Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 202

Publiciteit - titels in briefpapier - advocaat bij het Hof van Beroep (neen) - solicitor of the Supreme Court of England and Wales (ja) - onderscheid bezit van buitenlandse titel of van buitenlandse inschrijving

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Ik dank U voor uw brief van 6 februari ll. i.v.m. het probleem van een advocaat die onder zijn naam, advocaat bij het Hof van Beroep te Brussel de vermelding heeft gezet "Solicitor of the Supreme Court of England and Wales".

1. In eerste instantie kan de vraag worden gesteld of deze wijze van vermelding in strijd is met de gebruiken van het beroep en met artikel 428, laatste lid van het Gerechtelijk Wetboek, dat luidt :

"Behoudens de afwijkingen die de wet vaststelt, mag geen nadere bepaling aan de titel van advocaat worden toegevoegd.".

Reeds sedert de wet van 2 juli 1975 die het laatste alinea van artikel 428 Ger.W. invoegde, is er afgestapt van de aanduiding "advocaat bij het Hof van Beroep" die terugging op een reeds vóór het Gerechtelijk Wetboek vervallen privilegie van de advocaten behorend tot een balie gevestigd in de plaats waar een Hof van Beroep zetelde.

Vóór het totstandkomen van de wet had overigens de algemene raad van de Nationale Orde reeds beslist op 6 juni 1970 deze titel af te schaffen (STEVENS, J., Regels en gebruiken van de advocatuur te Antwerpen, 2de ed., 1997, nr 496).

In sommige balies is het echter wel gebruikelijk "advocaat bij de balie te" te vermelden. "Advocaat bij het Hof van Beroep" is echter een niet meer bestaande titel die hoofdens vermelde bepaling van de wet en vermelde beslissing van de Nationale Orde niet kan gevoerd worden.

2. Wat betreft het vermelden van de titel "solicitor of the Supreme Court of England and Wales": deze aanduiding van het feit dat de betrokkene ook solicitor is, is zeker en vast niet een nadere bepaling aan de titel van advocaat. Het gaat inderdaad om een tweede titel.

Het is algemeen gebruikelijk dat advocaten, die aan diverse balies zijn ingeschreven, dat ook wel op één of andere manier vermelden op het briefpapier, wat trouwens ingevolge de vrijheid die het reglement op de publiciteit geeft i.v.m. alle mogelijke publiciteitsmiddelen waaronder het briefpapier, niet meer dan normaal is.

Ik meen dan ook dat in principe er geen bezwaar bestaat tegen de vermelding van de bijkomende titel onder de naam van de betrokken advocaat.

Het is natuurlijk zo dat in bepaalde grote associaties de zaak wordt opgelost door met een * of een andere kleine verwijzing naar een tweede balie- toebehoren van de betrokkene te verwijzen, maar misschien mag aangenomen worden dat deze discretie eerder ingegeven is door het groot aantal advocaten en dus vermeldingen op dergelijk briefpapier dan wel door andere overwegingen.

3. Op zichzelf zie ik dus geen grote problemen in het feit dat iemand zou vermelden dat hij solicitor is of the Supreme Court of England and Wales, als hij ook werkelijk als solicitor daar werkzaam kan zijn (dus ingeschreven is in de Law Society) dan wel de vermelding van allerlei andere diploma's die een bijzondere bekwaamheid moeten attesteren.

4. Indien betrokkene niet zou ingeschreven zijn in de Law Society rijst de vraag of hij dan wel de titel van solicitor kan voeren, t.t.z. beschouwd kan worden als solicitor naar Angelsaksisch recht.

Indien het enkel om een diploma zou gaan dat hem gebeurlijk de mogelijkheid kan geven om als solicitor inschrijving in de Law Society te krijgen met het oog op beroepsuitoefening voor de Supreme Court of England and Wales, lijkt mij de vermelding "solicitor of the Supreme Court of England and Wales" enigszins misleidend en zou het passen dat de betrokkene aanduidt dat hij enkel een certificate bekwam.

Dan zou het ook eerder gepast zijn om alle verwarring uit te sluiten en met het oog op de transparantie waarvan briefpapier blijk moet geven, deze verwijzing niet onder advocaat bij de balie te Brussel te zetten, doch op een meer discrete manier te vermelden.

Het gaat dan niet om een titel van solicitor gelijk aan deze van advocaat volgens de Europese regelgeving, maar om een examen met het oog op het eventueel bekomen van de titel en dat is toch helemaal niet hetzelfde als het bezitten van de titel zelf.

Er moet niet vergeten worden dat ingevolge de Europese bepalingen alle Europese advocaten kunnen pleiten, eventueel met assistentie van een plaatselijk advocaat, voor de meeste rechtbanken (waaronder naar ik veronderstel de Supreme Court of England and Wales) zodanig dat wanneer de betrokkene niet effectief de titel van solicitor heeft, hij enkel een diploma te melden heeft dat hem toegang tot de werkzaamheid van een solicitor van de Law Society zou kunnen geven, zodat hij voor het overige zich waarschijnlijk in niets onderscheidt van andere Europese advocaten.

Daarover zou m.i. nog bijkomende informatie moeten gevraagd worden aan de betrokkene om te kijken wat zijn juiste positie is.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 636

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen