Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 369

Een advocaat die niet de advocaat is van een van de partijen in een geding voor een buitenlandse rechtbank kan getuigen over het Belgisch huwelijksvermogensrecht - een advocaat kan echter niet getuigen in een zaak waarin hij ook optreedt als advocaat.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Wat het feitenrelaas betreft, veroorloof ik mij te verwijzen naar de correcte samenvatting in de brief van 28 december 2009 van stafhouder ...

Mr. X van de balie van A vraagt dat mr. Y van de balie van B zich uit het dossier zou terugtrekken. Daarvoor worden opeenvolgend twee argumenten aangehaald: er zou een belangenconflict zijn en mr. Y zou in zijn eigen dossier getuige zijn.

Advies

Na lezing van de uitvoerige briefwisseling heb ik nog geen belangenconflict gevonden in hoofde van mr. Y.

Mr. Y heeft nooit een ander belang verdedigd dan dat van zijn cliënten. Hij is nooit opgetreden als raadsman van notaris DB, die thans de tegenpartij van zijn cliënten is. Er wordt niet aangetoond dat mr. Y een belang behartigt of behartigd heeft dat in conflict staat of zou kunnen staan met de belangen die hij nu in deze zaak verdedigt.

Misschien zie ik iets over het hoofd, maar een belangenconflict kan ik in dit dossier niet terugvinden.


Het tweede argument (mr. Y is getuige in zijn eigen dossier), dat later in de discussie wordt aangehaald, vergt wel een grondigere analyse.

De kwestie draait rond het feit of notaris DB van de cliënten van mr. Y al dan niet opdracht kreeg om 59 handelshuurovereenkomsten op te stellen. Notaris DB meent van wel en hij argumenteert in dat verband dat een en ander werd besproken op een vergadering op zijn kantoor in aanwezigheid van alle partijen (verkopers en kopers, respectievelijk huurders en verhuurders) en dat allen de notaris verzochten de contracten op te stellen en alle nodige voorbereidingen te treffen voor de ondertekening op een datum die ook werd afgesproken. Mr. Y was aanwezig op deze vergadering.

De cliënten van mr. Y betwisten dat zij (mede) opdracht zouden gegeven hebben aan de notaris om de contracten op te stellen.

Het wordt niet betwist dat mr. Y aanwezig was op de kwestieuze vergadering en aldus getuige was van wat zich daar heeft afgespeeld.

Een advocaat mag niet getuigen in een dossier dat hij als advocaat behandelt.

Deze regel betekent evenwel niet dat een advocaat zich zou moeten terugtrekken uit elk dossier waarin hij vooraf aanwezig was bij feiten die een rol kunnen spelen bij de behandeling van de zaak. Dit zou immers betekenen dat elke advocaat, die als advocaat optreedt in onderhandelingen voorafgaand aan een geschil, later niet meer de raadsman zou kunnen zijn van zijn cliënt in een procedure.

De regel dat de advocaat geen getuige kan zijn in een eigen dossier, betekent dat mr. Y zichzelf niet als getuige kan opvoeren in het dossier. Hij mag geen argument maken van het feit dat hij op de bewuste vergadering aanwezig was, laat staan dat hij hierover in rechte zou kunnen getuigen.

In de uitvoerige briefwisseling heb ik evenwel nergens gelezen dat dit het geval zou zijn.

In sommige gevallen kan het natuurlijk zijn dat een advocaat zozeer betrokken partij was dat het niet wenselijk is dat hij nog optreedt als raadsman. Daarom heeft stafhouder ... terecht meer precies de vraag gesteld aan notaris DB of de kwestieuze opdracht afkomstig was van de cliënten van mr. Y of van mr. Y zelf. In de veronderstelling immers dat notaris DB zou argumenteren dat het mr. Y zelf was die uitdrukkelijk de opdracht gaf en die uitdrukkelijk ook verklaarde dat zijn cliënten de kosten daarvan zouden dragen, terwijl mr. Y dit zou betwisten, dan zou de persoonlijke betrokkenheid van mr. Y zijn onafhankelijke tussenkomst als advocaat wellicht niet meer mogelijk maken.

Het antwoord van 22 oktober 2009 van notaris DB aan zijn raadsman, mr. X, vermeldt evenwel nergens deze persoonlijke betrokkenheid van mr. Y.

Veeleer wijst notaris DB erop dat ‘iedereen’ op de vergadering het eens was dat notaris DB de contracten moest opstellen en al het nodige moest doen, zonder tussenkomst van een andere notaris. Gezien mr. Y aanwezig was, hoorde mr. Y daar ook bij, maar nergens is er sprake van een specifieke persoonlijke tussenkomst van mr. Y.

Zonder te willen ingaan op de grond van de zaak, die mij bij gebrek aan stukken onvoldoende bekend is, lijkt het mij dat hier voornamelijk een interpretatieprobleem aan de orde is. Notaris DB was blijkbaar aangesteld door de kopers, respectievelijk verhuurders, en wanneer ook de verkopers, respectievelijk huurders, dan akkoord gaan dat notaris DB de handelshuurovereenkomsten opstelt, dan blijft nog de vraag wie de kosten daarvan moet dragen.

De loutere aanwezigheid van mr. Y op kwestieuze vergadering, waarvan beide partijen een andere lezing hebben, volstaat mijns inziens niet om mr. Y te verplichten zich uit het dossier terug te trekken. Wel kan mr. Y van zijn kant geen argument maken van zijn eigen aanwezigheid en van het feit dat hij van een en ander getuige was.

In een van de brieven lees ik dat het bedenkelijk zou zijn dat mr. Y in deze zaak zou optreden tegen notaris DB en zou betwisten dat zijn cliënten opdracht gaven aan de notaris, terwijl hijzelf aanwezig was op de vergadering waar de opdracht werd gegeven. Dit is juist, op voorwaarde dat ook de premisse (notaris DB ontving een opdracht van de cliënten van mr. Y in diens aanwezigheid) juist is. Deze premisse is evenwel precies de inzet van het geschil en de stafhouder kan niet vooruitlopen op de beslissing van de rechter. Terecht wijst mr. Y erop dat een beslissing van de stafhouder om mr. Y van de zaak te halen door de rechtbank zou kunnen worden uitgelegd als een bevestiging dat mr. Y kennis had van het feit dat zijn cliënten opdracht gaven aan notaris DB. Mr. Y heeft t.a.v. zijn stafhouder immers een waarheidsplicht.

Vermits mr. Y formeel betwist dat zijn cliënten in zijn aanwezigheid opdracht gaven aan notaris DB, kan de stafhouder m.i. mr. Y niet verplichten zich uit de zaak terug te trekken, zonder meteen te prejugeren over de grond van de zaak.

Philippe De Jaegere

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen