Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 1 van de 56.
vrijdag 31 maart 2023

Advies 344

1. Wanneer een arts een geneeskundige verklaring opstelt die voldoet aan de vereisten van artikel 488bis, b), § 6 B.W., schendt hij zijn beroepsgeheim niet en pleegt hij derhalve geen misdrijf.
2. De adviezen van de Provinciale Raden en die van de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren zijn niet verbindend.
3. De Code van geneeskundige plichtenleer, opgesteld door de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren, is nog niet algemeen verbindend verklaard bij Koninklijk Besluit - artikel 58 van de Code bevat een aantal wettelijke uitzonderingen op het beroepsgeheim. Aangezien deze bepaling tevens bepaalt dat de geneesheer in geweten moet oordelen of hij door het beroepsgeheim toch niet wordt verplicht bepaalde gegevens niet mee te delen, is artikel 58 contra legem.
4. Theorie van het gedeeld beroepsgeheim: de geneesheer kan zijn beroepsgeheim niet delen met een advocaat, hoewel hij tevens gebonden is door het beroepsgeheim. Dit laatste is een noodzakelijke, doch geen voldoende voorwaarde.

Meer lezen
donderdag 30 maart 2023

Advies 251

Vertrouwelijkheid van briefwisseling



Meer lezen
maandag 29 augustus 2022

Advies 719

Netwerk (in de zin van de wet van 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur) tussen belastingadviseurs en accountants; geen juridische eenheid tussen beiden – multidisciplinaire groepering tussen advocaten en diezelfde belastingadviseurs – geen (on)rechtstreekse band tussen de advocaten en de accountants – niet alleen het vermijden van werkelijke belangenconflicten, ook de schijn van het bestaan ervan dient te worden vermeden.

Meer lezen
woensdag 03 augustus 2022

Advies 720

Samenwerking tussen een advocatenkantoor en een digitaal platform – digitale juridische dienstverlening – een permanente waakzaamheid voor het naleven van de kernwaarden van de advocatuur (in het bijzonder het beroepsgeheim, de onafhankelijkheid en het vermijden van belangenconflicten) en andere deontologische principes (verbod op dichotomie, de voorwaarden waaraan de advocaat moet voldoen omdat zij haar opdracht niet rechtstreeks van de cliënt ontvangt, witwaspreventie) is onontbeerlijk.

Meer lezen
woensdag 22 juni 2022

Advies 717

Het drijven van handel en nijverheid is absoluut onverenigbaar met het beroep van advocaat (artikel 437, eerste lid, 3° Ger. W.). De uitvoerende functie van zaakvoerder van een VOF die tot doel heeft handel te drijven in textiel en aanverwante producten, kan niet worden toegelaten naast de uitoefening van het beroep van advocaat.

Meer lezen
maandag 20 juni 2022

Advies 716

Een kantoor dat op zoek is naar nieuwe medewerkers / stagiairs en hiervoor geen beroep doet op selectiekantoren of headhunters, maar op de netwerken van de eigen medewerkers en hiervoor een vergoeding betaalt, schendt de deontologie niet.

Meer lezen
donderdag 02 juni 2022

Advies 714

Netwerk (in de zin van de wet van 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur) tussen belastingadviseurs en accountants; geen juridische eenheid tussen beiden – multidisciplinaire groepering tussen advocaten en diezelfde belastingadviseurs – geen (on)rechtstreekse band tussen de advocaten en de accountants – conflict check door de advocaten binnen de groepering m.b.t. de cliënten van alle leden van de groepering, niet m.b.t. de cliënten van de accountants - niet alleen het vermijden van werkelijke belangenconflicten, ook de schijn van het bestaan ervan dient te worden vermeden.

Meer lezen
maandag 23 mei 2022

Advies 715

De projectgebonden multidisciplinaire samenwerking is in essentie projectgebonden en tijdelijk. De appreciatie van het begrip ‘tijdelijk’, komt toe aan de stafhouder - een overeenkomst van bepaalde duur die telkens stilzwijgend wordt verlengd voor de duur van één jaar, is de facto een overeenkomst van onbepaalde duur. Een dergelijke vorm van samenwerking kan dan ook niet worden beschouwd als een tijdelijke multidisciplinaire samenwerking.

Meer lezen
woensdag 18 mei 2022

Advies 713

Commanditaire vennootschap waarbij de stille vennoot advocaat is, maar actief op een ander kantoor dan de beherende vennoot - advocaat lid kan zijn van meer dan één associatie, op voorwaarde dat hij dat vooraf aan de stafhouder meedeelt en de kernwaarden van het beroep van advocaat naleeft (artikel 172.4 van de Codex).

Meer lezen
dinsdag 22 maart 2022

Advies 712

Europese advocaten kunnen in België dezelfde beroepswerkzaamheden uitoefenen als leden van Belgische balies. Voor handelingen van vertegenwoordiging en verdediging in rechte moeten zij enkele voorwaarden naleven (artikel 477ter Ger. W.). Europese advocaten die van hun hoedanigheid doen blijken, mogen in de gevangenis hun cliënt bezoeken. Als zij niet in het bezit zijn van een Europese beroepskaart of niet in één van de Lidstaten van de Europese Unie gevestigd zijn, wordt toegang verleend op grond van een bijzondere machtiging van de minister.

Meer lezen
dinsdag 08 maart 2022

Advies 711

De meldingsplicht en de termijn van één maand bedoeld in artikel 109 van de Codex laten de stafhouder toe tijdig kennis te krijgen van een mogelijk disfunctioneren van het kantoor, insolventie-, tuchtrechtelijke of andere problemen, … zodat hij hierin desgevallend kan tussenkomen om tot een oplossing te komen bij een mogelijk onderliggend probleem. Dit sluit echter niet de mogelijkheid van een advocaat uit om de gerechtelijke weg te bewandelen. De stafhouder kan de toegang tot de rechter niet verhinderen of beperken. Die ratio legis van artikel 109 van de Codex brengt met zich mee dat de appreciatie van de hoogdringendheid (die een uitzondering vormt op de wachttermijn van één maand) in eer en geweten toekomt aan de betrokken advocaat. Hij mag hiervan geen misbruik maken.

Meer lezen
donderdag 23 december 2021

Advies 710

Advocaten moeten de inhoud en onder bepaalde voorwaarden, het bestaan van onderhandelingen met confraters in afwezigheid van cliënten en derden vertrouwelijk houden, zelfs indien de rechter hiernaar informeert op grond van artikel 730/1 Ger. W. Advocaten zijn niet verplicht op deze vragen van de rechter te antwoorden. Artikel 730/1 Ger. W. biedt de rechter geen mogelijkheid om advocaten te sanctioneren indien zij niet antwoorden.

Meer lezen