Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 178

E-mails, mogelijkheid voor manipulatie - beschermingsmaatregelen - geen bijzonder reglement noodzakelijk

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Advies

U stelt de mogelijkheid van manipulatie van e-mails die advocaten versturen in het licht, des te meer wanneer bij sommige e-mails word-bijlagen zijn gevoegd.

Het probleem van de mogelijke wijziging van elektronisch verzonden e-mails was eerder onderzocht i.v.m. o.m. faxberichten, waarvan reeds was gemeld dat er vervalsingen mogelijk zijn (Antoine, La certification électronique,T.B.H., 1995, 1).

Tegenwoordig beschikken wij echter i.v.m. de e-mail over de elektronische digitale handtekening, welke de boodschap meegeeft en tevens het bewijs vormt dat dit document is aangekomen zoals het werd verstuurd.

Dit handteken geeft dus niet het bewijs dat er achteraf niet zou kunnen geknoeid zijn met de elektronisch verzonden brief, maar geeft wel een bewijs aan de verzender wat zijn origineel was zodat wanneer hij geconfronteerd zou worden met een gewijzigde tekst, hij nog steeds zou kunnen aanwijzen en dit op een onaantastbare wijze dat er aan geknoeid is vermits hij het bewijs heeft van wat hij origineel verzonden heeft.

Normaal zijn de digitale e-mails, ook degene die een elektronisch handteken dragen, toegankelijk voor wijziging. Dat is ook vaak de bedoeling, met name dat de partij die ze ontvangt, een gewijzigde tekst kan terugsturen wat het voordeel uitmaakt van dit soort mails.

Van belang is dan ook dat men nog altijd kan aantonen wat de originele tekst op welk moment is geweest. Daarvoor dient juist het elektronisch handteken.

De vraag of er kan vermeden worden dat er aan de tekst zou geraakt worden, wordt soms opgelost met de verwijzing naar het gebruik van een pdf-file, alhoewel sommigen menen dat er ook systemen bestaan, weliswaar uiterst ingewikkelde, waardoor men zelfs bij het gebruik van pdf-files veranderingen zou kunnen aanbrengen.

Het antwoord op de vraag of er daar sporen van overblijven is niet duidelijk.

In ieder geval wanneer men zijn oorspronkelijk elektronisch handteken heeft gebruikt, kan men bewijzen wat de oorspronkelijke tekst was en dan ligt het bij de andere partij om te bewijzen dat de veranderde tekst de originele tekst zou zijn die als verbintenis zou gelden tussen partijen.

Er is dus voldoende zekerheid (ook andere eerder klassieke communicatiemiddelen kunnen vervalst worden) dat vervalsing zoniet uitgesloten dan toch wel moeilijk is en mogelijk zelfs steeds naspeurbaar.

Er moet niet vergeten worden dat U spreekt over vervalsingen, dus over valsheden in geschriften en dat de wet informaticacriminaliteit een specifiek misdrijf van valsheid in geschrifte heeft ingevoerd voor de elektronische mail (voor verder lectuur : Roger France en E. de Groote, La valeur probante de la signature electronique, T.B.H., 2002, 185 ; T. De Meese, Elektronische handtekening, wet 20 oktober 2000, T.B.H., 2001, 205 ; F. de Clippele, Wettelijke regeling voor de elektronische handel, T.B.H., 2001, 329 ; M.E. Storme, De invoering van de elektronische handtekening in ons bewijsrecht - een inkadering van en commentaar bij de nieuwe wetsbepalingen, R.W., 2000-2001, 1505 ; B. de Groote, Het bewijs in de elektronische handel - enkele bedenkingen, A.J.T., 2002-2001, 881).

Mogelijk bestaan er andere beveiligingen, bv. het versturen van de tekst bij wijze van beeld, waardoor hij ontoegankelijk wordt.

In elk geval blijft de digitale handtekening een perfect werkbare waarborg al kan men valsheid in geschrifte, maar dan spreken wij over een strafrechtelijk feit, nooit volledig uitsluiten.

De problematiek is niet verder bij de Orde van Vlaamse Balies ter studie en er is geen plan om daaromtrent een richtlijn voor te stellen.

Vanzelfsprekend is het in het belang van alle advocaten zo snel mogelijk een elektronische handtekening te bekomen en zoals U weet heeft de Orde van Vlaamse Balies daartoe de nodige maatregelen genomen, waardoor trouwens de aanvragen van een elektronische handtekening een stijgend succes kennen.

Stafhouder Jo Stevens

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 533

Meer lezen

Advies 521

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen