Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 131

Beroepsgeheim - weigering van advocaat van bijgestane persoon om "administratieve stukken" mede te delen aan OCMW die bijstand verleent (stukken i.v.m. indienen beroep bij Raad van State voorwaarde voor het verder genieten van bijstand) - weigering terecht

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Het OCMW van W. stelt U de vraag te bemiddelen in volgend dossier :

De "cliënte" van het OCMW, Mevrouw T., contacteerde advocaat C. nadat zij een negatieve beslissing van het Commissariaat Generaal voor de vluchtelingen en staatlozen ontving en zij verzocht de advocaat beroep in te stellen bij de Raad van State.

Tot op heden heeft het OCMW echter de bewijsstukken betreffende het indienen van dat beroep (een kopie van het beroepschrift, een bewijs van aangetekende zending en het rolnummer) niet ontvangen en weigert de advocaat deze stukken over te maken. Hij refereert naar het beroepsgeheim.

Het OCMW is van mening dat er deontologisch gezien geen bezwaar kan bestaan om deze administratieve bewijsstukken aan het OCMW te overhandigen.

Vermits het OCMW de bewijsstukken, die het dient voor te leggen aan het Ministerie om terugbetaling van de uitbetaalde steun te verkrijgen, niet bezit, kan het de "cliënte" ook niet langer financieel steun verlenen, wat betekent dat Mevrouw T. dus geen bestaansmiddelen meer heeft.

De betrokken advocaat deelt echter mede dat in september de weigeringbeslissing werd bevestigd, doch er werd beslist geen beroep in te stellen bij de Raad van State maar wel een vrijwillige repatriëring te aanvaarden en er werd daarvoor in april een vervangend reisdocument aangevraagd bij de ambassade van de republiek A., die echter weigerde dat document af te leveren.

Sedertdien had de advocaat van zijn cliënte niets meer gehoord tot voor enkele weken.

De advocaat meent dat hij de informatie die het OCMW hem vraagt, niet kan geven omdat hij daarbij zijn beroepsgeheim zou schenden en ongetwijfeld de belangen van cliënte, die maatschappelijke dienst is blijven genieten, illegaal in het Rijk zijnde, zou schaden.

Hij duidt er op dat het OCMW een rechtstreeks toegang heeft tot het rijksregister en de kruispuntenbank en derhalve de administratieve toestand van de asielzoekers daar kan opvragen.

Hij deelt ook mede dat hij dat zelfs impliciet heeft laten weten en laten verstaan aan het OCMW, met name dat dit de kruispuntenbank kan raadplegen en daar alle informatie kan vinden.

Hij meent echter dat hij onmogelijk de boodschapper kan zijn van het slechte nieuws dat Mevrouw T. uitgeprocedeerd is en dat hij er niet kan toe bijdragen dat op basis van zijn verklaring Mevrouw T. wordt uitgesloten van de maatschappelijke dienst.

Advies

Ik meen dat de houding van de advocaat inzake correct is.

Het beroepsgeheim dekt alles wat een intiem karakter heeft en waaromtrent de cliënte een moreel en materieel belang heeft dat het niet bekend raakt (Cass. Fr., 24 mei 1892, D.P., 1862, I, 545).

Het betreft alle feiten die een advocaat verneemt in de uitoefening van zijn beroep, van zijn cliënt, van de tegenpartij of diens raadsman, of van derden (R.P.D.B., Verbo Avocat, nr 246 ; Cass., 12 maart 1980, J.T., 81, 359 ; Pas., 1980, I, 858).

Het beroepsgeheim wordt aan de cliënt gegarandeerd binnen bepaalde grenzen : openbaring van de feiten moet enig moreel of materieel nadeel kunnen bezorgen hoe gering ook (voorwaarde van belang) en de advocaat moet de feiten vernomen hebben in zijn hoedanigheid van advocaat (voorwaarde van de beroepsuitoefening).

Het lijdt niet de minste twijfel dat beide elementen, die tot de garantie van het beroepsgeheim leiden, hier aanwezig zijn.

Het feit dat het OCMW op een andere manier achter deze gegevens kan geraken, ontslaat de advocaat echter niet van zijn beroepsgeheim (Corr. Kortrijk, 6 november 2001).

Ook wanneer een beroepsgeheim tussen verschillende personen gedeeld wordt, kan dat niet leiden tot het ontslag in hoofde van één van deze personen van het beroepsgeheim.

Zoals men weet heeft het beroepsgeheim ook een paradoxaal karakter. Wanneer het in het voordeel is van de cliënte dat de advocaat bepaalde zaken mededeelt aan de betrokken diensten, de tegenpartij, de rechtbank of bv. zoals in dit geval het OCMW, is hij niet tot enig beroepsgeheim gehouden.

Integendeel zal het vaak zijn plicht zijn om dan zaken bekend te maken die in andere omstandigheden onder zijn beroepsgeheim zouden vallen.

Het beroepsgeheim beantwoordt derhalve aan imperatieven van finaliteit, en is dus doelgebonden.

Jo Stevens

Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 715

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen