Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 199

Conclusie per mail niet doorgekomen bij confrater wegens incompatibele software - verplichting van ontvanger om dadelijk te reageren - verplichting van verzender om dan dadelijk kopie op papieren drager te bezorgen.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Artikel 42 Ger.W. werd gewijzigd en alinea 2 en 3 toegevoegd bij artikel 4 van de wet van 20 oktober 2000, B.S. 22 december 2000, waarbij de elektronische post toegelaten werd.

Dit artikel werd aangevuld met de volgende bepaling:

"Een mededeling, kennisgeving of neerlegging die per gewone brief kan geschieden, kan eveneens geldig per fax of per elektronische post geschieden voor zover de geadresseerde een faxnummer of elektronisch adres opgeeft, dan wel regelmatig gebruikt.

Een mededeling, kennisgeving of neerlegging die bij een per post aangetekende brief dient te geschieden, kan eveneens geldig per fax of per elektronische post geschieden, mits dit een ontvangstbewijs oplevert vanwege de geadresseerde.".

Er is dus geen twijfel dat conclusies per elektronische post kunnen overgemaakt worden (Francis de Clippele, Wettelijke regeling voor de elektronische handel, T.B.H., 2001, 335).

De wet zegt eigenlijk niets over het probleem van een onleesbaar toegestuurde tekst.

Mij komt voor dat het de afzender is die er zich moet van vergewissen dat zijn correspondent de elektronische mededeling ook kan ontvangen. En dat het de ontvanger is die dadelijk moet reageren indien de zending niet of onklaar doorkwam.

Hoofdens de bepaling van de wet is een kennisgeving per e-mail wel de officiële mededeling en dus niet slechts een bijkomende mededeling.

Het probleem dat ons bezig houdt, is een probleem eerder van deontologische dan van wettelijke aard. Het gaat er om dat advocaten onder mekaar, gezien de regels van de confraterniteit, de bezorgdheid aan de dag moeten leggen om de mededelingen zoals de wet die toelaat te laten geschieden op zulke wijze dat de correspondent daar ook effectief kennis van kan nemen.

Dus niet enkel het elektronisch adres is van belang, doch ook de vraag of de apparatuur compatibel is en of de mode waarin het bericht werd gestuurd ook kan gecapteerd en omgezet worden door de apparatuur van de correspondent.

Is dat niet zo, dan lijkt het mij zo te zijn dat degene die het bericht heeft verstuurd, er moet voor zorgen dat een doublure per gewone post of op enig andere voor zijn correspondent acceptabele wijze terecht komt.

Wanneer de betrokken advocaat op de hoogte wordt gebracht van een compatibiliteitsprobleem met de apparatuur van zijn correspondent betekent dat dat hij weet dat hij de correspondent op deze wijze niet kan bereiken en het zou zelfs van kwade trouw en van onconfraterniteit getuigen dan niet de nodige maatregelen te nemen opdat de confrater wel degelijk in het bezit zou gesteld worden van een leesbare tekst.

Het is niet voldoende dat men een gebruik maakt van "de meest courante technologie", vermits ook voor degenen die helemaal geen technologie hebben de advocaat steeds verplicht is op papieren drager verder te werken met gewone brieven desnoods.

Of deze conclusies daarom uit de debatten kunnen geweerd worden, is niet het probleem van de stafhouder doch het probleem van de rechter.

Mij komt voor dat beide advocaten hier, uit hoofde van hun deontologie en van de confraterniteit die ze mekaar verschuldigd zijn, de nodige coulance aan de dag moeten leggen, de ene om te zorgen voor de uitvoering op vol papier van wat hij aan de andere moest bezorgen en de andere om daarmee dan ook genoegen te nemen, moge het zijn dat door heel deze discussie enige vertraging in de beschikbaarheid van de conclusies is gekomen. Maar dat kan eventueel op een andere manier opgelost worden door bv. minnelijk nog bijkomende conclusietermijnen aan mekaar toe te staan.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 716

Meer lezen

Advies 703

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen