Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 207

1) Advocaten van groepen litigerende aandeelhouders/bestuurders - vennootschap en haar bestaan inzet van de procedures - geen strijdigheid met belang van de vennootschap - geen foutief optreden tegen ex-cliënte
2) Bevel tot deportering uit de zaak - slechts in geval van strijdige belangen, een onverschoonbare fout, persoonlijke integriteit van raadsman in opspraak gebracht - vertrouwensbreuk met eigen cliënt of persoonlijke animositeit en betrokkenheid bij het dossier

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

1. Ik zou vooreerst het probleem als volgt willen situeren:

Mr. A. is sedert verscheidende jaren de habituele raadsman van Mevrouw S., afgevaardigd bestuurder en aandeelhoudster van de nv H., en hij trad voor deze nv op in diverse dossiers welke meestal iets te maken hebben met verweer tegen schuldeisers van de nv : Directe Belastingen, SVMB, RIZIV (afgesloten) en meer recent RSZ (akkoordvonnis afkortingen), factuur van de boekhouder D. en facturen voor voedselleveringen van de nv M..

Mevrouw S. maakt (zoals haar man) al haar aandelen over aan haar twee dochters, onder voorbehoud van vruchtgebruik, stelt zij, wat de dochters ontkennen.

Zij wordt onder misleiding, stelt zij, wat de dochters ontkennen, ontslagen als afgevaardigd bestuurder en bestuurder, en tevens wegens dringende reden ontslagen uit een bediendecontract, dat ze ondertussen had getekend met de nv.

Daarop bekomt ze van de voorzitter van de Rechtbank van Koophandel de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder wegens "een fundamenteel conflict tussen de belangen van de aandeelhouder en het bestuur.".

2. Mr. B., raadsman van de nv en van de dochters vraagt dat Mr. A. zou verplicht worden zich uit het dossier te deporteren.

Daarvoor zijn verschillende redenen aangevoerd die ik hier kort zal overlopen:

2.1. Mr. A. beschikt als gewezen raadsman van de nv over vertrouwelijke informatie over de nv die hij in het lopend geding kan gebruiken ; hij kende de "interne keuken" en kan uit de oude dossiers "met financiële repercussies" inlichtingen of documenten halen o.m. over de financiële situatie, terwijl het proces gaat over maatregelen i.v.m. daarmee.

2.2. Mr. A. behartigde nog dossiers van de nv op het moment dat hij een voorlopig bewindvoerder liet aanstellen over de nv (5 december 2003) ; hij had dus "ambigue hoedanigheden".

2.3. Mevrouw S. bekwam in haar hoedanigheid van afgevaardigd bestuurder info over de vennootschap die zij doorgaf of kon doorgeven aan haar persoonlijke raadsman welke deze achteraf kon gebruiken tegen de vennootschap.

2.4. Elke mogelijkheid of schijn van tegenstrijdige belangen moet vermeden worden.

2.5. Men kan slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden optreden tegen een gewezen cliënt.

2.6. Mr. A. zou, gezien juist zijn hoedanigheid van gewezen raadsman van de nv, in de huidige procedure aan de argumenten en standpunten die hij namens mevrouw S. poneert, een groter gewicht kunnen verlenen.

3. Mijn opvatting terzake is de volgende:

3.1. Het blijkt helemaal niet vast te staan dat Mr. A. als raadsman van de nv over vertrouwelijke informatie beschikt (die hij anderszins niet zou kunnen bekomen van zijn cliënte in huidige procedure) die hij in het lopend geding zou kunnen gebruiken. Reeds eerder heeft stafhouder X gevraagd welke informatie precies bedoeld werd door Mr. B.. Deze is daarop eigenlijk het antwoord schuldig gebleven; behoudens het vage "kende de interne keuken", wat weinig overtuigend overkomt wanneer men de aard van de door Mr. A. in het verleden behandelde procedures bekijkt: verweer op eisen van diverse schuldeisers, zoals boekhoudkantoor, RSZ, leveranciers ...

Wanneer men de procedurestukken (verzoekschrift, conclusies voor nv H.) bekijkt, dan is er zelfs geen sprake van financiële moeilijkheden en repercussies daarvan, en komen de eerder door Mr. A. gevoerde procedures niet aan bod.

3.2. In de enkele processen die Mr. A. nog behandelde voor de nv werd hij eenvoudig opgevolgd ingevolge beslissing van het nieuw bestuur door Mr. B.. Zijn situatie of hoedanigheid was dus niet zo ambigue.

3.3. Vanzelfsprekend had mevrouw S. in haar hoedanigheid van afgevaardigd bestuurder zekere info over de vennootschap, zoals ook haar dochters op hun beurt eens ze afgevaardigd bestuurder werden zekere info hebben verworven die ze met het oog op de procedures wederzijds doorspeelden aan hun raadslieden. Het gebruik daarvan is echter niet gericht tegen de vennootschap, welke enkel de inzet is van de procedure.

Beide partijen willen immers door de procedure greep krijgen of hun greep behouden op de vennootschap, minstens hun belangen daarin beveiligen.

Het is moeilijk in dergelijke zaak te zeggen wie "de vennootschap" of "het vennootschapsbelang" de zijne mag noemen en dus welke advocaat de vennootschap of haar belang representeert.

Dat vormt juist de inzet van het geding, en dus moet de rechter dat uitmaken.

Ondertussen mogen de beide advocaten er van uitgaan dat hun cliënt het juist voor heeft en dus de vennootschap en/of haar belangen representeert.

3.4. In die zin is er geen sprake van tegenstrijdige belangen met deze van de vennootschap, juist omdat elke aandeelhouder pretendeert voor het belang van de vennootschap op te komen.

3.5. Er is dan ook geen sprake van optreden tegen een gewezen cliënte. Volgens de stelling van mevrouw S. treedt zij juist op ter vrijwaring van de belangen van de nv. De rechtbank zal uitmaken of dat juist is.

3.6. In die omstandigheden zal de rechtbank geen (groter) gewicht hechten aan de positie van de advocaat als vroegere raadsman van de nv - overigens in eenvoudige procedures die niets met de huidige betwisting tussen de bestuurders en aandeelhouders te maken hebben.

4. Ik besluit dus tot de afwijzing van het verzoek dat Mr. A. zich zou deporteren uit de zaak.

Deze vertegenwoordigt en vertegenwoordigde geen strijdige belangen. Hij had nimmer contacten met de tegenpartijen, en ontving als raadsman van de nv in enkele eenvoudige dossiers als verweerder tegen schuldeisers geen precieze gegevens die in huidig geding gebruikt worden of zouden kunnen worden.

5. Het bevel zich te deporteren uit een zaak, dat een stafhouder kan geven aan een advocaat in het kader van de bewarende maatregelen die hij kan nemen en de beslissingen ex autoritate die hij als tuchtoverheid van zijn Orde kan nemen, wordt slechts gegeven in geval van strijdige belangen of van een onverschoonbare fout, wanneer de persoonlijke integriteit van de advocaat in opspraak is gebracht, wanneer er een vertrouwensbreuk is tussen de advocaat en zijn cliënt of wanneer een advocaat dergelijke blijk heeft gegeven van persoonlijke animositeit en betrokkenheid bij het dossier van zijn cliënt dat het verder handhaven van de advocaat op de zaak problemen zou kunnen meebrengen voor een verdere normale, rustige en confraternele rechtsgang in de betrokken zaak.

Deze veronderstellingen doen zich terzake niet voor en ik meen dan ook dat er geen aanleiding kan zijn om de betrokken advocaat te verzoeken zich uit het dossier te deporteren.

Het terugwijzen van een advocaat uit een dossier dat hij voor zijn cliënt behandelt als tuchtrechtelijk "wapen" gaat in tegen de - eveneens hoog in het vaandel te voeren - vrije keuze van raadsman en kan dus slechts in uiterste omstandigheden geschieden (advies nr 161, punt 8).

Deze liggen, naar mijn bescheiden mening, niet voor.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen