Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 293

Algemene voorwaarden

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Vraag

In de algemene voorwaarden van een advocatenkantoor staat het volgende te lezen:

Wellicht zullen anderen u bij de aanvang van de procedure deze fundamentele informatie onthouden en/of vaag zijn over de te voorziene kosten, met dezelfde professionaliteit waarmee wij uw belangen zullen behartigen zullen en met dezelfde vastberadenheid waarmee wij het juridisch gevecht voor u zullen leveren hebben wij eraan gehouden u ook objectief voorafgaandelijk correct te informeren.

De stafhouder stelt de vraag of het advocatenkantoor zich met deze alinea in de algemene voorwaarden niet bezondigt aan "deloyale praktijken".

Advies

Er is niets op tegen dat een advocatenkantoor algemene voorwaarden voorlegt aan de nieuwe cliënten en verzoekt deze voor akkoord te ondertekenen.

In de voorliggende algemene voorwaarden wordt vooral veel algemene informatie verstrekt en het advocatenkantoor is blijkbaar van oordeel dat men daarmee bij het cliënteel zal scoren. Het advocatenkantoor zet dit extra in de verf door zich in het algemeen te vergelijken met "anderen" die dezelfde informatie niet zouden geven, of zelfs de cliënten zouden "onthouden".

Ingevolge de wet van 2 augustus 2002 betreffende de misleidende en vergelijkende reclame, de onrechtmatige bedingen en de op afstand gesloten overeenkomsten inzake de vrije beroepen, is het ook voor advocaten niet verboden vergelijkende reclame te voeren, reden waarom het verbod op vergelijkende reclame in het reglement inzake de publiciteit werd geschrapt.

Artikel 6 van de wet vermeldt uitdrukkelijk onder welke voorwaarden vergelijkende reclame geoorloofd is.

Zo stelt de wet dat de vergelijkende reclame betrekking moet hebben op goederen of diensten die in dezelfde behoeften voorzien of voor hetzelfde doel zijn bestemd en dat deze vergelijkende reclame betrekking heeft op een of meer wezenlijke, relevante, controleerbare en representatieve kenmerken van deze goederen en diensten, waartoe ook de prijs kan behoren die op objectieve wijze met elkaar worden vergeleken (artikel 6, §2, 3°)

De algemene bewoordingen waarin voormelde passage uit de algemene voorwaarden zijn gesteld, voldoen mijns inziens niet aan de voorwaarde dat de vergelijkende reclame controleerbaar moet zijn en dat bepaalde diensten op een objectieve wijze met elkaar moeten worden vergeleken. Het gaat hier om een subjectieve en niet controleerbare vergelijking.

Verder stelt artikel 6, §2, 5° dat vergelijkende reclame enkel geoorloofd is op voorwaarde dat reclame niet de goede naam schaadt van of zich niet kleinerend uitlaat over de merken, namen, andere onderscheidende kenmerken, goederen, diensten, activiteiten of omstandigheden van een concurrent.

De bewuste passage in de algemene voorwaarden schaadt mijns inziens de goede naam van de advocaten in het algemeen, die in de passage worden betiteld als "anderen". In algemene termen stellen dat andere advocaten hun cliënten essentiële informatie omtrent o.m. de kostprijs van de procedure onthouden, schendt de goede naam van die andere advocaten.

De bewuste passage is dienvolgens mijns inziens reeds uit het hoofde van de wet van 2 augustus 2002 ongeoorloofde vergelijkende reclame.

Ook vanuit deontologisch oogpunt getuigt het niet van kiesheid en van loyaliteit ten aanzien van de beroepsgroep om in algemene bewoordingen te suggereren dat andere advocaten bij de aanvang van een procedure fundamentele informatie onthouden aan de cliënt.

Voor de volledigheid wil ik eraan toevoegen dat ik heb opgemerkt dat in de algemene voorwaarden uitdrukkelijk is vermeld dat de opgegeven uurtarieven minimumtarieven zijn. Afgezien van het feit dat ook dit wellicht strijdig is met andere bepalingen van voormelde wet van 2 augustus 2002, is dit ook strijdig met artikel 6, §2 van het reglement inzake de publiciteit, dat stelt dat het niet is toegestaan in publiciteit enkel te verwijzen naar basis- of minimumprijzen.

Philippe De Jaegere
Bestuurder departement deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen