Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 445

Door het e-mailadres van een gewezen stagiair te vermelden op de website wordt de indruk gewekt dat hij nog tot het kantoor van de eigenaar van de website behoort. Zodoende misleidt het advocatenkantoor de (mogelijke) cliënt in de zin van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen - het blijven vermelden van gegevens / een e-mailadres van een gewezen stagiair kan een inbreuk uitmaken op de rechtschapenheid en de kiesheid - elke verwijzing naar een naam van een vroegere kantoorgenoot is volgens artikel 2.15 van het reglement van 8 november 2006 betreffende de samenwerkingsverbanden tussen advocaten en betreffende de eenpersoonsvennootschappen van advocaten, niet gepast onder meer wanneer hij het beroep in een ander kantoor verder blijft uitoefenen.

Vraag

U stelde volgende vraag:

Is het mogelijk dat een advocatenkantoor nog het e-mailadres (passief) gebruikt van een gewezen stagiair?

Advies

Ik verleen u mijn advies.

Ik veronderstel dat het passieve gebruik van het e-mailadres van de advocaat-stagiair geschiedt door dit adres op de website te gebruiken.

In dit geval valt de communicatie alleszins onder de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen.

Deze wet bepaalt dat elke vorm van misleidende reclame verboden is. Ook de mogelijkheid tot misleiding wordt geviseerd. Een website van een advocatenkantoor valt onder de definitie van reclame in de zin van vermelde wet. Gemakkelijkheidshalve herneem ik hier de definitie van reclame zoals geformuleerd in de wet:

reclame: iedere vorm van mededeling bij de uitoefening van een vrij beroep die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel heeft de afzet van goederen of diensten te bevorderen, met inbegrip van onroerende goederen, van rechten en verplichtingen en met uitsluiting van de door de wet voorgeschreven mededelingen

Om uit te maken of reclame misleidend is worden alle gegevens ervan in aanmerking genomen en o.a.:

(...) de hoedanigheid,, kwalificaties en rechten van de adverteerder, zoals zijn identiteit en zijn vermogen, zijn bekwaamheden en zijn industriële, commerciële of intellectuele eigendomsrechten of zijn bekroningen en onderscheidingen (....)

Door het e-mailadres van een gewezen stagiair te vermelden wordt de indruk geschapen dat deze nog tot het kantoor van de eigenaar van de website behoort. Zodoende misleidt het advocatenkantoor de (mogelijke) cliënt.

De definitie van reclame is ruim. Het betreft “iedere vorm van mededeling bij de uitoefening van een vrij beroep die tot doel heeft rechtstreeks of onrechtstreeks de afzet van diensten te bevorderen”. Derhalve zal de vermelding van een e-mailadres van een gewezen stagiair op briefpapier of op andere documenten van het advocatenkantoor als een vorm van reclame kunnen beschouwd worden in de zin van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomst inzake vrije beroepen. Ik kan mij ook geen andere bedoeling indenken die de vermelding van het e -mailadres van een gewezen stagiair kan rechtvaardigen.

Ik benadruk nogmaals dat elke mogelijkheid tot misleiding door de advocaat moet vermeden worden. Derhalve deel ik uw mening dat de verdere verwijzing naar het e-mailadres als verwarrend kan geïnterpreteerd worden.

Bovendien komt het mij voor dat het blijven vermelden van gegevens / een e-mailadres van een gewezen stagiair een inbreuk kan uitmaken op de rechtschapenheid en de kiesheid. De stagiair – zelfs indien hij niet meer tot de balie zou behoren – kan (mogelijkerwijs) belang hebben dat zijn naam niet meer verbonden is aan het kantoor waartoe hij niet meer behoort.

Ten slotte vermeldt artikel 2.15 van het reglement van 8 november 2006 betreffende de samenwerkingsverbanden tussen advocaten en betreffende de eenpersoonsvennootschappen van advocaten dat:

Indien een Samenwerkingsverband in zijn naam of logo de naam van een lid van dat Samenwerkingsverband voert, zullen het Samenwerkingsverband en zijn leden er onverwijld voor zorgen dat de naam van dat lid uit de naam en het logo van dat Samenwerkingsverband wordt geschrapt en dat de Documenten van het Samenwerkingsverband in die zin worden aangepast indien
a) de betrokken advocaat uittreedt om buiten het Samenwerkingsverband het beroep uit te oefenen;
b) de betrokken advocaat bij definitieve tuchtbeslissing werd geschrapt;
c) de betrokken advocaat van een Samenwerkingsverband wordt uitgesloten;
d) de betrokken advocaat het beroep niet meer uitoefent en geen akkoord met hem of met zijn rechtsopvolgers over het verder gebruik van zijn naam door het Samenwerkingsverband werd gesloten;
e) de betrokken advocaat wordt weggelaten om een beroep uit te oefenen dat onverenigbaar is met dat van advocaat zoals bedoelt in artikel 437 van het Gerechtelijk Wetboek.

Documenten zijn voor de toepassing van het reglement betreffende de samenwerkingsverbanden tussen advocaten alle mogelijke stukken waarmee een Samenwerkingsverband naar buiten treedt ongeacht de drager van de stukken en de middelen waarmee de stukken worden verspreid. Ik weet niet of er in casu gesproken wordt van een samenwerkingsverband en wellicht niet met de gewezen advocaat doch deze tekst wijst erop dat elke verwijzing naar een naam van een vroegere kantoorgenoot niet gepast is onder meer wanneer hij het beroep in een ander kantoor verder blijft uitoefenen.

Ik deel dan ook uw mening dat de verwijzing naar het e-mailadres van de gewezen stagiair niet gepast is.

Edward Janssens

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 719

Meer lezen

Advies 720

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen