Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 426

Een niet-Europeaan kan de plaatselijke titel van advocaat gebruiken op voorwaarde dat er wederkerigheid bestaat met het land waarvan hij onderdaan is.

Niet-vermelding van het KBO-nummer op het briefpapier is in strijd met de wet van 16 januari 2003 tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen - toetsing aan de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen: door niet ingeschreven te zijn in de Kruispuntbank kunnen de belangen van de concurrenten geschaad worden.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

De heer A heeft blijkbaar een vaste vestiging in België van waaruit hij een beroepsactiviteit uitoefent waarin hij alle diensten aanbiedt die traditioneel door een advocatenkantoor worden aangeboden, behoudens vertegenwoordiging voor de rechtbank.

Op 19 april 2011 legde u klacht neer bij de heer procureur des konings te ... omdat de heer A zich als “attorney at law” en “avocat / advocaat” voorstelde op zijn briefpapier. Het briefhoofd van de heer A is inmiddels aangepast. Op zijn briefpapier staat nu “attorney and counselor at law”

De heer A is lid van de American Bar Association alwaar hij is ingeschreven met zijn kantooradres, zijnde het Belgisch adres vermeld op zijn briefhoofd.

De American Bar Association bevestigde op 1 maart jl. dat de heer A nog steeds lid is van de balie van X (dit sinds 1992).

Blijkbaar vraagt de heer A niet te worden opgenomen op een lijst van advocaten in België (zoals bv. de ‘niet EU-lijst’ van advocaten).


Advies

Indien een niet-Europeaan de plaatselijke titel wil gebruiken van advocaat kan dit op voorwaarde dat er wederkerigheid bestaat met het land waarvan hij onderdaan is.

Uit het voorliggend dossier kan ik niet afleiden welke nationaliteit de heer A bezit. Ik neem evenwel aan dat hij Amerikaan is zodat vanuit de wederkerigheidsvereiste er mijns inziens geen probleem zal bestaan, voor zover hij aan de andere wettelijke verplichtingen voldoet.

Maar zoals reeds gemeld blijkt niet dat de heer A geïnteresseerd is om ingeschreven te zijn aan een Belgische balie al was het maar op een internationale niet-EU lijst.

Na raadpleging van de Kruispuntbank voor Ondernemingen blijkt dat de heer A niet is ingeschreven in België. Ook zijn briefhoofd vermeldt geen KBO-inschrijving. Dit is alleszins in strijd met de Belgische wet (artikel 13 van de wet van 16 januari 2003 Wet tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen). Een overtreding op artikel 13 kan strafrechtelijk beteugeld worden.

Derhalve kan de zaak aangekaart worden bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg zetelend zoals in kortgeding

Tevens kan de vraag gesteld worden of de heer A al dan niet in strijd met de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen, handelde. Deze wet geeft als definitie van “reclame”:

“iedere vorm van mededeling bij de uitoefening van een vrij beroep die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel heeft de afzet van goederen of diensten te bevorderen, met inbegrip van onroerende goederen, van rechten en verplichtingen en met uitsluiting van de door de wet voorgeschreven mededelingen”.

Artikel 13 van de wet tot oprichting van de Kruispuntbank voorziet in de verplichting dat alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken het ondernemingsnummer moeten vermelden. Daar dit artikel voorziet in de verplichting dat o.a. brieven het KBO-nummer moeten vermelden, wordt de vermelding van het KBO-nummer op het briefpapier niet als reclame beschouwd. Maar de voorzitter van de rechtbank kan onmiddellijk en niettegenstaande strafrechtelijke vervolging wegens dezelfde feiten een uitspraak vellen over dergelijke strafrechtelijke inbreuk, (m.a.w. het resultaat van een mogelijke strafklacht moet niet afgewacht worden).

Bovendien kan onderzocht worden of de heer A misleidende reclame voerde. Onder “misleidende reclame” (artikel 4 van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen) wordt verstaan:

“elke vorm van reclame die op eniger wijze, daaronder begrepen de opmaak ervan, de personen tot wie ze zich richt of wie ze aanbelangt, misleidt of kan misleiden en die door haar misleidend karakter hun economisch gedrag kan beïnvloeden of die daarvoor aan een concurrent schade toebrengt of kan toebrengen”.

Door niet ingeschreven te zijn in de Kruispuntbank schaadt de heer A de belangen van zijn concurrenten .

Een verdere eventuele misleiding in de zin van de wet zal moeilijker te bewijzen zijn. Maar de rechter zou kunnen weerhouden dat de heer A zich in strijd met artikel 428 Ger.W voordoet als advocaat

Het zal wellicht niet mogelijk zijn de heer A te weerhouden zich eventueel te laten inschrijven bij het KBO als jurist voor het geven van (juridische) consultaties (consultancy).

Edward Janssens
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 688

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen