Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 411

Vermelding op briefpapier van een advocaat die lid is van een niet-Europese balie - een advocaat van buiten de Europese Unie die zich in België wil vestigen dient te voldoen aan een aantal voorwaarden – in casu wordt de indruk gewekt dat de niet-Europese advocaat deel uitmaakt van een groepering met Belgische advocaten. Het briefpapier is misleidend en de toevoeging “i.s.m. balie (land A)” brengt geen enkele verduidelijking.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Een stafhouder bezorgt mij kopie van het briefpapier dat thans door mr. X wordt gebruikt en waarop de naam voorkomt van Z, waarvan onderaan op het briefpapier wordt geïnsinueerd dat hij lid zou zijn van de balie van (land A).

Over briefhoofden vindt stafhouder … niets in het werk van J. STEVENS en evenmin in de reglementen, behoudens dan art. 2 van het OVB-reglement d.d. 18.09.2002 inzake publiciteit (het is de advocaat niet toegestaan misleidende publiciteit te voeren) en art. 5.4 van het OVB-reglement d.d. 08.11.2006 betreffende samenwerkingsverbanden (wanneer het slechts over een netwerk gaat mag op het briefpapier bij het publiek niet de indruk worden gewekt dat de advocaat binnen een associatie of groepering werkzaam is.

Vermits de vermelding van een advocaat, lid van een niet-Europese balie op briefpapier geen courant voorkomend probleem is, wint de stafhouder advies hierover in bij het departement deontologie van de OVB. Dit briefhoofd wekt volgens de stafhouder de indruk dat mr. Z mee deel uitmaakt van het kantoor.

Advies

Niemand kan de titel van advocaat voeren of het beroep van advocaat uitoefenen indien hij geen onderdaan is van de Europese Unie (en niet in het bezit van een diploma van doctor of licentiaat (master) in de rechten). Er kan afgeweken worden van deze voorwaarden van nationaliteit in de gevallen die de koning bepaald op advies van de OVB en/of de OBFG.

Het koninklijk besluit van 24 augustus 1970 tot invoering van een afwijking van de voorwaarden van nationaliteit gesteld bij artikel 428 van het Ger. W. betreffende het voeren van de titel en de uitoefening van het beroep van advocaat voorziet dat van de nationaliteitsvoorwaarden, gesteld in artikel 428, eerste lid van het Ger. W., wordt afgeweken ten behoeve van de vreemdeling die:

  • op het tijdstip van de aanvraag om inschrijving sedert ten minste zes jaar zijn woonplaats in België gevestigd heeft;
  • als hij bij een vreemde balie ingeschreven is geweest, aantoont dat hij niet is weggelaten om redenen die zijn achtbaarheid als particulier met betrekking tot zijn beroep raken;
  • behoudens in het geval van artikel 2,D een door de minister van buitenlandse zaken afgegeven attest voorlegt volgens hetwelk de nationale wet van de belanghebbende of een internationale overeenkomst wederkerigheid toestaat;
  • op het tijdstip van de aanvraag om inschrijving geen woonplaats noch verblijfplaats als bedoelt in artikel 36 van het Ger. W. meer heeft in het buitenland, noch een inschrijving bij een buitenlandse balie, en zich ertoe verbind geen te zullen hebben.

Derhalve dient een advocaat van buiten de Europese Unie die zich in België wil vestigen te voldoen aan een aantal voorwaarden.

Veiligheidshalve heb ik navraag gedaan bij de Orde van Vlaamse Balies of mr. Z enig verzoek heeft gericht aan de OVB. Dit blijkt niet het geval te zijn. Het briefpapier van het kantoor X – Y – Z geeft inderdaad de indruk dat mr. Z – die blijkbaar geen lid is van de … Orde noch van een Belgische Orde – deel uitmaakt van deze groepering en komt derhalve als verwarrend over.

Naast de naam van mr. Z is er weliswaar een * aangebracht met de vermelding “i.s.m. balie (land A)”. Dit doet denken aan een samenwerkingsverband. Ook deze toevoeging is mijns inziens verwarrend.

Ik heb de indruk dat mr. X en mr. Y een netwerk relatie hebben met mr. Z. Terecht refereert u aan artikel 5.4 van het reglement van 8 november 2006 betreffende samenwerkingsverbanden tussen advocaten.

Artikel 5.1 van dit reglement luidt als volgt:

Ongeacht hun vorm of opschrift, dienen alle overeenkomsten of schriftelijke afspraken betreffende de oprichting van – de toetreding tot – dan wel de wijziging van een Netwerk onmiddellijk door de daarbij betrokken advocaten aan hun stafhouder(s) te worden medegedeeld. De stafhouder kan wijzigingen opleggen.

Artikel 5.2:

De advocaat die toetreedt tot het bestaand Netwerk dat niet eerder aan de stafhouder(s) van die advocaten werd medegedeeld, deelt zowel de toetredingsovereenkomst alsmede de reeks bestaande overeenkomst vooraf aan de stafhouder mee.

Artikel 5.4

Indien de leden van het Netwerk hun deelname aan het Netwerk op hun briefpapier vermelden, zal dergelijke vermelding steeds zo gebeuren dat bij het publiek niet de indruk wordt gewekt dat de advocaat binnen een associatie of coupering werkzaam is.

De indruk wordt mijns inziens geschapen dat mr. Z wel deel uitmaakt van de groepering X – Y. Het briefpapier is m.i. misleidend en de toevoeging “i.s.m. balie (land A)” brengt geen enkele verduidelijking, in tegendeel.

De tekst van het samenwerkingsakkoord of netwerkingsakkoord dient alleszins aan u te worden voorgelegd.

Edward Janssens

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 719

Meer lezen

Advies 720

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen