Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 241

Vermelding op website plaatsvervangend magistraat (reglement publiciteit)


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

De voorzitter bespreekt de vraag of advocaten op hun website melding mogen maken

van het feit dat zij plaatsvervangend magistraat zijn.

Zoals geweten is het reglement publiciteit op 4 juni 2003 aangenomen door de algemene vergadering zoals het bestond onder het regime van de VVB, doch met een wijziging in artikel 7, waar werd toegevoegd "behalve in personalia en in curriculum vitae" is het de advocaat niet toegelaten in publiciteit melding te maken van de door hem in het verleden of thans beklede ambten in de rechterlijke macht en uitgeoefende politieke mandaten.

De woorden "behalve in personalia en in curriculum vitae" zijn een wijziging die aan het reglement is aangebracht na bespreking in de algemene vergadering.

Nu blijkt dat advocaten op hun websites een curriculum vitae opnemen en daar wel de vermeldingen i.v.m. hun plaatsvervangend-magistraat-zijn of i.v.m. hun politieke mandaten opnemen.

Stafhouder Verstraete heeft een onderzoek gedaan naar de wet Franchimont en ook in de wet i.v.m. plaatsvervangende raadsheren omdat hij dacht dat daar een bepaling zou teruggevonden worden over deze problematiek.

Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Wel is in de voorbereidende besprekingen van de wet kritiek uitgeoefend op mogelijke functieverwarring waarbij advocaten hun functie van plaatsvervangend rechter zouden kunnen gebruiken, wat dan een verkeerde indruk zou kunnen geven bij het publiek, bv. door "hun titel van magistraat veleer als een visitekaartje te gebruiken".

Uit deze kritiek is echter geen wetsbepaling gekomen maar er zou wel een instructie bestaan van de eerste voorzitter van het Hof van Beroep te Antwerpen die de advocaten/plaatsvervangende raadsheren aanspoort om met discretie over hun plaatsvervanging te spreken en deze niet te afficheren.

Een stafhouder meent dat wanneer men sprak van een curriculum vitae, eerder gedacht werd aan een curriculum vitae dat advocaten gebruiken bij bv. een postulatie doch niet aan het opnemen van een curriculum vitae in alle mogelijke voor publiciteit geschikte bronnen.

Deze interpretatie lijkt niet adequaat te zijn omdat er ook sprake is van personalia in de nieuwe bepaling van artikel 7, wat een ruimer veld heeft dan enkel een curriculum vitae.

Overigens kan een curriculum vitae ook weergegeven worden in andere documenten dan in een postulatie voor een ambt of functie en kan men moeilijk anders dan als curriculum vitae beschouwen : de gegevens over het leven, de werkzaamheden, de studies, enz. van de advocaat die hij in zijn website als dusdanig afficheert.

Sommigen menen dat men een onderscheid zou moeten maken i.v.m. actief of passief bekend maken en dat dan de website zou moeten worden aangeduid als passief bekend maken, waar het dan wel mogelijk zou zijn.

Het onderscheid actief of passief bekend maken is echter een onderscheid dat niet voorkomt in het nieuw reglement op de publiciteit.

Anderen menen dat de vraag moet gesteld worden voor wie de mededeling bestemd is en of ze individueel of collectief bekend gemaakt wordt, maar ook dat is een onderscheid dat men niet in het reglement op de publiciteit zal vinden.

De voorzitter wijst er bovendien op dat één van de basiskenmerken van het nieuw reglement publiciteit is : dat de drager van de publiciteit (het publicitair middel) helemaal geen belang heeft en dat men dus, wat dat betreft, de allergrootste vrijheid heeft.

Men kan dus hier moeilijk a priori een website uitsluiten op basis van de bepalingen van bedoeld reglement.

Er wordt ook gezegd door anderen dat men niet moet reglementeren met het oog op het uitwieden van elk mogelijk of onmogelijk misbruik van een reglement, zodat de suggestie om het reglement te wijzigen zo kort nadat het is goedgekeurd niet bijzonder verstandig toeschijnt.

Ook wordt er gewezen op gegevens van buitenlandse advocaten, die bv. op hun website kunnen worden gevonden, en die veel uitgebreider en veel meer publicitair zijn dan wat wij in onze curricula vitae en personalia kunnen vinden.

Sommigen menen dat er absoluut niet gedacht werd, destijds toen de regel werd gewijzigd, aan het gebruik van personalia en van een curriculum vitae in een website, doch de voorzitter verwijst de leden naar het verslag van de algemene vergadering van 4 juni 2003 waar bedoeld reglement werd goedgekeurd (pag. 21).

Verschillende sprekers hebben toen gesproken over de c.v. op websites, zodanig dat tijdens de bespreking wel degelijk tot uiting is gekomen tussen voor- en tegenstanders van de wijziging dat men deze gegevens ook op een website zou kunnen terugvinden.

Daaruit moet afgeleid worden dat het gebruik van een curriculum vitae of de vermelding van personalia op de website en het melden aldaar van het feit dat men plaatsvervangend rechter is of dat men politieke ambten heeft of heeft bekleed, niet verboden kan worden onder het bestaande reglement.

Commissie deontologie


Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 636

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen