Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 283

Statuut meewerkende echtgenoot



Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Een advocaat vat zijn stafhouder i.v.m. een probleem betreffende het statuut van de meewerkende echtgenote.

Artikel 7bis van KB nr. 38, in samenhang met de deontologische bepaling die stelt dat alleen advocaten deel kunnen uitmaken van een advocatenvennootschap, belet de meewerkende echtgenote zich een sociaal statuut aan te meten.

De advocaat vraagt de stafhouder toelating te willen verlenen tot het toebedelen van een minderheidsdeelbewijs (maximum 5 aandelen) aan de echtgenote. In de statuten zou hij bepalen dat de niet-advocaat aandeelhouder bij een vereffening haar aandelen moet overdragen aan de overige advocaten-vennoten. Bovendien zou de niet-advocaat zich er statutair toe verbinden eventuele conflicten voor te leggen aan arbitrage zoals dit vanuit de deontologie van de advocaat voorzien is.


Advies

Dit probleem werd besproken in de commissie stafhouders op 1 maart 2007.

Het lijkt me uitgesloten dat we een afwijking zouden maken in dit geval van het reglement samenwerkingsverbanden en dat we met name een niet-advocaat zouden toelaten om deelbewijzen te bekomen in een advocatenvennootschap. Dat voorstel van de betrokken advocaat kan dus zeker niet gevolgd worden.

Het lijkt me evenzeer geen inbreuk te zijn op het gelijkheidsprincipe dat onder gestelde voorwaarden van de wetgeving de uitsluiting van de betrokken echtgenote niet zou kunnen. De betrokken echtgenote is geen advocaat en het Arbitragehof is niet geneigd om de ongelijkheid tussen diverse beroepen ongrondwettelijk te verklaren.

Ter illustratie: onlangs werd een verzoekschrift afgewezen door het Arbitragehof waarmee een advocaat zich had beroepen op de cassatietermijn voor architecten om te zeggen dat de cassatietermijn voor advocaten te kort was (Arbitragehof arrest nr. 200/2006 van 13.12.2006 zie ook Arbitragehof nr. 144/2006 van 20.09.2006).

Het Arbitragehof heeft reeds beslist in zijn arrest nr. 137/2004 dat de meewerkende echtgenote hetzij onder toepassing valt van artikel 7bis hetzij niet verzekeringsplichtig is in het sociaal statuut van de zelfstandigen.

Ik heb de indruk dat de sociale inspectie thans voorhoudt dat de meewerkende echtgenote van de betrokken advocaat in een arbeidsovereenkomst gebonden is omdat er “iets als een loon” betaald werd, want een loon is één van de essentiële elementen van de arbeidsovereenkomst. Het lijkt mij mogelijk dat de betrokken echtgenote door het kantoor van haar man fiscaal werd behandeld als werkende in statuut van meewerkende echtgenote, hoewel dat niet meer mogelijk is sinds de wet heeft uitgesloten dat een echtgenote van een persoon die z'n beroep uitoefent in een vennootschap nog als meewerkende echtgenote kan beschouwd worden.

Blijft dan nog maar de mogelijkheid over om voor te houden ten overstaan van de RSZ dat de betrokken echtgenote geen werkelijk loon ontvangt en dat ze bovendien niet onderworpen is aan enig gezag van haar echtgenoot. Verder zie ik geen oplossing.

Ik denk dus dat de situatie ontstaan is omdat men ten onrechte dacht dat het mogelijk was dat een echtgenote van een advocaat die onder vennootschapsvorm werkzaam is nog als een meewerkende echtgenote kon worden beschouwd terwijl dat onmogelijk is en dat men dus haar een vergoeding is blijven uitbetalen zoals dat vroeger het geval was terwijl ondertussen de wetgeving gewijzigd is.

Ik meen echter niet dat de deontologische principes daarvoor zouden moeten aangepast worden.

Jo Stevens
Voorzitter

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen