Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 305

Advocaat heeft in het kader van een gerechtelijke vereffening-verdeling kennis van een buitenlandse rekening van de tegenpartij – geen meldplicht in het kader van de witwaswetgeving.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Een advocaat vraagt aan zijn stafhouder of hij overeenkomstig de witwaswet bij hem een melding moet doen van hierna vermelde feiten, die hij naamloos meedeelt.

De advocaat is geraadpleegd in het kader van een procedure gerechtelijke vereffening-verdeling na echtscheiding. Man en vrouw hadden tijdens het huwelijk een gemeenschappelijke bankrekening in het buitenland, die nog tijdens het huwelijk werd verdeeld over twee aparte rekeningen voor respectievelijk de man en de vrouw. Na de feitelijke scheiding brengt de cliënt van de betrokken advocaat de gelden op zijn rekening terug naar België overeenkomstig de fiscale amnestieregeling van 2004.

In het kader van de onderhandelingen bij de door de rechtbank aangeduide notarissen verzwijgt de tegenpartij het bestaan van de buitenlandse rekening.

De betrokken advocaat heeft kennis gekregen van het bestaan van deze rekening door zijn cliënt en vraagt of hij daarvan melding moet maken in het kader van de witwaswetgeving.


Advies

1.

Krachtens artikel 2ter van de Wet van 11 januari 1993 zijn, voor zover in deze bepalingen uitdrukkelijk wordt verwezen naar artikel 2ter, de bepalingen van de wet, van toepassing op de advocaten :

  1. wanneer zij hun cliënt bijstaan bij het voorbereiden bij het voorbereiden of uitvoeren van verrichtingen in verband met :
    a) de aan- of verkoop van onroerend goed of bedrijven;
    b) het beheren van diens geld, waardepapieren of andere activa;
    c) de opening of het beheer van bank-, spaar- of effectenrekeningen;
    d) het organiseren van inbreng die nodig is voor de oprichting, de uitbating of het beheer van vennootschappen;
    e) de oprichting, uitbating of het beheer van trusts, vennootschappen of soortgelijke structuren;
  2. of wanneer zij optreden in naam en voor rekening van hun cliënt in enigerlei financiële verrichtingen of verrichtingen in onroerend goed".

Afgaand op de summiere beschrijving van de context waarin de advocaat kennis nam van het bestaan van een buitenlandse rekening, lijkt het mij dat de activiteiten van de advocaat in deze zaak niet vallen onder een van de handelingen vermeld onder artikel 2ter van de Wet van 11 januari 1993, zodat deze wet hierop niet van toepassing is en er dus ook geen meldplicht is.

2.

In de hypothese dat de activiteiten van de advocaat in deze zaak wel onder de toepassing van artikel 2ter zouden vallen, dient te worden onderzocht of er een meldplicht is overeenkomstig artikel 14bis § 3 van dezelfde wet. Dit artikel bepaalt dat er een meldplicht is voor advocaten die bij de uitoefening van de in artikel 2ter opgesomde activiteiten feiten vaststellen waarvan zij weten of vermoeden dat ze verband houden met het witwassen van geld of met de financiering van terrorisme.

Deze meldplicht werd door de toevoeging van een artikel 14quinquies aan de wet (bij programmawet van 27.04.2007, B.S. 08.05.2007) uitgebreid tot het louter vermoeden in hoofde van de advocaat dat een feit of een verrichting verband kan houden met witwassen van geld afkomstig uit ernstige en georganiseerde fiscale fraude waarbij bijzonder ingewikkelde mechanisme of procédés van internationale omvang worden aangewend, brengen zij dit ter kennis van de Cel voor financiële informatieverwerking, inclusief van zodra zij minstens een van de indicatoren opsporen die de Koning vastlegt bij in Ministerraad overlegd besluit (KB 03.06.2007, B.S. 13.06.2007).

Zowel voor de toepassing van artikel 14bis als voor de toepassing van artikel 14quinquies geldt evenwel dat er geen meldplicht is indien de advocaat de informatie ontvangt van één van zijn cliënten of over één van zijn cliënten wanneer hij de rechtspositie van zijn cliënt bepaalt, dan wel die cliënt in of in verband met een rechtsgeding verdedigt of vertegenwoordigt, met inbegrip van advies over het instellen of vermijden van een rechtsgeding, ongeacht of dergelijke informatie vóór, gedurende of na een dergelijk geding wordt ontvangen of verkregen. (artikel 14bis § 3, lid2)

Nog afgezien van de vraag of er hier sprake is van een feit dat verband houdt of kan houden met het witwassen van geld of met de financiering van terrorisme, is er mijns inziens geen meldplicht omdat de advocaat de informatie heeft vernomen van zijn cliënt terwijl hij deze cliënt in verband met een rechtsgeding verdedigt of vertegenwoordigt. Het gaat immers om een feit vernomen in het kader van een gerechtelijke vereffening-verdeling.

3.

Overeenkomstig artikel 14bis § 3 derde lid controleert de stafhouder of de voorwaarden waarvan sprake in artikel 2ter en in het tweede lid van artikel 14bis § 3 zijn nageleefd. Enkel indien deze voorwaarden zijn nageleefd bezorgt hij de informatie aan de cel voor financiële informatieverwerking.

Indien de betrokken advocaat alsnog een melding zou doen, adviseer ik u geen melding te doen aan de cel voor financiële informatieverwerking, gezien in casu noch de voorwaarden van artikel 2ter, noch deze van artikel 14bis § 3 2° lid zijn vervuld.

Philippe De Jaegere
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 718

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen