Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 39

Optreden van advocaat / ex-bestuurder en mandataris in vennootschappen betrokken bij een pauliaanse vordering / regel van de kiesheid


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Ik dank U voor uw brief van 12 mei ll. en ik heb uw vraagstelling onderzocht.

1. Het probleem is dat een advocaat van uw balie de raadsman is van een heer L., die ver- wikkeld is in een geding met zijn broer J., welke laatste hem verwijt gelden uit de nalaten- schap te hebben doen verdwijnen.

De heer L. heeft een aantal hem toebehorende onroerende goederen ingebracht in een nv IG, welke operatie waarschijnlijk werd begeleid door de advocaat van uw balie ; in elk geval is hij als mandataris bij de oprichting opgetreden voor een mede-oprichter (een vennootschap naar Nederlands recht) en is hij gedurende twee maanden bestuurder van bedoelde immobiliënvennootschap geweest.

De broer van de cliënt vordert belangrijke bedragen terug en formuleert een pauliaanse vordering tegen de immobiliënvennootschap.

In deze procedure wordt de immobiliënvennootschap vertegenwoordigd door een andere advocaat.

Zowel de betrokken L. als zijn immobiliënvennootschap bestrijden de pauliaanse vordering als totaal ongegrond.

2. De vraag is nu of de advocaat van uw balie, die mogelijk de inbreng van de onroerende goederen in de immobiliënvennootschap heeft begeleid maar in elk geval als mandataris bij de oprichting van deze vennootschap is opgetreden voor een Nederlandse mede-oprichtster en gedurende twee maanden bestuurder is gebleven van de immobiliënvennootschap, kan optreden als raadsman niet van deze vennootschap zelf doch van de heer L., de broer dus wiens onroerende goederen ingebracht zijn in de immobiliënvennootschap.

3. De pauliaanse vordering is een persoonlijke vordering die gericht is tegen het vervreemden op welke wijze ook en buiten het bereik van schuldeisers brengen van bezittingen, en welke een niet-tegenstelbaarheid beoogt van de betwiste overdracht of rechtshandeling ; deze vordering wordt gericht in eerste orde tegen de verkrijgers resp. de medecontractanten van diegene die de goederen buiten het bereik van zijn schuldeisers zou hebben gebracht (DE PAGE, III, nr 252-253 ; Gent, 20 juni 1989, R.W., 1991-92, 504).

De grondslag van de pauliana is een quasi delict en deze vordering heeft dus een aquiliaanse basis (DE PAGE, III, nr 208 en 252 ; STIJNS, S., VAN GERVEN, D. en WERY, B., Chronique de jurisprudence, Les obligations, Les sources, (1985-1995), J.T., 1996, 751, nr 179).

Een pauliana is niet beperkt tot vervreemdingen maar kan gericht worden tegen alle handelingen waardoor de debiteur zich verarmt (DE PAGE, III, nr 211-212 en 214).

Aldus is een pauliana mogelijk tegen de oprichting van een vennootschap waarin het patrimonium van de debiteur verdwijnt (Verviers, 25 april 1995, TBBR, 1995, 505 ; Luik, 6 februari 1996, JLMB, 1996, 469 ; Gent, 21 juni 1994, R.W., 1994-95, 717).

4. Het heeft geen wezenlijk belang of dat de pauliaanse vordering in casu wordt betwist als totaal ongegrond door zowel de immobiliënvennootschap als de heer L.

Van enig belang is misschien te weten of de advocaat van uw balie deze operaties werkelijk begeleid heeft. U schrijft “waarschijnlijk begeleid”, maar een gesprek daarover zou misschien toch wel nuttig kunnen zijn om te kunnen inschatten wat zijn inbreng is geweest in het tot stand komen van de immobiliënvennootschap, wat de oogmerken zijn geweest, en wie achter de B.V. stak, de Nederlandse vennootschap die bij de oprichting als mede-op- richtster is opgetreden.

5. Er mee rekening houdend dat de advocaat van uw balie waarschijnlijk de operatie begeleid heeft, maar vooral dat hij als mandataris bij de oprichting is opgetreden voor een mede-op- richtsters, de Nederlands B.V., en gedurende twee maanden bestuurder is geweest van de immobiliënvennootschap, lijkt het mij dat hij nog bezwaarlijk als raadsman van de heer L., wiens onroerende goederen in de immobiliënvennootschap zijn opgenomen, kan optreden.

Zoals ik hoger reeds aantoonde, is weliswaar de pauliana in eerste instantie gericht tegen de verkrijger (de derde medeplichtige) van de rechten of bezittingen die men wenst te ont- trekken aan de greep van de schuldeisers, maar een mede gedaagde partij (alhoewel niet noodzakelijk mede gedaagd) is de vervreemder, diegene die de rechtshandelingen gesteld heeft die mogelijk tot nadeel van de schuldeisers hebben gestrekt.

6. De situatie van het lid van uw balie zou dus in die zin een probleem kunnen geven dat hij eigenlijk een getuige zou kunnen zijn en eventueel als een getuige zou kunnen opgeroepen worden in deze zaak en dat maakt hem als advocaat van één van de partijen vanzelf- sprekend ongeschikt (nul n’est témoin sous la robe, STEVENS, J., Regels en gebruiken, 2de uitgave, nr 452).

Bovendien is de betrokkene bestuurder geweest, zij het voor een beperkte periode, maar mogelijk juist in de kritieke periode van oprichting van de immobiliënvennootschap.

De regels terzake verbieden dat een advocaat, die bestuurder is van een vennootschap, zou optreden voor deze vennootschap indien hij persoonlijk in opspraak zou kunnen worden gebracht in de procedure.

Vanzelfsprekend zou de betrokken advocaat niet optreden voor de vennootschap doch wel voor de heer L., maar de marge tot het toelaatbare wordt dan toch wel erg dun.

7. Bovendien is er de regel van de kiesheid, die maakt dat deze zaak zorgvuldig aan de wet- telijke normen of de gebruiken en de regels van de moraal moet getoetst worden.

Wanneer de broer in kwestie zijn broer verwijt dat hij zijn patrimonium ondergebracht heeft in een vennootschap en daarover een procedure voert en het blijkt dat de pleitende advocaat, alhoewel hij niet pleit voor de vennootschap maar wel voor de broer L., optreedt in het geding hoewel hij mogelijk aan de basis lag van de oprichting van de patrimonium- vennootschap, zal er wel een onuitgesproken of uitgesproken verdenking zijn dat hij wat de broer als een machinatie beschouwt ineen gestoken heeft. Bovendien blijkt dat hij man- dataris bij de oprichting was voor een buitenlandse medeoprichter en zelfs twee maanden bestuurder van de vennootschap ; dat zijn toch te veel zaken waar bij de rol van de advocaat zelf vragen kunnen worden gesteld en niet enkel bij handelingen van zijn cliënt of van de betrokken patrimoniumvennootschap.

8. Er wordt aangenomen dat de regel van kiesheid, naar omstandigheden, kan verbieden dat een advocaat zou optreden in betwistingen over contracten die hijzelf heeft opgesteld of een regeling die hij tot stand heeft gebracht en waarbij de rechtbank zou kunnen het gevoel krijgen dat eigenlijk de advocaat, die aan het pleiten is voor zijn cliënt, zou moeten ge- vraagd worden welke rol hij gespeeld heeft en wat hij van de zaak afweet, wat vanzelf- sprekend niet kan gevraagd worden daar een advocaat geen getuige is in de zaak die hij pleit.

Mij komt het voor dat in deze zaak eerder de veilige weg van de kiesheid moet gekozen worden.

9. U zult oordelen of een bijkomend gesprek met de advocaat moet plaatsgrijpen om zijn werkelijke rol in het tot stand komen van de patrimoniumvennootschap, zijn bestuurders- schap en zijn optreden voor de Nederlandse vennootschap toe te lichten. Maar mij komt voor dat er altijd vragen zullen kunnen gesteld worden bij het optreden van deze advocaat vóór het proces, welke vragen eigenlijk niet aan bod kunnen komen in het proces, en dat het dus beter is dat de advocaat de verdediging van zijn cliënt niet zou opnemen en deze aan een andere advocaat laten toevertrouwen.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen