Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 226

Onverenigbaarheden plaatsvervangende magistraat en advocaat


Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

1. I.v.m. de onverenigbaarheden voor advocaten als plaatsvervangend magistraat in dezelfde zaak, vat de commissie de diverse mogelijkheden als volgt samen :

1.1. De plaatsvervangende magistraat heeft enkel interne maatregelen genomen, zoals verzending naar de rol, uitstel. Dan wordt hij als advocaat door één der partijen geraadpleegd in dezelfde zaak.

Het lijkt de commissie evident dat de advocaat niet kan optreden. Hij heeft immers de schijn tegen, zodat dit optreden ook niet mogelijk is als het optreden als rechter reeds lang geleden is.

1.2. De zaak is door de magistraat behandeld, onderzoeksmaatregelen zijn bevolen, de vordering is ontvankelijk/deels gegrond verklaard.

Ook lijkt het de commissie duidelijk dat de advocaat, die plaatsvervangend magistraat was, in dezelfde zaak niet kan optreden, later als advocaat.

1.3. Dit geldt ook wanneer een vonnis in eerste aanleg is uitgesproken en de advocaat zou worden gevraagd in dezelfde zaak beroep aan te tekenen of te volgen of zich te verweren tegen het beroep.

1.4. Dit geldt ook wanneer in dezelfde zaak voorlopige maatregelen 221-223 zijn genomen enkele jaren geleden, uitgesproken door de advocaat, en deze ondertussen zijn vervallen.

De advocaat kan dan niet optreden om nieuwe maatregelen te vragen bij dezelfde rechter of in kort geding bij de voorzitter of ten gronde in eerste aanleg. Hij heeft immers als rechter de voorlopige maatregelen die vervallen zijn uitgesproken.

2. Volgende vragen gelden een later optreden als advocaat in een andere zaak dan deze waarin men als plaatsvervangend magistraat is opgetreden.

2.1. Als advocaat in een andere zaak dan deze waarin een eindvonnis is uitgesproken, bv. na opgetreden te zijn als magistraat in een echtscheiding, daarna optreden voor één van de partijen in geval van gemene muur.

Sommigen menen dat dit perfect moet kunnen, anderen dat het niet mogelijk is. Hier wordt het voorbeeld opgeworpen van een advocaat-plaatsvervanger die een deskundige heeft aangesteld en waar dan één van de twee partijen later komt met een nieuw dossier. Sommigen merken op dat de andere partij zich misschien toch genomen gaat voelen en zij menen dat de beoordeling steeds afhangt van de concrete omstandigheden, de aard van de maatregel, de gevolgen die eraan verbonden zijn, de tijd die verlopen is, enz.

De vraag wordt gesteld door iemand die plaatsvervangend politierechter is ; hij wordt nochtans regelmatig aangesteld door verzekeringsmaatschappijen die ook wel zaken voor deze politierechter hebben.

Een ander voorbeeld is een magistraat-plaatsvervangend rechter die een getuigenverhoor beveelt. Daarna komt één van de partijen met een andere zaak ; dat wordt verdacht genoemd.

In sommige jurisdicties komt de zaak waarin de onderzoeksmaatregel is bevolen ook automatisch terug bij de plaatsvervanger. In andere jurisdicties is dat niet het geval en hoort hij van de zaak nooit iets meer.

Derhalve is het besluit van de commissie dat elk geval dat voorligt zelf de nuanceringen moet meebrengen : wie heeft belang, is er nog een belang. M.a.w. men moet door de ogen van de rechtzoekende zelf kijken om te zien of er een schijn is, een schijn die tegen de instelling van het gerecht zou kunnen spelen. M.a.w. justice must be seen to be done not only to be done.

3. En dan zijn er de speciale gevallen.

3.1. De echtgenoot van de advocaat is magistraat. In dergelijke gevallen is het de magistraat die zich moet terugtrekken en niet de advocaat.

3.2. De kantoorgenoot van de advocaat is de magistraat. In principe dezelfde oplossing als 3.1.

3.3. De commissie stelt ook vast dat in principe dezelfde regels die hoger vermeld zijn moeten gelden voor de kantoorgenoten van de plaatsvervangende rechter. Als hij niet kan optreden kunnen zij ook niet optreden.

3.4. Quid met gewezen kantoorgenoten ? In Leuven geldt de regel dat deze niet kunnen zetelen wanneer de naam van de rechter en deze van de advocaat ooit samen op het briefpapier hebben gestaan. In Duitsland is er ook een regel dat men enkel plaatsvervanger kan zijn in een ander land van de Duitse Bondsstaat dan het land waar men als advocaat ingeschreven is (in Duitsland kunnen advocaten maar optreden voor het gerecht waar zij als advocaat zijn ingeschreven). In Nederland is er ook een regel dat de advocaten die plaatsvervangend rechter zijn, enkel plaatsvervanger kunnen zijn in een ander arrondissement dan datgene waar zij kantoor houden.

Commissie deontologie


Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen