Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 215

Confidentialiteitsbeding in overeenkomst - kiesheid - advocaat mag onder aanvoering van een juridische argumentatie die ter beoordeling staat van de rechter, in rechte de geldigheid van het beding aanvechten

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

In verband met de tribulaties en de totstandkoming van de in een overeenkomst bepaalde arbitrage heeft een advocaat de tegenpartij gedagvaard in kort geding om een provisie op de veroordelingen die normalerwijze door een arbitraal college zouden kunnen uitgesproken worden, te bekomen.

In dat verband verwijst hij naar de overeenkomst tussen de partijen en naar een tegenbrief of bijkomende overeenkomst "avenant n° 1" genoemd, die in zijn artikel 4 echter een vertrouwelijkheidsclausule bevat, zijnde : Confidentialité : Tant pendant qu'après l'expiration du contrat, les parties respecteront la confidentialité du présent document. Le présent document ne pourra être utilisé par les parties que dans le cadre d'une action en arbitrage tel que prévue à l'article 11 de la convention de louage de services.

De advocaat van de tegenpartij betwist de mogelijkheid om van deze overeenkomst of tegenbrief gewag te maken in een procedure in kort geding voor de burgerlijke rechter stellende dat volgens de overeenkomst zelf het document geheim moet blijven en slechts aan arbiters kan worden getoond.

Op te merken is dat het stuk ook reeds in de dagvaarding wordt besproken in de kort gedingzaak.

Advies

De advocaat van uw balie vraagt uw advies en de advocaat van de Franse Orde vraagt advies aan zijn stafhouder, die voor zover ik kan zien tot hiertoe nog geen duidelijk standpunt heeft ingenomen. In zijn brief van 8 juli verwijst de verkozen stafhouder van de Franse Orde naar de noodzaak zich loyaal te gedragen in de debatten.

De advocaat van zijn balie vermeldt in zijn conclusies voor de kort gedingrechter, na een vrij volledige uiteenzetting van de feiten en van de elementen die in de beide overeenkomsten zijn neergelegd, dat het document in kwestie niet kan worden voorgelegd dan wel voor arbiters ; het gaat om de tenuitvoerlegging van een contract en dus moet de eiseres in kort geding beginnen met haar eigen contractuele verplichtingen na te leven waaronder deze om de confidentialiteit van bedoeld document te eerbiedigen. Het stuk zal moeten geweerd worden uit de debatten door de kort gedingrechter, ook al heeft men uit loyaliteit en respect voor de rechtbank geen enkel element van de betrokken overeenkomsten verzwegen in deze conclusies.

De advocaat van uw balie houdt het bij de stelling dat overeenkomstig artikel 1679, lid 2 Ger.W. de kort gedingrechter ook bij bestaan van een arbitraal beding kan tussenkomen om de toestand van de partijen voorlopig te regelen en dat er dus een toegang tot de rechter moet zijn, terwijl de naleving van artikel 4 van het avenant n° 1 de facto tot gevolg zou hebben dat de partijen afstand doen van het recht op toegang tot de rechter aangezien deze bepaling het de partijen verbiedt de avenant n° 1 en de daarin vervatte rechten voor de gewone rechter af te dwingen (en volgens mij minstens het bewijs daarvan in rechte voor te brengen), dit niettegenstaande de wettelijke bevoegdheid van de kort gedingrechter in het kader van de arbitrageprocedure en derhalve meent de advocaat van uw balie dat deze bepaling nietig is en niet tegenstelbaar bij toepassing van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

In een brief aan zijn stafhouder argument de advocaat van de Franse Orde dan dat hij de verwijdering van het document uit het dossier heeft gevraagd omdat men de contractuele verbintenissen moet naleven. De partijen zijn meester van de procedure en van de stukken die zij aan de rechter kunnen voorbrengen.

Zolang het akkoord niet strijdig is met de openbare orde moeten de overeenkomsten nageleefd worden, ook al is er een plicht van loyaliteit tegenover de rechter.

Hij meent dus dat de advocaat tekort komt aan zijn plicht tot kiesheid omdat de advocaten het akkoord van hun cliënten moeten respecteren, waarvan zij overigens niet de rechter zijn.

In voorkomend geval had een protocol moeten opgesteld worden om te bepalen wat aan de rechter kon bekend gemaakt worden, zodat de advocaten in volledige loyaliteit hadden kunnen optreden.

Ik zie geen deontologisch bezwaar dat de advocaat de stelling van zijn cliënt naar voorbrengt, zoals die uitgedrukt is in de dagvaarding en in de correspondentie met name dat een dergelijk beding strijdig is met een regel van openbare orde, nl. artikel 6 van het EVRM, omdat de nuttige toegang tot de rechter zou kunnen verhinderd of onmogelijk gemaakt worden wanneer aan de vertrouwelijkheidsclausule een dergelijke draagwijdte zou gegeven worden dat ze het de partijen onmogelijk maakt voor de bevoegde rechter hun aanspraken kenbaar te maken en te bewijzen.

Een partij kan daarbij niet afhankelijk zijn van de goede trouw of de goede wil van de tegenpartij om dat bewijs te kunnen leveren.

Een dergelijke stelling moet zeker door een advocaat kunnen voorgedragen worden voor de rechter, die daarover zal oordelen, en het zijn niet de stafhouders die advocaten kunnen verplichten een overeenkomst door hun cliënten afgesloten door deze te laten nakomen in deze of in gene zin en in voorkomend geval mogelijk onder verbeurte van principes, waarvan het openbare ordekarakter juist het voorwerp zal uitmaken in dit geding van de juridische betwisting voor de kort gedingrechter.

M.a.w. ik zie geen bezwaar in het feit dat de documenten worden voorgebracht waarvan de bodemrechter, of in dit geval de kort gedingrechter, zal beoordelen of ze kunnen worden voorgebracht.

Stafhouder Jo Stevens

Bestuurder departement deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen