Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 184

Advocaat koopt onroerend goed aan in eigen naam of met commandverklaring - rouwkoop - onvoorzichtigheid - onderzoeksplicht van de advocaat - tuchtrechtelijke fout

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Mr. A. schrijft dus dat een Libanese klant van hem, waarvoor zijn kabinet eerder is opgetreden, haar "vertegenwoordigende persoon" C. met hem in verbinding heeft gebracht voor investeringen in België voor een belangrijk bedrag door middel van een nieuw op te richten Belgische vennootschap.

De betrokken C. zou een bankrekening geopend hebben en opdracht hebben gegeven om in zijn naam en voor zijn rekening een goed te W. aan te kopen in openbare verkoping, en bevestigt een bedrag van 500.000 EUR over te maken op zijn carpa-rekening voor de betaling.

Mr. A. kocht dus op 24 februari 2003 op de laatste zitdag het goed voor 313.000 EUR en verklaarde te kopen in eigen naam of voor command.

Bij akte van de dag nadien werd commandverklaring gedaan in het voordeel van de heer C. die de commandverklaring aanvaard heeft en verklaarde te kopen voor een vennootschap in oprichting.

Achteraf blijkt dat hoewel C. zijn advocaat kopieën van betalingsopdrachten stuurde en meermaals verzekerde dat het nodige werd gedaan langs zijn bankier in Zwitserland, de carpa-rekening van Mr. A. niet werd gecrediteerd.

Mr. A. zou notaris S. en de advocaat van de bank, confrater G., op de hoogte hebben gehouden en zou, indien C. geen verder gevolg zou geven aan zijn aanmaningen, toch de nodige gevolgen geven, zoals hij schrijft, aan de zaak.

Dat betekent dat hij ofwel het goed zelf zou moeten kopen wanneer de commandverklaring niet wordt gehonoreerd, ofwel dat er een rouwkoop wordt georganiseerd waardoor hij voor de kosten en eventueel de mindere opbrengst zal moeten opdraaien.

Ik mag aannemen dat Mr. A. op de hoogte is van deze gevolgen.

U vraagt zich af of Mr. A. door de opdracht te aanvaarden en door het gebruik van de carpa-rekening, de beroepsregels niet heeft overtreden.

Ik meen dat Mr. A. op zijn minst onvoorzichtig is geweest. Verder onderzoek zal m.i. moeten uitwijzen of deze onvoorzichtigheid ook tuchtrechterlijk verwijtbaar is.

Een eerste vraag is of zijn uitleg klopt en of hij die kan staven met de nodige stukken.

De tweede is of hij enige voorafgaande kennismaking had met de heer C., die hij nogal eigenaardig "vertegenwoordigende persoon" van een andere cliënt noemt.

Deze eerste klant heeft hij bijgestaan in een overnamepoging. Ik neem aan dat hij daar dus minstens een reguliere zakelijke betrekking mee had.

Het blijkt niet dat hij ook een reguliere betrekking met de heer C. had en of hij deze ooit heeft gezien of persoonlijk gesproken.

Ook rijst de vraag of hij betrokken is geweest bij het oprichten van de nieuwe Belgische vennootschap van de heer C. en daar reeds maatregelen werden voor genomen.

Het was in ieder geval onvoorzichtig om zowel in persoonlijke naam als op command te gaan aankopen voor een cliënt van wie hij op dat moment de solvabiliteit en ernst moeilijk kon beoordelen om het zacht te zeggen.

Onafhankelijk van de situatie zoals die zich in werkelijkheid voordeed en die misschien nog afhangt van verder onderzoek, rijst hier ook de vraag of hij een voldoende nazicht heeft gedaan naar de oorsprong van de gelden en om zich van de ernst van de koper en zijn plannen te vergewissen. Dat hangt ook samen met het gebruik van de carpa-rekening zoals U opmerkt.

Wanneer de vaagheid van het gebeuren niet concreet kan worden weggewerkt door documenten en onderzoekingen die de betrokken advocaat heeft verricht vóór hij aankocht met commandverklaring, lijkt zijn optreden lichtzinnig en in elk geval lijkt het mij niet te verantwoorden dat een advocaat, die eigenlijk slechts als een gemandateerde optreedt, op een openbare verkoping verklaart te kopen in eigen naam of voor command.

Door zich voor te stellen als iemand die koopt in eigen naam doet hij in ieder geval iets waarvoor hij eigenlijk geen volmacht heeft of kon bekomen en dat niet beantwoordde aan de werkelijkheid.

Men mag aannemen dat de koop in eigen naam eigenlijk bedoeld was om zich als koper te doen aanvaarden omdat de advocaat op deze manier door zijn ambt voorop te stellen, de acceptatie van het bod verzekert en een garantie stelt voor zijn cliënt, garantie die hij uit hoofde van zijn beroep niet te geven heeft.

Ik meen dat hier in ieder geval, en behoudens verder onderzoek, een aanduiding van fout is op deontologisch gebied.

Of het gebruik van de carpa-rekening voor het overmaken van de koopgelden op zich een fout is, zou ik willen betwijfelen. Het zou enkel maar een fout zijn in het kader van gebeurlijke problemen van witwassen van misdaadgeld, maar daarvoor zou verder onderzoek moeten gebeurd zijn door Mr. A., en mogelijk moeten gebeuren door U.

Tot dusver mijn voorlopige opinie over de zaak.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen