Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 159

Overeenkomst met cliënt om ereloonschuld af te zekeren met verpanding van aandelen - geen principieel deontologisch bezwaar - mogelijkheid in de toekomst aanleiding tot strijdigheid van belangen

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

1. Een advocaat vraagt U of er deontologisch een bezwaar zou zijn om een overeenkomst af te sluiten met een cliënt die aan het kantoor een aanzienlijk ereloon verschuldigd blijft.

Deze overeenkomst zal ertoe strekken om, tot zekerheid van deze honorariumschuld, aandelen in pand te nemen van een vennootschap die zelf het voorwerp uitmaakt van een verkoop door de cliënt in de komende maanden.

Het voorstel tot verpanding van de aandelen is er gekomen op uitsluitend initiatief van de cliënt, omdat deze zeer goed beseft dat het ereloon verschuldigd is en dat hij vreest niet op de volle medewerking van het kantoor te kunnen rekenen indien die schuld verder blijft bestaan en aangroeien, zonder garantie.

De vraag is of er enig bezwaar is tegen dergelijke overeenkomst.

2. Zoals U weet heerste er vroeger een enigszins overtrokken huiver tegenover al wat te maken had met de pecuniaire en remuneratoire aspecten van de beroepsuitoefening.

Het ereloon werd gezien als "le tribut volontaire de la reconnaissance du client", wat berustte op een misverstand over het werkelijk karakter van het honorarium van de Romeinse advocaten (STEVENS, J., Regels en gebruiken, 1997, Kluwer, Antwerpen, nr 712)

Zo ook beschouwde Vermeylen in zijn boek uit 1940 (Règles et usages de l'Ordre des Avocats en Belgique, nr 2381) het gerechtelijk invorderen van zijn erelonen door een advocaat als een oneer. Dit recht wordt thans niet meer betwist ofschoon het wel geregeld is in reglementaire bepalingen van diverse balies die voornamelijk voorzien in voorafgaandelijke toelatingen voor elke gerechtelijke actie en beslag (STEVENS, o.c., nr 771).

De advocaat kan volgens de huidige opvattingen interesten vragen op zijn ereloonvordering en zelfs kapitalisatie van interesten onder de wettelijke voorwaarden bekomen (Luik, 14 maart 1996, J.L.M.B., 1997, 807) of kan een beroep doen op de summiere rechtspleging om betaling te bekomen (WAGEMANS, Recueil, nr 321).

De Antwerpse Raad besliste zelfs dat een advocaat ingevolge een ereloonschuld die niet voldaan werd door zijn vroegere cliënt, deze kan dagvaarden in faillissement (Courant/Mededelingenblad, 1996-97, 2, pag. 10).

3. Ondertussen zijn de geesten dermate geëvolueerd dat de advocaten als ondernemers worden beschouwd, in de zin die aan dat begrip wordt gegeven in de Europese en Belgische mededingingsreglementering (Europese Commissie, 7 april 1999, zaak Epi-gedragscode ; Cass., 7 mei 1999, R.W., 1999-2000, 112, zaak Orde van Apothekers ; Hof van Justitie Europese Gemeenschappen, 18 februari 2002, zaak Nova Nederland ; Europees Gerecht van Eerste Aanleg, 20 maart 2001, zaak Epi-gedragscode).

Dat betekent niet dat advocaten gelijk kunnen of moeten gesteld worden met handelaars, doch wel dat hun activiteit een economische component bezit, noodzakelijkerwijze op rendement stoelt en onderworpen is aan de wetmatigheden van het ondernemen.

4. Het is dus uit den boze de activiteit van advocaten te onderwerpen aan geboden of verboden welke de concurrentie tussen hun "ondernemingen" beperken of de rendabiliteit ervan aantasten, zonder dat dit in een redelijk verband staat (rule of reason) met de kernverplichtingen van hun deontologie. Dat zijn de geheimhoudingsplicht, de partijdigheid en het vermijden van belangenconflicten en de onafhankelijkheid.

5. Vanuit dit perspectief bekeken kan de voorgenomen zekerheidconstructie - waarbij in het midden mag blijven of ze werd voorgesteld door de advocaat of de cliënt - aanvaardbaar.

De inpandname van aandelen eigendom van de cliënt, ter verzekering van de ereloonschuld, is een discrete en toch efficiënte beveiliging, waarvan het enige nadeel is, dat ze op termijn - indien de cliënt het ereloon niet voldoet - leidt tot strijdigheid van belangen tussen advocaat en cliënt.

Op dat nog hypothetisch moment zullen cliënt en advocaat de conclusies daaruit moeten trekken, en zal de advocaat zijn opdrachten en mandaten alle teruggeven. Lopende het pandcontract zal de advocaat zich niet bemoeien met problemen of advies i.v.m. de waardering of verkoop of tegeldemaking van de in pand gegeven aandelen, welke zijn zekerheid vormen.

Ook hier bestaat dan een mogelijk tegenstrijdig belang.

Indien de erelonen op termijn niet kunnen betaald worden, zal de advocaat voorafgaandelijk aan elke verzilveringsprocedure van zijn pand, best de toelating van de stafhouder vragen om deze procedure op te starten en door te zetten.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 706

Meer lezen

Advies 686

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen