Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 244

Vertrouwelijke correspondentie/beroepsgeheim - curator moet het beroepsgeheim eerbiedigen m.b.t. communicatie tussen een advocaat en de bedrijfsleider van het failliete bedrijf betreffende mogelijkheid later een nieuw bedrijf op te richten


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

1. De situatie is de volgende :

Mr A haakt met zijn brief van 6 oktober in op een lopende discussie tussen de raadslieden en wijst, buiten de problematiek van het onroerend goed op een "ganse reeks andere zaken die in principe mee in de rekening dienen opgenomen" (hij verwijst naar de woonstvergoeding, eigen geïnvesteerde gelden van zijn cliënte, uitkering van de verzekeringsmaatschappij, inboedel, auto Audi A4, saldo op een deposit, teruggave van belastingen).

Hij vervolgt :

"Wat er ook van weze, indien uw cliënt het onroerend goed, de auto en de inboedel wil behouden, zal hij hiervoor 100.000 EUR aan mijn cliënte opleg moeten betalen ... Het is te nemen of te laten.".

Mr B antwoordt onder hoofding "officieel" per fax en gewone post op 26 oktober :

"Mijn cliënt gaat akkoord met het door uw cliënte geformuleerde voorstel waarbij hij aan mevrouw voor huis, auto en inboedel, en dit voor slot van alle rekening, een opleg betaalt aan haar van 100.000 EUR. Ik meld dit aan notaris ... Kopie van deze brief zend ik U als bijlage. Huidig schrijven heeft een officieel karakter.". (markering toegevoegd).

2. Beide stafhouders besluiten terecht dat het niet om een officiële brief kan gaan, conform het Nationaal Reglement op de briefwisseling tussen advocaten van 6 juni 1970, 6 maart 1980, 8 mei 1980 en 22 april 1986.

Artikel 2, 4° vereist onvoorwaardelijke aanvaarding van de gedane voorstellen. Het voorstel betreft slechts "het onroerend goed, de auto en de inboedel", en er was geen sprake van "voor slot van alle rekeningen".

Dus werd er een voorwaarde toegevoegd waardoor de briefwisseling niet als officieel kan beschouwd worden.

Mr B handelde dan ook voorbarig door - zonder het akkoord desbetreffend van zijn confrater te bekomen - reeds op 26 oktober "het akkoord" te laten kennen aan notaris X.

3. Stafhouder te A. oordeelt dat wanneer de cliënt van Mr B het voorstel aanvaardt voor wat er werkelijk in staat (nl. zonder voor slot van alle rekeningen) er over dat beperkt voorstel wel een akkoord tot stand zou gekomen zijn.

(Hij voegt er aan toe dat dit akkoord de brief van Mr A nog niet officieel zou maken gezien de andere overwegingen daarin vermeld.) Hij zou zich dus kunnen voorstellen dat er een deelakkoord zou tot stand gekomen zijn er aan toevoegend dat dit wellicht niet de bedoeling was van Mr B.

De brief van de stafhouder te A. besluit dus tot het ontbreken van officiële briefwisseling.

Mr B handelt andermaal voorbarig door de brief van de stafhouder dadelijk door te melden aan notaris X.

Briefwisseling met de stafhouder is nochtans vertrouwelijk. Bovendien besloot de stafhouder juist tot het niet-officieel karakter van de briefwisseling. Mr B kon dus bezwaarlijk op eigen initiatief dan maar de brief van de stafhouder in de plaats stellen van briefwisseling welke hij niet mocht produceren.

4. Temeer omdat Mr A al eerder aan zijn stafhouder gemeld had dat cliënte het oorspronkelijk aanbod had ingetrokken op 23 oktober.

Afgezien van de discussie of deze intrekking reeds genotificeerd was aan Mr B op 26 oktober (datum van zijn antwoord dat, zoals gezien, niet onvoorwaardelijk was), was ze in elk geval bekend op het moment van B's 2de brief aan notaris X. Het voorstel dat tot dan niet onvoorwaardelijk was geaccepteerd, was dus in elk geval ondertussen vervallen.

5. Het eindbesluit is dat zowel de briefwisseling tussen de confraters als deze met de stafhouders vertrouwelijk is en niet in of buiten rechte kon worden aangewend.

Mr B dient opgedragen zijn demarches bij de notaris recht te zetten.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 251

Meer lezen

Advies 622

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen