in verband met:

  1. de aan- of verkoop van onroerend goed of bedrijven;
  2. het beheren van diens geld, effecten of andere activa;
  3. de opening of het beheer van bank-, spaar- of effectenrekeningen;
  4. het organiseren van inbreng die nodig is voor de oprichting, de uitbating of het beheer van vennootschappen;
  5. de oprichting, uitbating of het beheer van vennootschappen, trusts, fiducieën of soortgelijke constructies;

b) of wanneer zij optreden in naam en voor rekening van hun cliënt in enigerlei financiële verrichtingen of verrichtingen in onroerend goed.”

Ik raad u aan te controleren of mr. X zijn verplichtingen conform deze wet heeft voldaan.

Edward Janssens
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 717

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen