Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 130

Publiciteit - gepersonaliseerd dienstaanbod voor een bepaalde zaak of dossier (artikel 3 § 2) - geen uitbreidende interpretatie - marginale appreciatie - anticipatie op een nieuwe juridische behoefte bij cliënteel - geen bepaalde zaak of dossier

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

De brief van de advocaten in kwestie omvat een summiere ontleding van het nieuwe dubbelbelastingverdrag tussen België en Nederland, en werd, blijkens uw brief, gestuurd door advocaten van uw balie naar cliënt(en) van het kantoor waarvan ze voorheen deel uitmaakten.

Hij eindigt met de volgende zinnen :

"Indien U vragen heeft i.v.m. de invloed van deze significante wijzigingen op uw belastingsituatie, lijkt het aangewezen om op niet al te lange termijn terzake met ons in contact te treden, teneinde uw situatie te bespreken en in voorkomend geval alternatieve oplossingen te bekijken.

In de veronderstelling U hiermede voldoende te hebben geïnformeerd en steeds bereid tot het verstrekken van nadere toelichtingen, tekenen wij ..."

De vraag is of deze wijze van publiciteit strijdig is met artikel 3, 2 van het uniforme publiciteitsreglement van de Vlaamse balies dat luidt :

"Het is de advocaat niet toegestaan publiciteit te voeren door een gepersonaliseerd dienstaanbod voor een bepaalde zaak of dossier, zonder daartoe te zijn uitgenodigd."

U stelt terecht :

"Of een dergelijke brief kan, hangt m.i. nauw samen met de vraag of het hier gaat om een gepersonaliseerd dienstaanbod voor een bepaalde zaak of dossier. Wordt die vraag bevestigend beantwoord, dan lijkt dit een verboden publiciteit te zijn omdat de cliënt hen niet uitgenodigd heeft om een dergelijk dienstenaanbod te doen."

In de commentaar bij het eenvormig reglement leest men :

"Het tweede lid verbiedt het onuitgenodigd mondeling, schriftelijk of op enige andere wijze demarcheren van een potentiële cliënt met het oog op een welbepaalde zaak of dossier."

Ik ben van mening dat aan deze commentaar geen uitbreidende interpretatie moet toegevoegd worden.

Zoals Pierre Ramquet op het Colloquium te Luik van 11 mei 2001 van de C.B.F.G. betreffende een gelijkaardig (en enigszins strenger geformuleerd) verbod op demarchage in het Franstalig publiciteitsreglement opmerkte, gaat het om een marginale appreciatie, nl. daar waar wordt geanticipeerd op "un besoin juridique nouveau", met objectieve informatie ter kennis gebracht aan een potentiële cliënt.

Er is immers nog helemaal geen zaak of dossier, en mogelijk zal het ene of het andere er nooit van komen.

In wezen wil de advocaat door zijn publiciteit laten blijken van een bijzondere beslagenheid in zekere belastingmateries waarin hij aan zijn cliënten diensten kan aanbieden.

Dergelijke publiciteit is gebouwd op één van de basisprincipes van de marketingcommunicatie, nl. het nuttigheidsprincipe : er wordt informatie bezorgd waar de potentiële klant (mogelijk) wat aan heeft. Bestemmelingen zijn Nederlandse residenten in België.

Het gaat dus om een gepersonaliseerd dienstaanbod, nl. toegezonden aan bepaalde nominatim aangeschreven personen.

In essentie verschilt deze publiciteit dus niet van diegene waarmee een advocaat-specialist van vennootschappenrecht zich richt tot handelsvennootschappen en waarbij wijzigingen in de vennootschapswet worden aangestipt, of van deze waarin een advocaat gespecialiseerd in familierecht tegenover particulieren zijn bijzondere bekwaamheid in deze materie kond doet.

Of de wetswijzigingen op de aangeschreven vennootschappen van toepassing zijn, en/of de particulier bv. aan een echtscheiding toe is, is daarbij een open vraag, een nog onbepaalde eventualiteit, zodat, in de zin van de reglementsregel er (nog) geen sprake is van een welbepaalde zaak of dossier.

Ik meen dus te mogen besluiten dat er geen inbreuk gepleegd werd op het reglement.

Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 636

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen