Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 201

Gewezen advocaat moet als schuldeiser van erelonen van zijn ex-cliënt in principe het beroepsgeheim eerbiedigen t.o.v. deze ex-cliënt

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Het probleem dat U stelt betreft een probleem van opvolging en van beroepsgeheim.

  • Advocaat A van de heer X wordt opgevolgd door advocaat B.

    A was jarenlang raadsman van de heer X onder meer in correctionele procedures i.v.m. familieverlating en een procedure i.v.m. afschaffing van onderhoudsgeld.

    A. zou volgens de heer X het stelt deze geholpen hebben met bepaalde vennootschapsrechtelijke technieken en strategieën, zoals het opnemen van een onbezoldigd vennootschapsmandaat.

    Advocaat B doet voor X een procedure van collectieve schuldbemiddeling, waarin advocaat A verschijnt onder de schuldeisers omdat X hem nog ereloon verschuldigd is.

    Advocaat A vraagt de herroeping van deze procedure schuldbemiddeling, en zou daarbij gebruik maken van elementen die hij maar kan kennen omdat hij juist de raadsman is geweest van X (organiseren van insolvabiliteit, rijkelijk leven, jaarlijkse reizen, enz.).

    Nu vraagt B namens cliënt X dat A zou verplicht worden het verzoekschrift tot herroeping terug te trekken en hem te verbieden de vertrouwelijk bekomen informatie te gebruiken en/of door te spelen aan derden (bv. de ex-echtgenote van X, schuldeiseres van onderhoudsgelden).
  • Advocaten A en B argumenteren:

    Meester A repliceert dat hij geen adviezen heeft verstrekt met betrekking tot "vennootschapsrechterlijke technieken" en dat hij als schuldeiser het recht heeft om een verzoekschrift neer te leggen tot herroeping krachtens artikel 1675/15 paragraaf 1 Ger.W.

Advies

Uw vraag om advies betreft uiteraard in hoofdzaak de kwestie of het beroepsgeheim al dan niet geschonden wordt door de ex-advocaat die zich als schuldeiser opstelt ten aanzien van zijn vroegere cliënt en de gegevens die hij van hem vernomen heeft, mededeelt aan de rechtbank in het kader van een procedure van collectieve schuldenregeling.

De vraag is natuurlijk op welke informatie meester A zich mag baseren om een dergelijk verzoek te motiveren, doch anderzijds is er toch ook de verplichting van de schuldenaar om te goeder trouw te handelen - minstens dat hij niet kennelijk zijn onvermogen heeft bewerkstelligd - (artikel 1675/2 Ger.W.).

Op het vlak van het beroepsgeheim, dat van openbare orde is vermits het strafrechtelijk wordt gesanctioneerd, is er natuurlijk geen uitvlakking mogelijk van de verplichtingen van de advocaat, door de vraag naar de eventuele procedurele goede trouw van de partij die recht heeft op de confidentiële behandeling van de aan haar advocaat verstrekte gegevens.

Het beroepsgeheim moet hier m.a.w. primeren.

Wanneer meester A betwist dat hij vennootschapsrechtelijke technieken heeft aangeraden aan X, lijkt het mij in elk geval zo te zijn dat hij "als gewone schuldeiser" daarover normaal geen informatie kon hebben, d.w.z. dat hij deze info maar zal bezitten omdat hij raadsman is geweest, zoals dat ook zo zal zijn wat betreft de info i.v.m. het rijkelijk leven, jaarlijkse reizen, enz.

Tenzij advocaat A alsnog kan bewijzen dat hij deze informatie buiten zijn relatie met zijn cliënt kan bekomen hebben, gaat het om informatie gedekt door het beroepsgeheim.

Afhankelijk van de weergave daarvan in het verzoekschrift tot herroeping, zal dit in voorkomend geval moeten ingetrokken (resp. gedesavoueerd indien intrekken niet meer mogelijk is) worden.

Verbod tot verder gebruik en/of doorspelen aan derden kan zich dan ook opdringen. U zal daartoe de gebruikte informatie in detail willen nagaan, en deze desgevallend checken met advocaat A in overleg met advocaat B en mogelijk na inzage van hun dossiers.

Stafhouder Jo Stevens

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 715

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen