Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 146

Verbod strijdige belangen te behartigen - onafhankelijkheid - kiesheid - advocaat moet zich spontaan uit de zaak deporteren ook al heeft cliënt geen opmerkingen gemaakt - toetssteen is niet of de advocaat persoonlijk meent over voldoende onafhankelijkheid te beschikken om de belangen te onderscheiden, doch de optiek van de cliënt die zijn vertrouwensman "aan de andere zijde ziet opduiken"

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

De problematiek heeft zowel te maken met het verbod strijdige belangen te dienen dat in ons beroep als regel van openbare orde wordt aangemerkt (Arbitragehof, 2 april 1992, nr 24/92, R.W., 1991-1992, 1362) als met de onafhankelijkheid resp. de kiesheid die van advocaten wordt geëist.

Het optreden van een advocaat tegen een vroegere cliënt stelt vaak problemen.

Aldus besliste de Antwerpse Raad (Beslissing 5 november 1979, "Onverenigbaarheid (IV), Optreden van advocaat tegen vroegere cliënt in geding betreffende dezelfde moeilijkheden, niet toelaatbaar"), dat zelfs indien een eerste procedure volledig afgehandeld is, het niet betaamt "dat een advocaat die aanvankelijk door één der partijen geraadpleegd werd en voor haar opgetreden is, later - al zij het dan ook met de toestemming van zijn cliënt - in een geding betreffende dezelfde moeilijkheden voor de wederpartij optreedt".

Een gelijkluidende regel bestaat in de Brusselse balie (Reglement, 17 juni 1979 ; D.R.H.R., artikel 8 ; STEVENS, J., Regels en gebruiken van de advocatuur te Antwerpen, 2de Ed., Antwerpen, Kluwer, 1997, pag. 455 :

"Artikel 8 :

In het algemeen is het de advocaat in beginsel verboden een partij bij te staan die in een geding of een transactie de wederpartij is van een andere cliënt (ook al werd deze laatste zijn cliënt in geschillen of transacties die geheel vreemd zijn aan het te beoordelen dossier). Dit verbod kent geen uitzondering wanneer de advocaat via eerdere tussenkomsten voor deze andere cliënt precieze gegevens ontving die tegen de andere cliënt zouden kunnen worden gebruikt."

Ik wil er op wijzen dat deze zaken niet moeten worden bekeken vanuit de optiek van de advocaat die meent persoonlijk voldoende onafhankelijkheid te bezitten om de belangen te onderscheiden en de vertrouwelijkheid van wat hij vernam van zijn cliënten te verzekeren (wat hier duidelijk de afweging is die Mr X. blijkens zijn brief van 26 november 2001, al. 3 in eer en geweten heeft gemaakt). Doch vanuit de optiek van de cliënt welke het bevreemdend kan vinden dat hij zijn advocaat, die hij in vertrouwen heeft genomen, "aan de andere kant" ziet opduiken.

In de concrete omstandigheden van de zaak kan er bezwaarlijk aan getwijfeld worden dat zowel de kwestie van de arbeidsongeschiktheid (waarin Mr X. eerder consulteerde, en gezien het betaalde ereloon van 60.000 BEF zal dat geen oriënterende of beperkte consultatie zijn geweest, en gezien de aard van de betwisting met de verzekeringsmaatschappij moet hij wel noodzakelijk kennis hebben gehad van veel precieze gegevens) als het advies van de medische raad betreffende het litigieuze ontslag van zijn ex-cliënte (bij de tot standkoming waarvan Mr X. optrad als adviseur van deze raad) behoren tot het debat dat voor het Hof gevoerd wordt.

Hij zal zich dus alsnog uit de zaak moeten terugtrekken.

De regel dat een advocaat zich spontaan moet terugtrekken uit eigen beweging wanneer dergelijke onverenigbaarheid of probleem van kiesheid zich voordoet, maakt dat het zonder belang is dat de ex-cliënt dat in een eerste beweging niet heeft opgemerkt.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 719

Meer lezen

Advies 720

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen