Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 238

Ereloon abonnementsovereenkomst - clausule van conventionele schade - vergoeding bij opzegging door cliënt - niet aan te raden

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Ik heb kennis genomen van de verantwoording die advocaten gegeven hebben voor het gebruik op hun briefpapier bij gelegenheid van het verzenden van staten van kosten en erelonen van de vermelding :

onder algemene kosten wordt het aandeel aangerekend van de kostprijs van het dossier in de globale kantoorkost volgens balansmatige berekening (evenwel herleid tot 30 %) in toepassing van de formule vermeld in de aanbeveling van 24 juni 1991 van de Nationale Orde van Advocaten (ereloon x kostenpercentage : restpercentage)

Advies

Ik kan volledig akkoord gaan met uw mening dat deze standaardclausule best zou weggelaten worden nu de aanbeveling van de Nationale Orde inmiddels werd afgeschaft om de redenen die wij kennen, met name het mededingingsrecht.

Het is inderdaad nogal verwarrend te verwijzen naar een vroegere aanbeveling van de Nationale Orde nu :

  1. deze aanbeveling is ingetrokken door de Nationale Orde zelf, en
  2. de Nationale Orde zelf niet meer bestaat maar vervangen is door de beide regionale ordes.

Bovendien is het zo dat ten tijde van het bestaan van de aanbeveling er nogal wat kritiek is gekomen op de procentuele berekeningswijze van de kosten die in de aanbeveling was opgenomen en dit waarschijnlijk ook wel de reden is waarom deze niet volledig wordt toegepast in de verwijzing van het betrokken kantoor doch er opgenomen is : "evenwel herleid tot 30 %".

Een verwijzing naar een vroegere aanbeveling van een vroegere Nationale Orde heeft evenmin enige duidende kracht en maakt de zaak maar hopeloos ingewikkelder.

Het argument van het mededingingsrecht is niet volledig uitgevlakt, in tegenstelling met

wat betrokkenen menen, door het feit dat individuele advocaten een vroegere aanbeveling van de Nationale Orde zouden blijven volgen.

Het zou kunnen neerkomen op een "onderling afgestemde praktijk" van de beroepsbeoefenaars, wat evenzeer verboden is door het mededingingsrecht.

Ik meen dat het betrokken kantoor gewoon zijn verantwoordelijkheid zelf moet opnemen voor de kosten die worden aangerekend en wanneer een forfaitair stelsel zou worden aangewend, dan moet het kantoor desgevallend aantonen dat het systeem klopt en de werkelijke kosten, niet meer of niet minder, omvat.

Daarbij komt ook een billijkheidsoverweging kijken : het kan niet aangaan dat in een zaak waar bijna geen kosten zijn gemaakt, of in verhouding tot het behaalde resultaat en het behaalde ereloon de werkelijke kosten zeer gering zijn, de cliënt nochtans een bepaald percentage van het ereloon als bijgevoegde kosten zou moeten betalen.

Dat zou er op neerkomen dat een zaak waarin weinig kosten kunnen worden aangerekend omdat er weinig kosten gemaakt zijn, de kosten in andere zaken van andere cliënten zou subsidiëren, wat niet erg billijk lijkt.



Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 552

Meer lezen

Advies 546

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen