Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 405

Het samenbrengen van advocaten met mogelijke cliënten is als dusdanig niet verboden. Het feit dat een vergoeding wordt gevraagd voor dergelijke ontmoetingen verandert hier in beginsel niets aan.

Het is een advocaat verboden zijn honorarium te delen met iemand die geen advocaat is, tenzij een associatie tussen de advocaat en deze andere persoon toegelaten is door de wet en de beroeps- en gedragsregels waaraan de advocaat is onderworpen.

De Europese richtlijn 2006/123/EG verzet zich tegen elke nationale regeling die de beoefenaars van een gereglementeerd beroep volledig verbiedt cliënten te werven - de lidstaten mogen erop toezien dat commerciële communicatie van gereglementeerde beroepen in overeenstemming is met de beroepsregels (onafhankelijkheid, waardigheid en integriteit van het beroep evenals het beroepsgeheim) op een wijze die strookt met de specifieke aard van de advocatuur. De balie kan enkel deze materie regelen voor zover de beroepsregels niet discriminatoir zijn en enkel door het algemeen belang gerechtvaardigd en evenredig.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Een advocatenkantoor wordt regelmatig door vnl. Anglo-Saksische bedrijven benaderd met zgn. “business proposals”, waarbij vragen rijzen van o.m. deontologische aard.

Op 22/08/2011 wordt het advocatenkantoor telefonisch gecontacteerd door een bedrijf X, onder het mom van een “nieuwe zaak”. Er volgt een lang verkoopsgesprek, waaruit blijkt dat X in mei 2012 in ... in een hotel een “event” organiseert waarbij zij per land 1 à 2 gespecialiseerde advocatenkantoren uitnodigt om daar dan gedurende één dag in contact gebracht te worden met 12 tot 15 door X voorheen geselecteerde “Delegates” (i.e. naar verluid afdelingshoofden van de “juridische afdeling” van vnl. multinationals), die over “grote budgetten” zouden beschikken voor “legal affairs”. Op vragen om concrete feedback i.v.m. dit aanbod, wordt ontwijkend geantwoord en zal een X-directeur terug contact opnemen.

Na 23/08/2011 wordt dit gesprek inderdaad “opgevolgd” en na aandringen volgt een e-mail met verwijzing naar een website en de mondelinge mededeling dat:

  • X een consultancybedrijf is dat cliënten voor o.m. advocaten selecteert,
  • X tegen betaling door advocaten van 20.000 PST (€22.000) deze potentiële cliënten in contact brengt met de advocaten middels een kortstondig een gesprek in een hotel in ... (een soort van “speed dating”),
  • X geen enkele garantie ter zake resultaat biedt.

Op de vraag of Belgische advocatenkantoren hieraan in het verleden hebben deelgenomen, wordt positief geantwoord.

Op heden laat het advocatenkantoor – uiteraard – weten aan X dat niet op haar “aanbod” ingegaan wordt.

Onafgezien van de twijfel of men hier wel te doen heeft met een “bonafide” onderneming (zie “company check”), rijzen vragen van deontologische aard omtrent de aangeboden wijze van klantenwerving door advocaten middels externe selectiebureaus/consultants evenals omtrent het feit dat advocaten (aanzienlijke) bedragen zouden betalen om (in een toch enigszins bijzonder kader) in contact gebracht te worden met potentiële cliënten.

Advies

Het samenbrengen van advocaten met mogelijke cliënten is als dusdanig niet verboden. De markt is vrij. Het feit dat een vergoeding wordt gevraagd voor dergelijke ontmoetingen verandert hier in beginsel niets aan.

Het is een advocaat verboden zijn honorarium te delen met iemand die geen advocaat is, tenzij een associatie tussen de advocaat en deze andere persoon toegelaten is door de wet en de beroeps- en

gedragsregels waaraan de advocaat is onderworpen. (gedragscode van de advocaten van de Europese Gemeenschap van 18 oktober 1998, gewijzigd op 28 november 1998, 6 december 2002 en 19 mei 2006). Maar dit is klaarblijkelijk hier niet de bedoeling. Het ereloon zal niet worden gedeeld met de organisator van de beurs zijnde X. Deze stelt enkel advocaten voor aan potentiële cliënten. De vergoeding die de advocaat moet betalen is niet gebonden aan enig resultaat namelijk het tot stand komen van een cliënteelverbintenis, maar enkel aan de voorstelling.

Het Hof van Justitie oordeelde recent (Hof van Justitie, 5 april 2011, C-119/09) dat de Europese richtlijn 2006/123/EG van het Europese Parlement en de Raad van 12 december 2006 met betrekking

tot de dienstverlening op de interne markt, zich verzet tegen elke nationale regeling die de beoefenaars van een gereglementeerd beroep volledig verbiedt cliënten te werven. Dit arrest had betrekking op accountants, maar de toepassing is uiteraard ook geldig op advocaten.

Weliswaar mogen de lidstaten erop toezien dat commerciële communicatie van gereglementeerde beroepen in overeenstemming is met de beroepsregels (onafhankelijkheid, waardigheid en integriteit

van het beroep evenals het beroepsgeheim) op een wijze die strookt met de specifieke aard van de advocatuur. De balie kan enkel deze materie regelen voor zover de beroepsregels niet discriminatoir zijn en enkel door het algemeen belang gerechtvaardigd en evenredig.

De aanwezigheid van advocaten op dergelijke beurzen/activiteiten kan mijns inziens op basis van de bestaande reglementering niet worden verboden. Enkel bijkomende omstandigheden/concrete gegevens/feiten kunnen uitmaken dat de participatie van een advocaat aan dergelijke beurs niet toegelaten is omdat het zijn onafhankelijkheid in gevaar brengt of de waardigheid aantast (bijvoorbeeld: een advocaat die de namen van zijn cliënten zou onthullen om de potentiële cliënt te impressioneren).



Edward Janssens
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 718

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen